string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

D1 naast het podium; Reiziger keeper van het toernooi.

Zondag 09 juni 2013 om 19:59

Het is FC Groningen D1 niet gelukt een podiumplaats te pakken op het internationale voetbaltoernooi in Ljubljana. De mannen van trainer Arjen Jorritsma kwamen tekort tegen MSK Zilina (1-3) en eindigden op een verdienstelijke vierde plaats. Onder toeziend oog van Sloveens international Andraz Kirm werd Daan Reiziger wel gekroond tot de beste keeper van het toernooi.

De dag begon als gewoonlijk vroeg voor de Onder-13 brigade. Rond 07.00 uur stonden de meeste spelers naast het bed, om vervolgens om 08.00 uur aan te schuiven voor het ontbijt. Het verblijf in het Austria Trend Hotel was goed, de 22-koppige selectie kwam niets tekort. Na het ontbijt hadden de spelers de tijd zich voor te bereiden op de wandeling naar stadion Stozice, de thuishaven van NK Olimpija.
Capaciteit
Stadion Stozice heeft een capaciteit van 16.000 toeschouwers en is in 2010 gebouwd. Een mooi stadion om in te spelen, de meeste jongens hadden dit nog niet eerder meegemaakt. De wedstrijden waren om 09.00 uur reeds begonnen en achter elkaar werden de plaatsingswedstrijden voor de plekken van 12 tot 1.
FC Groningen speelde de één na laatste wedstrijd van de dag; het duel om plek 3 tegen het Slowaakse MSK Zilina. De ambiance was goed, al viel de publieke belangstelling voor het toernooi wat tegen. Zeker gezien de aankleding, de afvaardiging van diverse instanties – zo was de Nederlandse ambassadeur in Slovenië, dhr. Jos Bouma aanwezig – en de opzet van het toernooi, had het meer aandacht van het publiek mogen hebben.
Indrukwekkend
Het deerde de spelers echter niet. Ze vonden het stadion, het kleden in de mooie kleedkamers en de warming-up ruimte in het stadion al indrukwekkend genoeg. Toen ook nog eens eerste elftalspeler van FC Groningen Andraz Kirm langs kwam en de jongens succes wenste, leek niets een mooie dag meer in de weg te staan.
Echter de ‘kleine finale’ moest nog gespeeld worden en juist in deze wedstrijd, die vooraf werd gegaan door het spelen van het Wilhelmus, ging er voetballend wel het één en ander mis. MSK Zilina benutte de ruimtes beter, ging steviger het duel in en beschikte over een paar goede schutters.
Geen grip
Al vroeg in de eerste helft keek de ploeg van trainer Arjen Jorritsma tegen een achterstand aan. Een schot van afstand vloog links van doelman Nick van Leeuwen in het doel (0-1). De Nederlanders kregen maar geen grip op de tegenstander en nog voor rust werd het ook 0-2. Andermaal een doelpunt, gemaakt van grote afstand, en andermaal een kansloze keeper.
Het duel leek al gespeeld, maar door een aantal keer te wisselen probeerde trainer/coach Jorritsma iets te forceren. Na rust scoorde Zilina echter weer, werd het 0-3 en dit betekende de genadeklap. Jarno Deuring deed na aangeven Gerwin Heidema nog wel iets terug, maar met nog een minuut te spelen was de treffer slechts van statistische waarde. Ondanks het getoonde vertrouwen kon de Nederlandse ploeg dus net geen podiumplaats bewerkstelligen. De vierde stek in het sterke deelnemersveld van twaalf ploegen was echter een compliment waard. De jongens hebben zich uitstekend verkocht en gepresenteerd.
Keeper
Na afloop van de finale, die volledig terecht door Dynamo Zagreb werd gewonnen (3-0 tegen MTK Boedapest) vond de prijsuitreiking plaats. Een mooie happening, die voorafgegaan werd door laag overvliegende vliegtuigjes. Aanvoerder Joris Reiziger nam de vierde prijs in ontvangst van dhr. Bouma, en deed keurig in het Engels een dankwoordje richting de organisatie. Niet lang daarna werd Dynamo Zagreb gehuldigd, maar kon ook broer Daan Reiziger naar voren komen. Hij werd gekroond tot beste keeper van het toernooi. Bolton Wanderers won de Fair Play-prijs, Dynamo Zagreb leverde de beste speler.
Het was een goed georganiseerd toernooi, met een zeer interessant deelnemersveld. Een uitgelezen mogelijkheid voor een team als FC Groningen D1 om het nieuwe seizoen mee te beginnen. De uitnodiging voor volgend jaar is inmiddels al weer binnen en met de complimenten van zowel de organisatie als de Nederlandse Ambassade in Ljubljana op zak, stapt het Groningse gezelschap maandag via een bezoekje aan Venetië weer op het vliegtuig naar Nederland.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’