D1 ijzersterk in Eurocup.

Vrijdag 11 januari 2013 om 19:29

Op de eerste dag van de Eurocup in Delfzijl heeft FC Groningen/Cambuur D1 zich danig geprofileerd. De ploeg, ditmaal gecoacht door Edwin Bolt, won de vier gespeelde wedstrijden met grote cijfers en sloot de dag derhalve af als groepswinnaar.

Eurocup Delfzijl (dag 1) | onder-13 teams
Met deelname van FC Groningen/Cambuur D1

FC GRONINGEN/CAMBUUR 5-1 REGIOTEAM
1-0 Boy Spijkerman (1.), 2-0 Steyn Strijker (4.), 3-0 e.d. (5.), 4-0 Jearl Margaritha (9.), 4-1 (14.), 5-1 Boy Spijkerman (15.)
FC GRONINGEN/CAMBUUR 4-0 AZ
1-0 Lion Kalentjev (1.), 2-0 Luka Prljic (3.), 3-0 Orkun Kokcu (12.), 4-0 Lion Kalentjev (15.)
FC GRONINGEN/CAMBUUR 6-0 KV MECHELEN
1-0, 2-0, 3-0 Jearl Margaritha (1., 6., 7.), 4-0 Daniel van Kaam (9.), 5-0, 6-0 Steyn Strijker (14., 18.)
FC GRONINGEN/CAMBUUR 6-0 PEC ZWOLLE
1-0 Sander Jansen (1.), 2-0 Lion Kalentjev (8.), 3-0 Orkun Kokcu (10.), 4-0 Mees Gootjes (11.), 5-0 Ashraf Hezam (14.), 6-0 Mark te Velde (16.)
Na een aantal korte openingstoespraken mochten de Groningers meteen aan de bak met een wedstrijd tegen het Regioteam. Het was tevens het duel tussen de broers Daniel (FCG) en Joel (Regioteam) van Kaam. FCG kende een uitstekend begin en binnen een minuut had Boy Spijkerman al de eerste treffer weten te maken. In het vervolg van het duel domineerde de FC maar moest het ook nog zeker wennen aan de omstandigheden. Toch werd het een eenvoudige zege waarin Spijkerman met twee treffers topscorer werd. De regiospelers kregen ook zo hun mogelijkheden maar doelman Giovanni Oldersma stond attent op z’n post.
Ook in het tweede duel tegen AZ was de start voortvarend. Ditmaal was het Lion Kalentjev die de openingstreffer liet aantekenen. Luka Prljic verdubbelde die voorsprong na drie minuten. De Alkmaarders raakten de paal en zagen de meeste van hun schotpogingen over of naast het doel gaan. Daarnaast had doelman Mats Roorda een aantal prima saves in petto. Uiteindelijk leverde ook dit duel een forse overwinning op.
De wedstrijd tegen KV Mechelen kon daarna als topper worden bestempeld. Zowel FCG als de Belgen hadden hun eerste twee duels immers met overmacht gewonnen. Op het veld was van gelijkwaardigheid echter geen sprake. Jearl Margaritha maakte een glaszuivere hattrick waardoor het duel al na zeven minuten was beslist. Steyn Strijker scoorde nog twee late treffers waardoor het scorebord een overtuigende 6-0 eindstand liet zien.
Diezelfde uitslag kon een wedstrijd later ook worden genoteerd tegen PEC Zwolle. Wederom een flitsende start van de Groningers die ditmaal Sander Jansen binnen zestig minuten zagen scoren. Uiteindelijk waren er zes verschillende goalgetters in deze wedstrijd. Zwolle kreeg ook een dot van een mogelijkheid maar Orkun Kokcu kon de bal van de doelllijn halen. Wellicht de mooiste actie van het duel trof geen doel. Mees Gootjes mocht alleen op de doelman aflopen en probeerde de bal via de boarding te scoren. Helaas stond de paal in de weg.
Vier overwinningen, 21 doelpunten, een eerste plaats in de poule en dus ook plaatsing voor de halvefinales. Edwin Bolt was meer dan tevreden: “Tegen het Regioteam was het wennen en speelden we zeker niet onze sterkste pot. Vanaf de tweede wedstrijd kwam er meer lijn in het spel en werd er ook beter getikt. We hebben goed gespeeld en zijn dan ook zeer tevreden.” Over de organisatie had de invallende coach ook louter positieve woorden: “Dit toernooi is geweldig georganiseerd en er is aan alles gedacht. De randzaken zijn prima geregeld en het toernooi heeft een professionele uitstraling. Zeker ook dankzij al die vrijwilligers. Wat mij betreft heeft de Eurocup dan ook bestaansrecht.”
4-0 Hamburger SV (Dui)
Zondagochtend om 10.00 uur wordt de Eurocup hervat. FC Groningen/Cambuur speelt om 11.17 uur de eerste halvefinale tegen Randers FC uit Denemarken. Aansluitend spelen SC Heerenveen en KV Mechelen de tweede wedstrijd om een plaats in de eindstrijd. Ook morgen is alles weer live te volgen via Twitter!
Oefenwedstrijden:
VITESSE/AGOVV B1 1-4 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
1-0 (10.), 1-1 Kasper Oldenburger (45.), 1-2 Kasper Oldenburger (47.), 1-3 Pier Veldman (77.), 1-4 Gijs Jasper (80.)
VITESSE/AGOVV B2 1-1 FC GRONINGEN/CAMBUUR B2
0-1 Peter van Son (14.), 1-1 (37.)
Op Papendal kende de ploeg van trainer Peter Moltmaker een matige eerste helft waarin het dan ook op achterstand werd gezet. Na rust was alles anders en werd er beter en feller gespeeld. Binnen zeven minuten werd de achterstand omgebogen in een voorsprong dankzij twee treffers van Kasper Oldenburger. Hij werd daarbij bediend door respectievelijk Gijs Jasper en Keziah Veendorp. Op aangeven van Jim de Leeuw besliste Pier Veldman vlak voor tijd de wedstrijd waarna Gijs Jasper in de slotminuut nog een vierde doelpunt liet aantekenen.
Daarna kwamen beide onder-16 teams tegen elkaar in actie. De mannen van trainer Peter Hoekstra namen binnen een kwartier de leiding dankzij een prachtige treffer van Peter van Son. Over een afstand van ruim twintig meter verschalkte Van Son de doelman met een lob. Na een onachtzaamheid in de verdediging kon de thuisploeg vlak voor rust de gelijkmaker forceren. In de tweede helft waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar maar waren de Gelderlanders met een schot op de lat nog het gevaarlijkst.