string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Cijfers wijzen uit; echte teamprestatie.

Donderdag 07 mei 2015 om 13:59

FC Groningen doet beven. De Rotterdamse Kuip schudde afgelopen zondag tijdens de gewonnen bekerfinale tegen PEC Zwolle op haar grondvesten. De Groningse fans moedigden de formatie van de Trots van het Noorden hartstochtelijk aan en dat het winnen van de beker een echte teamprestatie was, bleek uit de cijfers geleverd door Opta.

FC Groningen scoorde dit bekertoernooi 24 keer en kreeg maar twee goals tegen. Beide tegendoelpunten vielen in de tweede en derde ronde en werden gemaakt door amateurclubs.

In de laatste vier wedstrijden speelde de Trots van het Noorden tegen profclubs en kreeg het dus geen doelpunt tegen. De FC maakte in die vier wedstrijden twaalf treffers, maar deed dat nooit eerder dan in de veertigste minuut. Doelman Sergio Padt hield zondag voor de tiende keer dit seizoen zijn doel schoon.
Blokkeren
Achterin stond FC Groningen dit gehele toernooi -en ook zondag- als een huis. Tegenstander PEC Zwolle kwam gedurende de gehele wedstrijd tot zestien doelpogingen waarvan slechts drie daadwerkelijk op het doel gingen. Liefst acht en dus de helft van de doelpogingen in de finale werden door een FC’er geblokkeerd. Rasmus Lindgren wierp zich drie maal succesvol voor een Zwolse poging en was de enige speler op het veld die meer dan één doelpoging verhinderde.
Niet alleen Lindgren was verdedigend van zeer grote waarde. Zijn partner centraal, Eric Botteghin was veelvuldig verwikkeld en een fysieke strijd met de sterke Tsjech Tomas Necid. Botteghin won maar liefst vijf van zijn zes kopduels. Invaller Hans Hateboer speelde de spanning snel van zich af. De back had in zijn invalbeurt 27 balcontacten en leed slechts vier maal balverlies. Van zijn twaalf passes kwam 92 procent aan bij een medespeler.
Betrokken
Simon Tibbling was met 73 balcontacten de speler die het meest aan de bal was tijdens de finale en de onverzettelijkheid van Maikel Kieftenbeld stond aan de basis van de 2-0. Doelpuntenmaker Albert Rusnak werd het meest door de tegenstander gezocht. De Slowaakse middenvelder kreeg zes overtredingen mee, meer dan iedere andere speler op het veld. Rusnak kwam door zijn twee doelpunten op zes treffers voor FC Groningen. Ook gaf hij sinds zijn komst vier assists tijdens wedstrijden in het bekertoernooi of de competitie. Alleen Essent Speler van het Jaar Tjaronn Chery was met elf goals en drie assists in 2015 bij meer FC-doelpunten betrokken.
Door de overwinning op PEC Zwolle is FC Groningen nu zeven wedstrijden op rij ongeslagen in alle competities. De langst ongeslagen reeks van dit seizoen. De zes bekeroverwinningen op rij betekent de evenaring van het Groningse clubrecord afkomstig uit 2001. Ook toen was Zwolle de tegenstander waar de zesde overwinning tegen werd behaald (3-0).

Gerelateerd nieuws.

15 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard