D-pupillen in winning-mood.

Donderdag 26 september 2013 om 09:47

Zowel FC Groningen D1 als FC Groningen D2 behielden de maximale score in de competitie. De A-junioren wonnen knap op Papendal terwijl SC Cambuur D1 in een doelpuntrijk duel te sterk was voor mede-koploper Genemuiden D1.

Teams Locatie Groningen
VITESSE A1 0-1 FC GRONINGEN A1
0-1 Kasper Oldenburger (45.)
opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne, Keziah Veendorp (62.Thijs Gerlofs), Roland Baas, Glenn Bijl, Niels Stenekes, Liban Abdulahi (86.Willem Gootjes), Reinier de Groene (69.Jorran van Santen), Sadik Spijodic (46.Gijs Jasper), Kasper Oldenburger, Pier Veldman.
Het vlaggenschip nam drie punten mee na een puike winst op Papendal. In de beginfase mikte Pier Veldman op aangeven van Glenn Bijl over. In de 21ste minuut de eerste serieuze mogelijkheid voor de thuisploeg maar hun poging ging vrij voor de goal naast. Na ruim een half uur spelen had Kasper Oldenburger een uitstekende actie in petto. Niemand was er bij om het karwei af te maken. Een vrije trap van Sadik Spijodic leverde daarna niets op.
Ook doelman Sietsma moest nog een keer redding brengen waarna een actie van Veldman niet het gewenste rendement had. Nadat Keziah Veendorp de paal had geraakt was het in blessuretijd van de eerste helft toch nog raak. Veldman leverde schitterend voorwerk af, Liban Abdulahi gaf terug op Kasper Oldenburger die vervolgens beheerst de 0-1 voor de Groningers maakte.
Na rust bleef de wedstrijd gelijkwaardig. Via Glenn Bijl, Kasper Oldenburger en Reinier de Groene had de FC alle kansen om de klus tijdig te klaren. Dit gebeurde niet waardoor de spanning in de wedstrijd tot het einde toe bleef. Overigens maakte Willem Gootjes na lang blessureleed weer zijn eerste speelminuten. Een nuttige zege voor FC Groningen A1 dat in de eerste uitwedstrijd dit seizoen ook al de nul wist te houden.
FC GRONINGEN B1 2-3 ADO DEN HAAG B1
0-1 (1.), 1-1 Tyson dos Santos (29.), 1-2 (40.), 2-2 Ebrar Yildirim (58.), 2-3 (63.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer (77.Daan Ganzinga), Mohammed Abdoel Karim, Robin Hoekstra, Gerald Postma, Juhnino Bacuna, Yannick Kuipers (68.Ozan Kokcu), Stan Haanstra, Rutger Etten, Tyson dos Santos (59.Shivaro Hok-Ahin).
De B-junioren kenden tegen ADO Den Haag B1 een valse start en keken binnen zestig seconden tegen een achterstand aan. Mogelijkheden waren er daarna wel voor de mannen van trainer Peter Moltmaker. Een voorzet van Niels Ridderstap werd door Stan Haanstra recht in de handen van de doelman gekopt. In de negende minuut kon Ebrar Yildirim niet profiteren van een misser van de goalie. Hij kreeg de bal in zijn schoenen geschoten maar de afwerking was te zwak.
Daarna volgde een kort oponthoud. De arbiter moest wegens een blessure vervangen worden. Elf minuten voor rust werkte Tyson dos Santos prima af voor de 1-1. Toch waren de gasten voorin gevaarlijker. Een kopbal miste net doel maar in de slotseconden was het wel raak. Ditmaal werd met het hoofd wel het doel gevonden. Ook aan het begin van de tweede helft was het ADO dat het meeste recht had op treffers.
Erwin Heidekamp bracht redding, een inzet belandde op de paal en ook een klutssituatie was ADO niet goed gezind. In de 58ste minuut leek de 1-3 te vallen maar de arbiter keurde de treffer af wegens buitenspel. In de snelle tegenstoot maakte Ebrar Yildirim op schitterende wijze, een boogbal van een meter of dertig over de goalie, gelijk. De drie punten gingen echter alsnog mee naar Den Haag.
FC GRONINGEN B2 1-7 PSV B2
0-1 (2.), 0-2 (13.), 0-3 (40.), 0-4 (45.), 0-5 (60.), 1-5 Sander de Grote (65.), 1-6 (72.), 1-7 (73.)

