Structuur jeugdcompetities gewijzigd per 2020/2021

16 december 2019

De voetbalpiramide en de structuur voor de landelijke jeugdcompetities worden met ingang van het seizoen 2020/2021 aangepast. Dat is vandaag, maandag 16 december, op de bondsvergadering van de KNVB in Amsterdam besloten.

Aanleiding van de voorgestelde wijzigingen was de rondgang vanuit de KNVB zowel bij de profs als de topamateurs en een alles overstemmende roep om ‘hardere wedstrijden’ voor de jeugd, met name voor de spelers tussen jeugdopleiding en eerste elftal. De tweede reden is het aflopen van de certificeringstermijn voor de jeugdopleidingen, waardoor er ook daarover nieuwe afspraken moesten worden gemaakt.

Wijziging
Voor de teams binnen de opleidingen van betaald voetbalclubs zullen er diverse aanpassingen worden gedaan, die ook weer samenhangen met keuzes voor de jeugdafdelingen van de clubs uit de top van het amateurvoetbal. Belangrijkste wijziging is het invoeren van een landelijke competitie voor onder-21-teams waarvan de wedstrijden in het weekeinde worden gespeeld. Hiermee wordt de leeftijd van de oudste jeugdploeg in de opleiding met twee jaar verhoogd. De leeftijdsgroep onder-19 verdwijnt voor profopleidingen in de piramide. Voor topamateurclubs wordt juist een landelijke onder-23-competitie in het leven geroepen en blijft de onder-19 bestaan.

Daartegenover staat de invoering van landelijke competities in elk van de categoriën onder-18, onder-17, onder-16, onder-15. In deze vier leeftijdscategorieën zijn de jeugdteams van profclubs de bovenkant van de competitiestructuur en worden deze van onderaf aangevuld met de teams vanuit de top van het amateurvoetbal. Van de onder-21 tot en met de onder-15-competities zal worden gewerkt met poules van acht teams. Elk halfjaar wordt een volledige competitie afgewerkt met veertien wedstrijden voor elk team. Ook vindt er elk halfjaar promotie en degradatie plaats tussen de poules in de diversie ‘divisies’.

Gesloten
Voor de onder-14 en onder-13-leeftijdsgroepen worden ‘gesloten’ competities met de teams van profclubs opgezet, zonder promotie of degradatie met amateurclubs. Deze groepen spelen elf tegen elf. Voor de leeftijdsgroepen onder-12, onder-11, onder-10 en onder-9 zal de landelijke Twin Games-competitie in stand worden gehouden. Daarnaast blijft deelname aan onder-8, onder-7 en onder-6-competities toegestaan.

Er zullen permanent vier onder-23-teams in de Keuken Kampioen Divisie en twee in de Tweede Divisie blijven uitkomen. Vanuit de nieuwe onder-21-competitie zal promotie en degradatie kunnen plaatsvinden met de twee ‘Beloften’-teams uit de Tweede Divisie. Vanaf 2021/2022 kunnen Beloftenteams uit de Keuken Kampioen Divisie degraderen.

Minimaal drie teams
Elke profclub heeft de verplichting om minimaal drie teams in de competitie te laten uitkomen in de categoriën onder-23/onder-21, onder-18, onder-17 en onder-16, waarbij daarvan minimaal één onder-23- óf onder-21-team verplicht is. Zo voldoet bijvoorbeeld de keuze voor een onder-21, onder-18 en onder-16 aan deze verplichting. Teams in de leeftijdsgroepen daaronder zijn optioneel. Welke consequenties de invoering van de nieuwe competitie-opzet voor de teams van FC Groningen heeft, zal in januari 2020 duidelijk worden.

Laatste nieuws