Buiten Euroborg: Van Moorsel kampioen, Granqvist mist strafschop.

Zondag 05 april 2015 om 20:07

Een hardwerkend FC Groningen nam zaterdagavond een punt mee uit Arnhem na de uitwedstrijd tegen Vitesse. ‘Buiten Euroborg’ kwamen twee voormalig Groningse ploeggenoten elkaar tegen in de Engelse Premier League, miste Andreas Granqvist een strafschop in Rusland en vierde Paco van Moorsel het kampioenschap in de Jupiler League met NEC.

Van Moorsel is, na Género Zeefuik, de tweede door FC Groningen verhuurde speler die dit seizoen kampioen is geworden. NEC versloeg Sparta Rotterdam afgelopen vrijdag in eigen huis met 1-0 en promoveert naar de Eredivisie. Van Moorsel zat negentig minuten op de bank in de kampioenswedstrijd en speelde tot nu toe vijftien wedstrijden voor de Nijmegenaren waarin hij eenmaal scoorde. De middenvelder was lange tijd uitgeschakeld vanwege een blessure, maar is de laatste weken weer wedstrijdfit.
Daley Blind speelde in het seizoen 2009/2010 een half jaar op huurbasis in Groningen en dat seizoen brak ook Stadjer Leandro Bacuna door. De twee voormalig ploeggenoten stonden afgelopen zaterdag tegenover elkaar op Old Trafford toen het Aston Villa van Bacuna op bezoek ging bij Manchester United. Blind begon in de basisopstelling van United terwijl Bacuna direct na de rust als invaller in het veld kwam bij de ploeg uit Birmingham.
Bacuna begon de tweede helft als rechtsback, maar speelde het laatste half uur als rechterflankspeler waardoor hij linksback Blind veelvuldig tegenkwam. Manchester United won het duel uiteindelijk met 3-1 waarbij Blind al in de eerste helft voor de assist zorgde bij de 1-0. Bacuna kende een lastige start van zijn tweede voetbaljaar in Engeland, maar heeft dit seizoen inmiddels twaalf optredens in de Premier League achter zijn naam staan. Daarnaast is de broer van FC’er Juninho Bacuna veelvuldig belangrijk geweest in het toernooi om de FA Cup.
Andreas Granqvist ontwikkelde zich in zijn tijd bij FC Groningen als strafschopspecialist en scoorde in Euroborg geregeld vanaf de stip. De Zweed mocht zaterdag bij zijn Russische club FK Krasnodar weer eens aanleggen vanaf elf meter, maar miste deze keer de penalty. Duur was de misser niet, want Granqvist zag zijn ploeg met 4-0 winnen van Mordovia Saransk. Krasnodar staat derde in de Russische Premjer Liga.
Een andere Zweed liet zien het vizier wel op scherp te hebben. Marcus Berg, die vorige week na bijna een jaar afwezigheid zijn rentree maakte bij het nationale elftal, scoorde twee maal voor zijn Griekse club Panathinaikos in de wedstrijd tegen Asteras Tripolis. Daarmee bracht Berg -in de beginfase van het seizoen lange tijd uit de roulatie vanwege een schouderblessure- zijn doelpuntentotaal op dertien goals in achttien wedstrijden. Winnen deed Panathinaikos echter niet, want het treffen eindigde in 2-2. De ex-FC’er ging na 72 minuten naar de kant.
Andraz Kirm was zondagmiddag de matchwinner in de wedstrijd op Cyprus tussen zijn club Omonia Nicosia en Ermis. De Sloveen maakte na tien minuten de enige treffer van de wedstrijd. Het was de derde competitiegoal van de aanvaller voor de club die vierde staat op de ranglijst.