Clubs met natuurgras beloond via besluit Eredivisie

16 november 2018

Donderdag hebben de achttien clubs in de Eredivisie een akkoord bereikt over het dossier ‘veranderagenda’. Met ingang van het seizoen 2020/2021 worden clubs die op natuurgras spelen beloond en daarnaast worden de randvoorwaarden voor jeugdopleidingen van clubs verbeterd. De competitieopzet blijft grotendeels ongewijzigd, al staat de degradatieregeling ter discussie. De gelden uit TV-rechten en vanuit de UEFA worden anders verdeeld.

Donderdag 15 november werd in Utrecht een akkoord bereikt over een pakket van 52 maatregelen, verdeeld over vijf hoofdthema’s. In zijn geheel beter bekend als de ‘veranderagenda’. FC Groningen-directeur was in het traject de vertegenwoordiger van de ‘middengroep’ van Vitesse, Utrecht, AZ, Heerenveen, ADO Den Haag en FC Groningen. De traditionele top-3, ook wel PAF (PSV, Ajax, Feyenoord) genoemd was een ander 'cluster' en de clubs uit het rechterrijtje van de TV-ranglijst vormden ‘groep 3’. Alle zaken worden verder uitgewerkt met KNVB (bond), CED (Eerste Divisie), EMM (rechtenhouder), CSR (spelers), FBO (clubs), CBV (coaches) en Supporterscollectief (fans).

Opleiding
Een zelfstandige jeugdopleiding wordt in de Eredivisie verplicht gesteld. Een herenakkoord tussen de zes grootste jeugdopleidingen moet het wegkapen van elkaars talenten beperken. De spelers in de opleidingen moeten wat betreft de Eredivisieclubs beter beschermd door een hogere financiële vergoeding, de verlaging van de leeftijd voor opleidingsvergoedingen en het mogen aanbieden van (eerste) contracten voor een langere periode. Hiervoor dienen er bij de KNVB nog wel reglementen te worden gewijzigd en wordt tevens bij de wereldvoetbalbond FIFA aangedrongen op aanpassingen.

Competitieopzet
De Eredivisie met achttien clubs blijft bestaan. Wel is er sprake van een voorstel om de nummer 17 van de Eredivisie rechtstreeks te laten degraderen. Daarvoor moet de Eerste Divisie nog een besluit nemen. De speeldagenkalender inclusief aanvangstijden en de (duur van de) winterstop worden nader onder de loep gelegd in samenspraak met zendgemachtigde FOX Sports en de fans. Clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League of Europa League worden vrijgesteld in de eerste hoofdronde van de KNVB-beker.

Wedstrijdcondities
Het ‘verbod’ op kunstgras komt er niet. Het is echter uitgesloten dat er nieuwe kunstgrasclubs bij komen in de Eredivisie. Clubs die op natuurgras of een hybrideveld spelen en niet de groepsfase van een Europees toernooi halen, kunnen jaarlijks een forse financiële bijdrage (maximaal €350.000) tegemoet zien vanuit de baten van de Europees voetbal spelende clubs. Clubs die willen overstappen kunnen dit doen tegen gunstige financieringsvoorwaarden van de KNVB. Alle clubs worden verplicht gesteld de maximale veldafmeting te gaan hanteren en daarnaast zal collectief gespeeld worden met één officiële bal, die voldoet aan de hoogste internationale standaard.

Bedrijfstak betaald voetbal
De clubs hebben zich uitgesproken de kwaliteit en positie van de Eredivisie verder te willen verbeteren door onder meer de exploitatie van collectieve media en commerciële rechten. Daartoe wil de Eredivisie CV daadkrachtiger kunnen optreden en de samenwerking met de Coöperatie Eerste Divisie en Federatie Betaalvoetbal Organisaties (FBO) verstevigen. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot samensmelting met de Eerste Divisie in één ‘league-organisatie’ met 34 clubs.

Solidariteit inkomsten
Naast de financiële bijdrage voor natuurgrasclubs wordt per 2020/2021 een deel van 5% van de mediagelden evenredig verdeeld over de achttien clubs. Voor de overige 95% blijft de huidige verdeelsleutel van kracht. Ook worden 5% van de UEFA-baten uit de groepsfases van Champions League en Europa League verdeeld over de niet-Europese deelnemers. Voor de inkomsten uit de knock-outfase (na de jaarwisseling) geldt een percentage van 3,75%. Ook wordt van het bedrag voor niet-Europees spelende clubs, momenteel zo’n €4,5 miljoen, vanaf 2020/2021 in totaal 15% afgedragen aan clubs in de Eerste Divisie die over een eigen jeugdopleiding beschikken.

Laatste nieuws