Cambuur D1 eist zege in derby op.

Woensdag 29 januari 2014 om 20:34

Op het Sportcomplex Leovardia in Leeuwarden behaalde SC Cambuur D1 een uitstekende overwinning op FC Groningen D1. Op deze voetbalzaterdag vielen voor de jeugdteams van FC Groningen in competitie- en bekerverband louter nederlagen te noteren. Wel pakte de onder-14 ploeg van SC Cambuur C2 een punt in de verre uitwedstrijd tegen Roda JC C2.

SC CAMBUUR D1 3-1 FC GRONINGEN D1
1-0 Pieter Abe de Jong (20.), 1-1 Tariq Lancelot (23.), 2-1 Milan de Koe (25.), 3-1 Mark van der Meer (54.)
opstelling SCC D1 Marco Kreeft, Martijn Ferwerda, Sil Bos, Robert Polee, Milan de Koe, Pieter Abe de Jong, Rik de Boer, Quinten Lamsma, Jhondley van der Meer, Job Zwager, Kian Visser. Wissels: Feike Zijlstra, Kevin de Vries, Mark van der Meer, Bart Kooistra, Chiel Kuiper, Youri Sletering, Levi de Ron.
opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Harold Kwant, Leonel Miguel, Leon Santema, Yannick Hettinga, Quinten Anakotta, Tariq Lancelot, Joris Reiziger, Giovanni Zwikstra, Jarno Deuring, Remco Balk. Wissels: Joel van Kaam, Mark Ploeger, Jonathan Edens, Daan Reiziger, Joshua Sion.
Op het Sportcomplex Leovardia in Leeuwarden heeft SC Cambuur D1 de competitie uitstekend hervat. Samenwerkingspartner FC Groningen D1 werd verslagen in een wedstrijd die niet goed maar wel lang spannend was. Toch waren het de gasten die furieus van start gingen. Tariq Lancelot bereikte Giovanni Zwikstra die zijn schot knap gered zag door doelman Marco Kreeft. Even later mocht Remco Balk vrij doorlopen maar zijn schot ging rakelings naast het doel.
Beide trainers waren het erover eens dat de FC in de openingsfase op voorsprong had moeten komen. Trainer Arjen Jorritsma van FC Groningen: “We voetbalden in het begin goed en kregen meteen twee goede kansen. Maar je zag daarna ook vrij snel dat we dat niet vol konden houden. Het spel ebde wat weg.” De thuisploeg kwam terug in de wedstrijd, zag ook Cambuur-trainer Elwin van Keulen: “Zij begonnen prima maar Marco Kreeft pakte die eerste bal erg goed.”
Daarna ontstond een gelijkopgaande wedstrijd die zich veel op het middenveld afspeelde. Een pass bereikte net niet Zwikstra waardoor een volgende kans voor de Groningers uitbleef. In de twintigste minuut was het raak voor Cambuur. Uit een corner-variant schoof Pieter Abe de Jong de bal zuiver achter de Groningse doelman Nick van Leeuwen. Later bleek dat het startsein te zijn van een doelpuntrijke fase in de wedstrijd.
Drie minuten later was het alweer gelijk. Tariq Lancelot profiteerde van slecht defensief werk aan Cambuur-zijde en schoot de bal onhoudbaar achter de goalie. “Milan de Koe koos in die situatie voor een voetballende oplossing maar verspeelde de bal,” analyseerde Van Keulen. Uitgerekend De Koe schoot de geelblauwe formatie weer op voorsprong. Van Keulen: “Die treffer vond ik typerend voor onze ploeg. De spelers weten nu veel beter met een tegenslag om te gaan en zetten door.”
Tariq Lancelot kreeg op een mooie steekbal nog wel een schietkans maar gescoord werd er voor rust niet meer. Duidelijk was dat FC Groningen niet lekker in de wedstrijd zat. Jorritsma over de eerste helft: “Cambuur vocht zich vrij snel terug in de wedstrijd. Maar in de eerste helft hebben we wel voornamelijk op de helft van de tegenstander gespeeld. Overigens vond ik bij de tweede treffer dat er een overtreding aan vooraf ging.”
In het tweede half uur openden de Groningers de jacht op de gelijkmaker. “We wisten dat het lastig ging worden. We waren toch de underdog en daarbij hadden we de wind tegen,” zei Van Keulen. Giovanni Zwikstra kopte een corner van Jarno Deuring naast. Een andere poging van Zwikstra miste ook het doel terwijl Marco Kreeft attent keepte op een inzet van Mark Ploeger. Cambuur kwam nauwelijks meer bij het doel van Groningen. Wel keerde Nick van Leeuwen nog een inzet van Kian Visser.
Doelpunten bleven uit en dat was een kolfje naar de hand van Cambuur. Dat zag ook de trainer van de groenwitten: “We kwamen er niet doorheen. We gingen teveel met de bal lopen en de balsnelheid lag ook te laag. Zij kregen meer zelfvertrouwen en maakten dan ook de 3-1.” Mark van der Meer joeg de bal in het net en besliste daarmee definitief de wedstrijd. Een Gronings slotoffensief zat er eigenlijk nooit echt in en na het laatste fluitsignaal brak een feestje los bij de Cambuur-spelers.
“Dit is mooi, leuk voor de jongens. In Groningen verloren we met 8-0, nu winnen we met 3-1. Het is fantastisch als je ontwikkeling uit kunt drukken in een mooie uitslag. Nu ben ik benieuwd wat we de komende tijd op de mat kunnen leggen. Het spelidee is in elk geval mooi en daarnaast kunnen wij als staf ontwikkeling stimuleren en de jongens positief begeleiden. Ik ben wat dat betreft trots op de stappen die we hebben gemaakt.”
Jorritsma zag zijn ploeg, net als in de laatste wedstrijd voor de winterstop, verliezen. “In de eerste tien minuten lukte het bij ons wel. Maar in het vervolg ontbrak de eindpass en zochten we aanvallend ook te weinig de diepte. We waren teveel gericht op de bal. Ook hadden teveel jongens het vandaag net niet. Ondanks het verlies moeten we echter ook de goede dingen blijven zien.”
Overige wedstrijden:
FC GRONINGEN B2 1-3 SPARTA R’DAM B2
0-1 (14.), 0-2 (52.), 0-3 (65.), 1-3 Sander de Grote (70.)
opstelling FCG B2 Jan Wolters, Nagesh Amatsaleh, Luuk Kuipers, Daan Wijma (7.Kevin Wilpstra), Shivaro Hok-Ahin (65.Niels Hylkema), Jesse Borst, Sander de Grote, Cheriel Girdharie, Noel Wever (60.Sammy Feenstra), Thomas Reinders (25.Ozan Kokcu), Ebrar Yildirim (25.Dave Bosgraaf).
De wedstrijd tussen de onder-16 teams van FC Groningen en Sparta Rotterdam was eigenlijk al snel beslist. “Na zeven minuten kreeg onze doelman Jan Wolters de rode kaart. Dan moet je omzettingen doen en jongens teleurstellen,” verklaarde trainer Rick Mulder na het verloren duel. Voor rust incasseerde de ploeg een doelpunt. Noel Wever zag zijn schot op de paal gaan. Na rust liepen de Rotterdammers uit naar een 3-0 voorsprong.
Tien minuten voor het scheiden van de markt scoorde Sander de Grote voor FC Groningen B2. Een zege zat er ook vandaag helaas niet in voor de Groningers. Mulder: “In de tweede helft hobbelde het spel wat op en neer. Zij hadden meer balbezit maar wij konden in de omschakeling niet gevaarlijk worden. Onze fouten werden afgestraft door Sparta. Uiteindelijk heb je het toch ook over kwaliteit als je elke week weer dezelfde fouten maakt.”
WILLEM II/RKC C1 4-2 FC GRONINGEN C1
1-0 (2.), 2-0 (41.), 2-1 Jhurrey Margaritha (43.), 3-1 (50.), 4-1 (60.), 4-2 Luka Prljic (68.)
opstelling FCG C1 Luuk Zwiers, Dion Paapst, Daniel Camara Bos (36.Daniel Teune), Luka Prljic, Oege Sietse van Lingen, Tom van de Looi, Mark Westra (36.Jairzinho Leirissa), Armani Mardjoeki, Daniel van Kaam (60.Shabani Nduwumuremyi), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.

Voor de tweedejaars C-junioren is het bekeravontuur afgelopen. De ploeg van trainer Hugo Alves Velame miste de halvefinales na een nederlaag bij WillemII/RKC C1. Groenwit begon slap aan de wedstrijd en kwam al na twee minuten op achterstand. De gasten probeerden daarna wel te komen en probeerden het met name op de flanken via Jhurrey Margaritha. Toch was het allerminst overtuigend wat de Groningers lieten zien.
In de tweede helft kreeg Daniel van Kaam een grote kans op de gelijkmaker maar vrij voor de doelman miste de aanvaller. Aan de andere kant viel een tweede treffer waardoor de opgave nog moeilijker werd. In de 43ste minuut kwam de FC terug in de wedstrijd. Jhurrey Margaritha maakte via een snelle counter een fraaie goal. “Na dat doelpunt hadden we het gevoel dat we terug in de wedstrijd konden komen. Maar door een fout bij ons achterin profiteerden zij opnieuw,” aldus trainer Hugo Alves Velame.
Willem II/RKC nam nog verder afstand en pas in de slotminuut kopte Luka Prljic na een vrije bal vanaf de zijkant een tweede treffer binnen. Hugo Alves Velame: “Er zat vandaag niet meer in. We speelden op een moeilijk bespeelbaar veld en dan wordt er iets extra’s gevraagd. Ik vind dat we kans gemist hebben om een ronde verder te komen.”

