string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

C1-trainer Hugo Alves Velame: “Ook onder grotere weerstand presteren”.

Dinsdag 10 maart 2015 om 19:16

Een mijlpaal dit weekeinde voor onze jeugdopleiding. Het duel van de A-junioren in Amsterdam is namelijk de 2.500ste competitiewedstrijd voor een jeugdteam van FC Groningen.

Op sportpark Corpus den Hoorn strijden liefst vier jeugdteams om de punten. Daaronder ook het treffen van FC Groningen C1 met FC Volendam C1. Een belangrijke wedstrijd want in deze voorjaarscompetitie plaatsen de drie hoogst geklasseerde teams zich voor de nieuw te vormen eredivisie voor C-junioren die volgend seizoen met veertien teams van start gaat. In het najaar konden de Groningers zich daarvoor al plaatsen. Het ging echter mis aangezien de ploeg zich niet bij de beste vier teams wist te scharen.
Dat was dus min of meer een teleurstelling. “Maar ik vind dat wel een groot woord,” begint trainer Hugo Alves Velame. “Jammer is het wel zeker als je kijkt naar de tegenstanders die we hebben gehad. Ik vind dat we echt bij de beste vier hoorden en dat we het ook zelf hebben laten liggen.” De FC streed tot de laatste speeldag mee om promotie. In de laatste thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen leek het lang goed te gaan. In de derby stond FC Groningen met 2-1 voor maar een paar minuten voor tijd viel alsnog de gelijkmaker. Een alles-of-niets offensief leverde niets op. Sterker, de Friezen gingen er alsnog met drie punten vandoor.
“Niet alleen tegen Heerenveen maar ook in andere wedstrijden hebben we het laten liggen. Neem bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Zeeburgia die we verloren. Nu spelen we in een nieuwe poule maar wel tegen vrijwel dezelfde tegenstanders,” zegt Hugo Alves Velame. Daarin is FC Groningen C1 goed begonnen. Drie van de vijf duels werden gewonnen en de mannen liggen op koers voor een plaats in de hoogste afdeling. Een domper was de wedstrijd tegen Vitesse. In dat duel incasseerde groenwit een 0-5 nederlaag. En dan te bedenken dat de Arnhemse ploeg in september nog met een 6-2 nederlaag naar huis werd gestuurd.
“Je verwacht een gelijkopgaande wedstrijd maar je speelt niet goed en krijgt ineens vijf goals tegen. Gelukkig pakten we het daarna goed op tegen FC Twente.” Met een puike 3-1 overwinning verlieten de Groningers Hengelo en inmiddels is de derde plaats in het klassement veroverd. Hugo Alves Velame: “Zo’n zege geeft de groep ook vertrouwen. Om goed te presteren moet de groep bij elkaar blijven en moeten basisafspraken worden nagekomen. Iedereen zat er kort op en speelde geconcentreerd. Daarnaast waren de jongens fel en attent.”
“Het is reëel dat we aan het eind van deze competitie bij de eerste drie eindigen. Dat is het belangrijkste hoewel de jongens graag als eerste willen eindigen. We willen ook graag op niveau blijven voetballen zodat de jongens zich op een hoger niveau kunnen ontwikkelen. Bij de C-ers beginnen ze steeds meer power te krijgen en gaat de ontwikkeling in die zin verder dat ze zelf situaties gaan herkennen en de juiste keuzes maken.Tegen amateurteams lukt vaak alles maar dat moet ook onder grote weerstand. Pas dan is er een sprake van ontwikkeling.”
De trainer noemt de bekerwedstrijd tegen AZ, die begin april wordt gespeeld, een mooie graadmeter voor zijn ploeg. De winnaar plaatst zich dan bij de laatste vier teams in de landelijk Jeugdcup. Maar eerst is zaterdag op Corpus koploper FC Volendam de opponent. “Dat is een prima ploeg met een goed middenveld,” begint Hugo Alves Velame. “In november wonnen we al met 3-0 van Volendam. Dat was een prima wedstrijd van onze kant. Als je de kansen afmaakt dan speel je een veel gemakkelijker wedstrijd. Ook is het lekker dat je om de koppositie speelt. Het geeft wel een bepaalde druk met zich mee maar voor de ontwikkeling is het goed.”
De 2.500ste wedstrijd in competitieverband!
Afgelopen dinsdag won FC Groningen B1 met 2-0 bij DWS B1. Dat was voor onze jeugdopleiding de 2.497ste wedstrijd waarin het om de punten ging. Het programma voor zaterdag leert ons dat FC Groningen A1 dus de 2.500ste competitiewedstrijd gaat spelen. En dat in precies het 30ste seizoen van de jeugdopleiding. In 1985 werd een landelijke competitie voor A-junioren gestart en daar nam ook FC Groningen A1 aan deel. De A-junioren speelden dus ook de 1ste wedstrijd. Dat was in Hardenberg toen HHC A1 met 6-0 werd verslagen. Nog twee getallen: van de 2.497 wedstrijden werden er 1.282 in winst omgezet en in al die duels werden 6.860 treffers gescoord.
Teams Locatie Groningen
Programma (thuis):
FC Groningen B1 v Alphense Boys B1 (14.45 uur)
FC Groningen C1 v FC Volendam C1 (13.15 uur)
FC Groningen C2 v Sparta Rotterdam C2 (13.00 uur)
FC Groningen D1 v AZ D1 (11.00 uur)
Programma (uit):
Ajax A2 v FC Groningen A1 (12.00 uur)
GVAV Rapiditas D1 v FC Groningen D2 (11.30 uur)
Teams Locatie Leeuwarden
Programma (thuis):
SC Cambuur C2 v Always Forward C1 (13.00 uur, oefen)
Programma (uit):
ADO Den Haag D1 v SC Cambuur D1 (14.30 uur, oefen)

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’