D1 in extremis langs SC Heerenveen.

Vrijdag 08 mei 2009 om 14:07

FC Groningen D1 heeft de finale bereikt nadat het in de slotfase wist te winnen van SC Heerenveen. Gisteren behaalde ook C1 de bekerfinale. A1 verloor in en van Volendam terwijl C2 de competitie afsloot met een nederlaag.

FC GRONINGEN D1 3-2 SC HEERENVEEN D1
—————————————————————————
De tweedejaars D-pupillen moesten tot het uiterste gaan om de finale van het bekertoernooi te bereiken. De Friezen, tweede in de competitie achter de ploeg van trainer Hugo, begonnen sterk en kwamen al na vier minuten op voorsprong. De gasten combineerden aanvankelijk beter en wonnen met name veel persoonlijke duels. Naar mate de eerste helft vorderde kreeg de FC meer vat op het spel en dat leverde in de 21ste minuut de gelijkmaker op. Eerst kopte Richairo Zivkovic nog op de lat maar uit de daaropvolgende voorzet wist Youri Schuur wel gelijk te maken. In de tweede helft leken de zenuwen bij de thuisploeg verdwenen en werd er ook beter gespeeld. Uit de enige kans van de tweede helft kwam SC Heerenveen echter toch weer op voorsprong. Vervolgens zag FC Groningen een sterk slotoffensief alsnog beloond. Een minuut voor tijd, op een moment dat de gasten met tien man verder moesten, joeg Roland Baas een vrije trap rechtstreeks in de kruising. Het duel leek bij 2-2 op strafschoppen uit te draaien maar in blessuretijd was het opnieuw Roland die uit de hoekschop de winnen de treffer wist te maken. FC Groningen D1 speelt nu op 6 juni in Hoogezand de bekerfinale. Tegenstander in de finale is Cambuur Leeuwarden D1.
Alle doelpunten van D1 alsmede de huldiging van D2 zijn nu te bekijken op het YouTube Kanaal van FC Groningen Jeugd (http://www.youtube.com/fcjeugd).
FC GRONINGEN C1 6-2 FC EMMEN C1
De tweedejaars C-junioren hebben de finale van het bekertoernooi bereikt na een simpele 6-2 zege op FC Emmen. Het resultaat lag geheel in lijn met de eerdere uitslagen in de competitie tussen beide teams. Toen behaalde de ploeg van trainer Grafton Holband in Drenthe een 3-0 en op Corpus den Hoorn een 6-0 zege. Ditmaal begon FC Emmen goed en kreeg het al in de tweede minuut een strafschop toegewezen. Dit buitenkansje werd niet benut aangezien de bal naast werd geschoten. Meer en meer nam FC Groningen het initiatief en Bryan Inge schoot na een kwartier de 1-0 binnen. Nog voor rust werd het duel beslist via doelpunten van Ifeayi Gorissen en Tigran Gazarjan. De tweede helft was een stuk slordiger aan Groningse zijde. Pas in de 59ste minuut kon opnieuw Tigran de vierde aantekenen. Nadat Ifeayi de 5-0 had gemaakt was het Emmen dat meteen in de tegenaanval tegen kon scoren. Weer een minuut later scoorde Ifeayi zijn derde van de wedstrijd waarna het slotakkoord voor de gasten waren. Net als in het begin van de wedstrijd kregen de Drenthen ook in de slotminuut een strafschop toegekend. Deze werd echter wel raak geschoten waardoor de eindstand werd bepaald op 6-2. Op zaterdag 6 juni speelt FC Groningen C1 de bekerfinale in Hoogezand. Cambuur Leeuwarden, dat in een Fries onderonsje verrassend won van SC Heerenveen, is dan de tegenstander.
FC GRONINGEN C2 1-2 ADO DEN HAAG C2
De ploeg van trainer Erik Muntendam heeft de competitie afgesloten met een nederlaag tegen ADO Den Haag. Daardoor zijn de eerstejaars C-junioren uiteindelijk op een vierde plaats geeindigd. De gasten waren in de eerste helft de betere ploeg en kwamen al na drie minuten op voorsprong toen een hoekschop ineens in de verste bovenhoek zuilde. Na rust werd FC Groningen sterker en dat resulteerde in de 42ste minuut in de gelijkmaker van Thijs Gerlofs. Vervolgens kreeg de thuisploeg enkele uitstekende mogelijkheden op een voorsprong maar de scherpte ontbrak vandaag. Twaalf minuten voor tijd viel aan de andere kant juist wel een doelpunt. Meteen na de 1-2 trof ADO ook nog de lat. Door het slordige spel van de FC werden in de slotfase geen grote kansen meer gecreeerd en ging de zege verdiend naar de ploeg uit Den Haag.
FC VOLENDAM A1 1-0 FC GRONINGEN A1
Het is de A-junioren niet gelukt om als eerste team binnen de jeugdopleiding een landelijke bekerfinale te bereiken. De ploeg van trainer Paul Raveneau ging in en tegen Volendam met 1-0 onderuit. Vooraf was FC Groningen favoriet aangezien de ploeg de laatste weken goed heeft gespeeld en de Volendammers ook nog eens een divisie lager spelen. Overigens is de ploeg uit het vissersdorp wel tweede geworden achter Ajax A2 en dus gepromoveerd naar de eredivisie. De gehele wedstrijd had FC Groningen een veldoverwicht maar de ploeg kon geen kansen creeeren. Ook de thuisploeg was nooit echt gevaarlijk voor het doel maar maakte in de 55ste minuut wel de winnende treffer. Over vier weken speelt FC Volendam op neutraal terrein de finale tegen SC Heerenveen. De Friezen wonnen vandaag met 3-1 van Ajax.