WILLEM II/RKC C2 4-1 FC GRONINGEN C2
1-0 (12.), 2-0 (16.), 2-1 Lion Kalentjev (31.), 3-1 (43.), 4-1 (69.)

opstelling FCG C2 Olav Faber, Tapmahoe Sopacua, Pim Betzema, Ken Raghoebar, Rick Boyer, Mees Gootjes (Ashraf Hezam), Mark Jagt (Jearl Margaritha), Mark te Velde, Lion Kalentjev, Orkun Kokcu, Boy Spijkerman.
De onder-14 ploeg leed in de voorjaarscompetitie een nederlaag in Tilburg tegen Willem II/RKC C2. De gasten startten slecht en kwamen na een misverstand tussen Tapmahoe Sopacua en doelman Olav Faber al vroeg op achterstand. Na een kwartier spelen werd de schade nog groter. Vier minuten voor rust scoorde Lion Kalentjev tegen. De Groningers konden verder echter weinig gevaar stichten. In de tweede helft kon de thuisploeg uitlopen naar een grote overwinning.
“Als je de teams met elkaar vergelijkt dan verschilt het allemaal niet zoveel. Maar zij waren net iets scherper en sterker en hadden meer de wil om de duels te winnen. Daarnaast kregen wij maar twee of drie redelijke kansen terwijl Willem II voor meer dreiging zorgde,” oordeelde trainer Gerard Wiekens. Tevreden was de trainer wel met het debuut van D1-speler Pim Betzema. “Pim heeft de hele wedstrijd gespeeld en zich goed staande gehouden.”
RODA JC C2 1-1 SC CAMBUUR C2
0-1 Wilko van der Kooi (28.), 1-1 (60.)
opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Max Huiskamp (50.Koen Blom), Luc Tjalma (60.Hidde Drost), Sidney de Jong, Matthijs Verheul, Gabriel Fernando, Max de Jong, Werner Bouma, Nick Kleen, Wilko van der Kooi, Tom Doldersum (50.Ate Ruisch).
“Onnodig puntenverlies.” Dat was de eerste reactie van trainer Rodney van der Hoek na het gelijkspel van zijn manschappen in Kerkrade. “Voor rust hadden we de volledige controle over de wedstrijd. Roda liet ons het spel maken en we pakten dat met beide handen aan.” Ondanks het initiatief liet de ploeg uit Leeuwarden het na om de wedstrijd snel te beslissen. Wel werd in de eerste helft de leiding genomen. Op een pass van Max de Jong zette Wilko van der Kooi de gasten op 0-1.
Na rust werd de onder-14 ploeg van Cambuur wat slordiger. Van der Hoek: “Als het zo gemakkelijk gaat is het de kunst om de concentratie hoog te houden.” Desondanks waren er genoeg kansen om de voorsprong te vergroten. Zo misten Wilko van der Kooi en Nick Kleen. Tien minuten voor tijd leidde balverlies voorin bij Cambuur de gelijkmaker in. Nog was het niet gedaan en kregen de gasten de mogelijkheid op drie punten. Werner Bouma mikte echter vrijstaand over. “Vorige week waren we blij met een punt maar nu zijn we teleurgesteld,” aldus Rodney van der Hoek.
Oefenwedstrijden:
FC GRONINGEN B1 4-3 VEJLE BK O.16
1-0 Stan Haanstra (4.), 2-0 Juninho Bacuna (30.), 3-0 Juninho Bacuna (31.), 3-1 (37.), 3-2 (44.), 4-2 Juninho Bacuna (55.), 4-3 (73.)
FC GRONINGEN D2 8-2 VIBOA D1