Complete afgang blijft FC bespaard na blamerende eerste helft.

Zondag 09 februari 2014 om 18:35

FC Groningen heeft zondagavond met 3-1 verloren van aartsrivaal sc Heerenveen. Bij rust stond de FC met 3-0 achter en moest het bovendien verder met tien spelers na een rode kaart voor Maikel Kieftenbeld. In de slotfase redde Michael de Leeuw de eer met een benutte strafschop.

Het beloofde op voorhand een hete namiddag te worden in Euroborg. Eerder in het seizoen trokken de Friezen in eigen huis nog aan het langste eind en dus had FC Groningen iets recht te zetten in eigen stadion. De opstelling aan Groninger zijde was ongewijzigd ten opzichte van afgelopen donderdagavond, toen in Amsterdam nipt van koploper Ajax werd verloren. Aan de kant van Heerenveen had trainer Marco van Basten wel enkele vervangingen doorgevoerd na de thuisnederlaag tegen FC Twente.
In de eerste tien minuten van het duel werd FC Groningen echter volledig onder de voet gelopen door de Friezen. Er was veel balverlies voor de thuisploeg, die moeite had om op het zware veld van ‘wit naar wit’ te spelen. De gasten gingen furieus van start, maar de wapenfeiten bleven in de beginfase nog beperkt tot een zestal corners. In het tweede kwartier kreeg Groningen een beetje grip op het duel en waren de spelers ook te bewonderen voor het doel aan de Noordkant van het stadion. Tot doelgevaar kwam Groningen echter niet.
Het derde kwartier van de wedstrijd was fataal voor groen-wit. Het begon in de 33ste minuut met een snelle uitbraak van de Friezen waarbij Alfred Finnbogason de bal aangaf aan Rajiv Van La Parra, die keihard de 0-1 hoog in het dak van de goal poeierde. Drie minuten later was het Hakim Ziyech die profiteerde van een verdedigingsfout, de bal onderschepte en zelf de 0-2 binnen legde. Weer twee minuten later was de wedstrijd gespeeld toen Maikel Kieftenbeld een inzet van Finnbogason met de hand van de lijn redde. Rood en een strafschop tegen waren de strafmaatregelen, waarna een tweede treffer van Finnbogason volgde: 0-3.
In de veertigste minuut van de wedstrijd begon op die manier de voorbereiding op de inhaalwedstrijd van woensdagavond al wel heel vroeg. De vijf minuten voor de pauze werden uitgespeeld met dezelfde tien spelers, maar na de onderbreking zouden Rasmus Lindgren en Hans Hateboer hun opwachting maken. Filip Kostic en Lorenzo Burnet mochten na één helft, net als Kieftenbeld, alvast douchen.
Na de onderbreking hoefde Heerenveen niet zo nodig meer en kon Groningen zich wat herpakken door het speelveld erg compact te houden. De Friezen kregen nog twee enorme kansen waarvan de van Finnbogason bijna niet te missen was, maar door een slappe inzet door Wijnaldum van de lijn kon worden gered. Invaller Anthony Lurling schoot in de slotfase nog voorlangs.
Eerder waren er voor Groningen nog wel een aantal positieve zaken gebeurd. Zo werd Michael de Leeuw in scoringspositie onderuit gehaald na een diepe bal van invaller Hateboer en moest ook Heerenveen met tien man verder, vanaf een kleine twintig minuten voor het einde van het duel. Die tijd bleek echter te kort om nog voor een comeback te kunnen zorgen. Invaller Género Zeefuik verzette nog wel veel storend, sleurend en dreigend werd.
Vier minuten voor tijd mocht Michael de Leeuw ook nog aanleggen van elf meter, toen Heerenveen een overtreding had gemaakt in de zestien. De Leeuw voegde er eentje toe aan zijn totaal: 1-3. In overige vier minuten en drie minuten extra tijd zat de 2-3 er jammer genoeg niet meer in, hoewel Zeefuik ook nog een strafschop claimde. Zo werd de schade in het tweede bedrijf toch nog enigszins beperkt. Komende woensdag om 19.45 uur is FC Twente in Euroborg te gast voor het volgende treffen. En zondagmiddag om 14.30 uur komt vervolgens Go Ahead Eagles naar Groningen.

Bizot; Burnet (46’ Hateboer), Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Chery, Kieftenbeld (38’ rood), Van Nieff (78’ Zeefuik); Kostic (46’ Lindgren), De Leeuw, Kirm.
Rest bank: Van der Lei, Hiariej, Adorjan, Zivkovic.
Opstelling sc Heerenveen
Nordfeldt, Marzo, Otigba (72’ rood), Kum, Van Anholt, Van Roon, Ziyech, Van den Berg (64’ Sinkgraven), Van La Parra (86’ Slagveer), Finnbogason, Basacikoglu (67’ Lurling).
Rest bank: Vandenbussche, De Kamps, Warmolts, Van Aken.
Toeschouwers: 20.193
Scores: 33’ Van La Parra (Finnbogason) 0-1, 36’ Ziyech (-) 0-2, 40’ Finnbogason (strafschop) 0-3; 86’ De Leeuw (strafschop) 1-3.
Scheidsrechter: Nijhuis
Overige official: Van de Ven, Schaap en Mulder
Rode kaarten: 38’ Kieftenbeld (hands), 72’ Otigba (overtreding op doorgebroken speler)
Gele kaarten: 20’ Kieftenbeld, 70’ Hateboer, 85’ Marzo, 88’ Lurling