Buiten Euroborg: Suárez wint WK, hattricks Zeefuik en Van Moorsel.

Maandag 21 december 2015 om 07:44

De Eredivisie is precies op de helft en dus is het de komende vier weken winterstop in Nederland. FC Groningen sluit het jaar 2015 af als achtste op de ranglijst met de subtop binnen handbereik. Helaas werd zaterdagavond voor het eerst dit seizoen verloren op kunstgras. Tegenstander Heracles Almelo was met 2-1 te sterk. ‘Buiten Euroborg’ pakte Luis Suárez weer een prijs, was Filip Kostic zeer belangrijk en maakten twee voormalig FC’ers een hattrick.

FC Barcelona speelde de afgelopen week op het WK voor clubteams dat traditioneel werd gehouden in Japan. De Spanjaarden mochten op het toernooi uitkomen vanwege de winst in de Champions League van het afgelopen seizoen. Luis Suárez was van grote waarde tijdens de vorige editie van de Champions League onder meer door een doelpunt in de finale.
WK voor clubteams
Scoren deed de voormalig FC-aanvaller ook op het WK voor clubteams. Midweeks maakte de Uruguayaan drie goals in de met 3-0 gewonnen halve finale tegen het Chinese Guangzhou Evergrande waardoor Barcelona zondag in de finale aantrad tegen het Argentijnse River Plate.
De Spanjaarden wonnen de eindstrijd gemakkelijk met 3-0 en weer was Suárez trefzeker. Vlak na rust werd de spits de diepte ingestuurd en passeerde hij keeper Barovero door hem door de benen de schieten en na ruim een uur spelen kopte de Uruguayaan de 3-0 binnen. Door de prestatie van Suárez en zijn teamgenoten mag FC Barcelona zich voor de derde keer in de geschiedenis wereldkampioen noemen.
Stuttgart
Filip Kostic gaat met een goed gevoel de winterstop in bij het Duitse VfB Stuttgart. De Serviër was afgelopen woensdag zeer belangrijk in het bekerduel tegen Eintracht Braunschweig met een assist op het beslissende doelpunt. Een treffer die ver in de verlenging van de wedstrijd viel. Zaterdag werd in de Bundesliga Champions League-deelnemer VfL Wolfsburg ook nog eens met 3-1 verslagen.
Stuttgart kwam in eigen huis nog wel met 1-0 achter, maar maakte vrij snel weer gelijk. Na een half uur spelen zette Kostic met zijn eerste competitietreffer dit seizoen zijn ploeg op voorsprong. De buitenspeler kon een lage voorzet van de rechterkant van dichtbij gemakkelijk binnenschieten met zijn sterke linkerbeen. In de blessuretijd van de tweede helft kreeg Kostic een publiekswissel. Door de winst stijgt Stuttgart naar de ‘veilige’ vijftiende plaats met 15 punten uit 17 duels, maar moet het nog altijd uitkijken. Het gat met de nummer laatst is slechts 2 punten.
Hattricks
Género Zeefuik liet in Turkije van zich spreken. De spits maakte voor zijn club Balikesirspor een hattrick in de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Boluspor. Zeefuik liep in de 25ste minuut goed mee met een aanval en kon van dichtbij afwerken. De aanvaller herhaalde het kunstje twee minuten later en volbracht zijn hattrick aan het begin van de tweede helft met een rake kopbal. Na ruim een uur werd de topschutter naar de kant gehaald. Zeefuik maakte dit seizoen tot nu toe acht treffers in de Turkse eerste divisie. Zijn club staat zesde in de competitie met 24 punten uit 16 wedstrijden.
Zeefuik was niet de enige ex-FC’er die drie doelpunten maakte in het afgelopen weekend. Paco van Moorsel deed hetzelfde voor zijn club Sparta Rotterdam in de thuiswedstrijd tegen MVV. Net als Zeefuik maakte ook Van Moorsel tot op heden acht treffers dit seizoen en door de winst gaan de Rotterdammers als koploper van de Jupiler League de winterstop in. Uit 18 wedstrijden werden 42 punten verzameld, vijf meer dan naaste belager VVV Venlo. NAC Breda staat derde met 33 punten. De Brabanders wonnen hun laatste wedstrijd van 2015 met 1-0 bij Almere City. Het enige doelpunt werd gemaakt door de door FC Groningen opgeleide verdediger Luis Pedro.