opstelling FCG B2 Jan Hoekstra, Sammy Feenstra, Luuk Kuipers, Jan Hup (55.Daan Wijma), Niels Hylkema, Nagesh Amatsaleh (62.Jesse Borst), Tim Riksman (41.Sander de Grote), Cheriel Girdharie, Noel Wever (50.Thomas Reinders), Ozan Kokcu (41.Luke Millar), Dennis Molema.
De onder-16 ploeg van FC Groningen incasseerde een zevenklapper tegen de gasten uit Eindhoven. De thuisploeg kende een slechte start en stond al na dertien minuten op een 0-2 achterstand. Daarna volgde het herstel en werden ook diverse kansen gecreeerd. Een inzet van Ozan Kokcu werd gered en een kopbal van Luuk Kuipers ging rakelings naast. Noel Wever raakte daarnaast nog de paal. Op slag van rust deelde de ploeg uit Eindhoven de genadeklap uit door een derde treffer te scoren.
Na rust liep de achterstand verder op waarna de groenwitte formatie toch doel wist te treffen. Jesse Borst verzorgde de pass op Sander de Grote die de 1-5 maakte voor de ploeg van trainer Rick Mulder. Ook Luke Millar kreeg nog een mogelijkheid. In de slotfase heersten de Brabanders die uiteindelijk een grote overwinning op sportpark Corpus den Hoorn boekten.
Trainer Rick Mulder sprak duidelijke taal na afloop van het verloren duel: “Het verschil is elke week gewoon te groot. Te veel spelers zakten vandaag door de ondergrens en daarnaast gaven de jongens te weinig gas in de wedstrijd.” Ook in de omschakelmomenten was FCG niet attent. “Als een voorzet van ons werd onderschept dan maakten zij de goal. We hebben wat dat betreft nog een lange weg te gaan.”
FC GRONINGEN C1 3-2 NEC/FC OSS C1
1-0 Shabani Nduwumuremyi (9.), 1-1 (21.), 2-1 Tom van de Looi (22.), 3-1 Jairzinho Leirissa (42.), 3-2 (53.)

opstelling FCG C1 Luuk Zwiers, Marnix Koopmans, Dion Paapst (36.Jairzinho Leirissa), Daniel Camara Bos, Oege Sietse van Lingen, Tom van de Looi, Marc Vegter, Armani Mardjoeki (26.Luka Prljic), Martijn van Maastrigt, Daniel van Kaam, Shabani Nduwumuremyi.
De tweedejaars C-junioren van FC Groningen hebben ook hun tweede wedstrijd in de poulefase van het bekertoernooi in winst omgezet. De knappe 4-3 zege bij Feyenoord C1 werd vandaag gevolgd door een 3-2 overwinning op NEC/FC Oss C1. De thuisploeg begon als beste aan de wedstrijd. Een schot van Martijn van Maastrigt werd door de Gelderse goalie knap uit het doel gehaald. Even later was het wel raak. Uit een hoekschop kwam de bal voor de voeten van Shabani Nduwumuremyi die van dichtbij hard uithaalde.
Een voorzet van Marc Vegter werd daarna in de zestien gemist door Dion Paapst. In de 22ste minuut kwamen de gasten op gelijke hoogte maar de Groningers hadden meteen het antwoord klaar. Vegter zag de vrijstaande Tom van de Looi die de 2-1 liet aantekenen. In het vervolg van de eerste 35 minuten was de tegenstander een paar maal dichtbij. Luuk Zwiers moest tot tweemaal redding brengen en een kopbal ging maar net naast het doel. Een actie van Vegter vlak voor de pauze leverde ook geen treffer op.
Na zeven minuten in het tweede bedrijf nam de ploeg van trainer Hugo Alves Velame verder afstand. Nduwumuremyi gaf de assist op invaller Jairzinho Leirissa die de derde treffer scoorde. Marc Vegter kreeg de kans om de score verder op te voeren maar hij treuzelde net iets te lang. De Gelderse ploeg bracht de spanning terug in de wedstrijd maar verder liet de FC het niet komen. Beide ploegen creeerden in de slotfase verder geen noemenswaardige kansen.
VITESSE C2 4-4 FC GRONINGEN C2
1-0 (12.), 1-1 Lion Kalentjev (13.), 2-1 (14.), 3-1 (17.), 3-2 Lion Kalentjev (33.), 3-3 Lion Kalentjev (44.), 4-3 (56.), 4-4 Boy Spijkerman (69.)
opstelling FCG C2 Olav Faber, Tapmahoe Sopacua, Ken Raghoebar, Mark Versteegen, Rick Boyer, Mees Gootjes, Ashraf Hezam (36.Boy Spijkerman), Mark te Velde, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Mark Jagt (47.Jearl Margaritha).
Op Papendal pakte de ploeg van trainer Gerard Wiekens op de valreep een punt. Lion Kalentjev maakte na dertien minuten een snelle achterstand ongedaan. In luttele minuten daarna had Vitesse C2 echter met 3-1 alweer de leiding genomen. De Groningers hadden veel moeite met de fysiek sterke aanvaller van de thuisploeg. Dat erkende ook de trainer: “Dat was inderdaad hun grootste gevaar.
Maar ik vond Vitesse in de eerste helft sowieso veel gretiger. Zij hadden daarnaast meer de wil om te winnen.” Het was opnieuw Kalentjev die vlak voor de rust de spanning terugbracht. In de 44ste minuut tekende dezelfde Groningse aanvaller voor de gelijkmaker. Daarbij bleef het niet. De Gelderse ploeg nam met 4-3 de leiding waarna Boy Spijkerman in de slotminuut de eindstand op 4-4 bepaalde.
Trainer Wiekens vond dat een terechte uitslag en waardeerde zeker de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. “Na de 4-3 kreeg Vitesse enkele goede kansen om de voorsprong uit te breiden.  Wij moesten het op een gegeven moment hebben van de lange bal. Maar de jongens hebben hard geknokt  en zijn tot het laatste moment doorgegaan. Mentaal waren we sterk vandaag.”
FC GRONINGEN D1 5-1 GVAV RAPIDITAS D1
1-0 Remco Balk (2.), 1-1 (3.pen.), 2-1 Gerwin Heidema (5.), 3-1 Gerwin Heidema (14.), 4-1 Remco Balk (22.), 5-1 Jonathan Edens (30.)

opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Giovanni Zwikstra, Pim Betzema, Mark Ploeger, Leonel Miguel, Tariq Lancelot, Joris Reiziger, Remco Balk, Jonathan Edens, Gerwin Heidema. Wissels: Joshua Sion, Jarno Deuring, Quinten Anakotta, Daan Reiziger.
In de Eerste Divisie C won FC Groningen D1 ook haar vierde wedstrijd van het seizoen. De start was ronduit sensationeel. Al na twee minuten schoot Remco Balk de ploeg van trainer Arjen Jorritsma op voorsprong. Deze was echter van wel erg korte duur. Uit de tegenaanval werd een speler van de stadgenoot onderuit gehaald. De strafschop werd benut waardoor het na drie minuten alweer gelijk stond.
Echter, in de vijfde minuut was het wederom raak. Gerwin Heidema scoorde en bracht de Groningers wederom aan de leiding. In het vervolg van de eerste helft domineerde de FC. Heidema scoorde na bijna een kwartier spelen de derde treffer voor de thuisploeg terwijl ook Balk voor een tweede maal wist te scoren. In de slotminuut werd de ruststand op 5-1 bepaald. Jonathan Edens kopte raak na een aanval over rechts via Tariq Lancelot en en een beslissende voorzet van Gerwin Heidema.
In het tweede half uur was het gedaan met de productiviteit. De groenwitten speelden ronduit slordig en het doel van GVAV werd nauwelijks onder vuur genomen. Dat gebeurde pas in de laatste tien minuten. Remco Balk schoot in kansrijke positie op de goalie, Joshua Sion zag een boogbal via een verdediger op de paal belandden en Jarno Deuring zag een schot gekeerd. Ook Tariq Lancelot trof de paal waardoor er na rust dus niet gescoord werd.
DRACHTSTER BOYS D1 1-3 FC GRONINGEN D2
0-1 Romano Postema (25.), 0-2 Marshelon Pourier (39.), 1-2 (40.pen.), 1-3 Job van Dijk (60.)

