string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Castro de sigaar bij Roda JC.

Zaterdag 14 maart 2009 om 00:41

FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg met 2-0 gewonnen van Roda JC. Danny Holla schoot ruim een kwartier voor tijd via doelman Castro de 1-0 binnen. Tim Matavz bepaalde in de slotfase de eindstand op aangeven van topscorer Marcus Berg. De FC blijft zesde op de ranglijst.

In Euroborg beleefde FC Groningen een primeur. Dat er meer dan 22.000 fans in het stadion waren, was nog geen unicum. Wel dat ze op een handjevol allemaal fan van groen-wit waren. Het uitvak was voor de gelegenheid namelijk volledig gevuld met FC-supporters. De enkele Roda JC-fans kregen een plekje op het sponsorterras toebedeeld. Een aantrekkelijke eerste helft kregen ze niet te zien. FC Groningen was oppermachtig in het eerste deel van de wedstrijd.

En dat was een prettige constatering. Want met de schorsing van Martijn Meerdink en Gonzalo Garcia en bovendien de blessure van Evgeniy Levchenko ontbrak veel ervaring in de ploeg van Ron Jans. Hij gaf de pas 18-jarige Pepijn Kluin een basisplaats naast spits Marcus Berg. Koen van de Laak begon op de bank, aangezien hij nog niet in staat was de volle negentig minuten te spelen. Op het middenveld was er daardoor ruimte voor de terugkeer van Paul Matthijs en Oluwafemi Ajilore. Danny Holla speelde bij gelegenheid aan de linkerkant.

Ondanks het complete overwicht en redelijk vlotte combinaties wist FC Groningen nog niet veel kansen te creëren. Danny Holla (koppend en voorlangs) stichtte nog het weinige gevaar aan de zijde van de thuisclub tegen het defensief ingestelde Roda JC. Opmerkelijk waren de drie gele kaarten in een zeer sportieve eerste helft. Een ‘clean tackle’ op de bal van Gibril Sankoh werd nota bene bestraft met een gele kaart, terwijl van een overtreding op Sekou Cissé al nauwelijks sprake was.

Op appel van het thuispubliek werden Ruud Vormer en Kris De Wree ook op de bon geslingerd door arbiter Liesveld, die pas voor de tweede keer zijn opwachting maakte in Euroborg. Zowel Sankoh als Vormer speelden de rest van de wedstrijd in de wetenschap dat ze pas over ruim drie weken weer een officieel duel zouden kunnen spelen. Na de schorsing van volgend weekend ligt de competitie immers een week stil wegens interlandvoetbal. In de slotfase kwam Roda JC nog even over de middellijn nadat de helft van FC Groningen veertig minuten lang was gespaard voor een stormloop in de tweede helft.

Want hoewel enkele spelers van Groningen het – bij het rustsignaal – verbaal met elkaar aan de stok kregen over het vertoonde spel, was die onrust eigenlijk niet nodig. Als er een ploeg in aanmerking zou komen om te scoren, was dat zeker de thuisclub. Na een gele kaart voor Bodor na een overtreding op Danny Holla, combineerden Zweden Granqvist en Berg tot bij hun landgenoot Frederik Stenman om te zien hoe hij in het vijfmetergebied werd afgetroefd door doelman Bram Castro van de Limburgers.

Even later probeerde Ruud Vormer het eens van afstand. Ook de immer gevaarlijke Sekou Cissé zorgde voor wat gevaar. In de tussentijd was Pepijn Kluin na een zeer verdienstelijk en vooral balvast debuut afgelost door de frisse Koen van de Laak die het offensief van Groningen nog meer kracht moest bijzetten. Nog maar eens een gele prent voor Anouar Hadouir wegens het hinderen van Luciano leverde de middenvelder ook een schorsing op voor het komende competitieduel.

Na ruim een uur was Marcus Berg in zijn vijftigste competitiewedstrijd dichtbij zijn zestiende treffer van het seizoen. De clubtopscorer mikte echter op aangeven van Goran Lovre naast. De 71ste minuut bepaalde de uitkomst van de wedstrijd. Danny Holla liet zich aan de linkerkant van het strafschopruim gewillig naast het gras glijden door de inglijdende Laurent Delorge. Liesveld bestrafte deze actie met een vrije trap voor FC Groningen en Holla nam ook plaats achter de bal om deze bij de eerste paal in te schieten. Tot ieders verbazing zag hij doelman Castro de bal zelf binnen duwen: 1-0.

Daarmee was de missie van de FC om de eerste goal te scoren geslaagd, al was het niet zo vlot als vooraf gehoopt. Oluwafemi Ajilore werd afgelost door Tim Matavz die in de spits naar Marcus Berg kwam te spelen. Daardoor kwam Koen van de Laak weer aan de rechterkant terecht. Gibril Sankoh moest even later ook geblesseerd worden vervangen en zag Jeroen Veldmate in zijn plek komen. Roda JC paste nog een dubbele wissel toe. Eén van de invaller, Willem Janssen, maakte aanspraak op een strafschop toen hij door Andreas Granqvist werd getoucheerd. De uitgestelde buiteling werd door Liesveld weggewoven.

Even later gooide Groningen het duel in het slot. En dat deed het op prachtige wijze. Tim Matavz kwam in een één-twee met de rechts meegelopen Marcus Berg in scoringspositie en bleef oog in oog met Castro ijzig kalm en schoof 2-0 binnen. Daarmee was het nog niet helemaal gebeurd. In de resterende vier minuten en drie toegevoegde minuten kreeg Pa Modou Kah nog geel wegens hands en schoot Goran Lovre nog eens tegen de lat.

In de score kwam geen verandering meer. Komend weekend gaat FC Groningen op bezoek bij FC Twente in de wetenschap dat Martijn Meerink en Gonzalo Garcia er dan weer bij zijn, maar Gibril Sankoh door een schorsing ontbreekt. Mogelijk zijn ook Evgeniy Levchenko en Sepp De Roover tegen die tijd weer fit. Het zou voor het eerst sinds de blessure van Petter Andersson kunnen betekenen dat er een fitte veldspeler op de tribune zou moeten plaatsnemen.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Svejdik, Sankoh (77’ Veldmate), Granqvist, Stenman; Matthijs, Ajilore (74’ Matavz), Holla, Lovre; Berg, Kluin (56’ Van de Laak).
Rest bank: Van Loo, Metaj, Hiariej, Olijve.

Opstelling Roda JC
Castro, De Fauw, Kah, Meeuwis, Hadouir, De Jong, Cissé, Vormer (80’ Yulu Matondo), Delorge, Bodor, De Wree (80’ Janssen).
Rest bank: Mardulier, Addo, Linssen, Sutchuin, Knops.

Toeschouwers: 22.032
Scores: 72’ Holla (vrije trap) 1-0, 85’ Matavz (Berg) 2-0.

Scheidsrechter: Liesveld
Grensrechters: Siebert en Geutjes
Vierde official: Bekebrede
Gele kaarten: 18’ Sankoh, 38’ Vormer, 42’ De Wree, 51’ Bodor, 60’ Hadouir, 88’ Kah

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’