opstelling FCG D2 Max Wolfs, Tijs Mulder, Marco Hut, Nout de Groot, Jimi van Halen, Corvin Braun, Joel van Kaam, Daan Scholtens, Romano Postema, Jesper de Backer, Kian Slor. Wissels: Tom van der Werff, Jort Stuiver, Job van Dijk, Marshelon Pourier, Stein Barkhuis.
De jongste jeugdploeg van de Regionale Voetbalopleiding boekte wederom een overwinning. Via Romano Postema werd in de 25ste minuut de leiding genomen. De ploeg van trainer Bote Talsma begon prima aan de wedstrijd. “Ik vond ons in het begin goed spelen. We veroverden snel de bal, zetten goed druk op de tegenstander en wisten veel persoonlijke duels te winnen.”
De bescheiden voorsprong bleef, ondanks dat de FC veel kansen creeerde, lang staan. Doordat er niet gescoord werd, sloop er onrust in de het spel van de gasten. “We kregen de kansen dankzij goed positiespel. Maar doordat ze niet werden benut, werden de jongens ongeduldig aan de bal.” Na rust bepaalde Marshelon Pourier de stand op 0-2. Na die fase ging het weer een stuk beter.
De thuisploeg kwam middels een strafschop nog wel terug in de wedstrijd maar het was uiteindelijk Job van Dijk die de eindstand op 1-3 bepaalde. “Als we de bal veroveren moeten we leren die ook langer in bezit houden. Pas dan kun je meer kansen creeeren. Overigens heeft onze achterhoede in de slotfase goed stand gehouden. Opbouwend kwamen ze onder de druk vandaan.”
Teams Locatie Leeuwarden
ALMERE CITY FC C2 3-0 SC CAMBUUR C2
1-0 (18.), 2-0 (55.), 3-0 (65.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Matthijs Verheul, Max Huiskamp, Sidney de Jong, Nick Kleen, Werner Bouma, Wilko van der Kooi (36.Koen Blom), Tom Doldersum (36.Hidde Drost), Jens de Jager (42.Luc Tjalma), Max de Jong, Roy Storm (50.Ate Ruisch).
De ploeg van trainer Rodney van der Hoek incasseerde in Almere allerminst een kansloze nederlaag. “Door de uitslag lijkt het erop dat we zijn weggespeeld maar dat was zeker niet het geval. Over de manier van spelen zijn we zeer te spreken maar wil je een goed resultaat behalen dan moet je jezelf natuurlijk wel belonen.” Uit een zondagsschot kwam de thuisploeg halverwege de eerste helft op voorsprong. Tien minuten later miste Almere een toegekende strafschop.
De tweede 35 minuten begon goed voor de jonge Friezen. “Eigenlijk zaten we op de gelijkmaker te wachten. De eerste vijftien minuten speelden we ook voornamelijk op de helft van Almere maar het gevaar kwam voornamelijk voort uit standaardsituaties,” concludeerde Van der Hoek. Gescoord werd er niet en zoals zo vaak viel de goal aan de andere kant. Een verkeerde terugspeelbal leidde de 2-0 in. De gasten bleven zoeken naar een doelpunt maar die kwam er niet.
Vijf minuten voor tijd scoorde Almere City wederom waardoor Cambuur C2 met een geflatteerde nederlaag huiswaarts keerde. Van der Hoek: “Ik vond ons beter dan vorige week spelen. De jongens bleven goed in de zone spelen en de organisatie binnen het team was goed. We kregen ook best wat kansjes maar de aannames in de zestien waren onvoldoende. Ook dat heeft met kwaliteit te maken.” Volgende week speelt de ploeg in het eigen Cambuur Stadion tegen AZ C2.
SC CAMBUUR D1 5-3 SC GENEMUIDEN D1
1-0 Feike Zijlstra (12.), 2-0 Bart Kooistra (21.), 3-0 Sil Bos (23.), 3-1 (26.), 3-2 (28.), 4-2 Kian Visser (31.), 5-2 Bart Kooistra (39.), 5-3 (48.)

opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Robert Polee, Sil Bos, Milan de Koe, Youri Sletering, Kevin de Vries, Quinten Lamsma, Rik de Boer, Mark van der Meer, Bart Kooistra, Feike Zijlstra. Wissels: Levi de Ron, Martijn Ferwerda, Pieter Abe de Jong, Jhondly van der Meer, Job Zwager, Kian Visser, Chiel Kuiper.
In het Cambuur Stadion was Genemuiden D1, dat de competitie verrassend sterk was begonnen, de tegenstander van de ploeg van trainer Elwin van Keulen. “Vooraf wisten we dat Genemuiden met veel strijd en werklust de wedstrijd zou ingaan. Maar we zagen ook al snel dat we het moesten opnemen tegen motorisch vaardige spelers.” Toch was het Cambuur dat sterker opende en het meeste balbezit in de wedstrijd had.
Uit een voorzet van Mark van der Meer wist Feike Fijlstra met een hard schot de doelman te verschalken. Diezelfde Zijlstra stond ook aan de basis van de tweede treffer. Bart Kooistra schoot de bal uiteindelijk hard in de kruising. Zeven minuten voor rust leek het duel gespeeld. Een afvallende corner werd door Sil Bos in het doel verwerkt. Het venijn zat echter duidelijk in de staart.Via twee standaardsituaties kwamen de gasten terug tot 3-2. Van Keulen: “Dat was een interessante fase want daarvoor hadden ze nog geen schot op ons doel gelost.”
Meteen na de hervatting bleef Cambuur veel druk uitoefenen op Genemuiden. De schade die voor rust was opgelopen werd snel en knap hersteld.Uit een vrije trap bracht Kian Visser het verschil weer op twee doelpunten. Kooistra besliste de wedstrijd met opnieuw een goed en onthoudbaar schot. “Afgezien van de mogelijkheden die je weggeeft hebben we een stabiele wedstrijd met dominant voetbal gespeeld.”