string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Buiten Euroborg; ‘Diverse debutanten, doelpunt voor Veldmate’.

Maandag 10 augustus 2015 om 12:10

FC Groningen start het nieuwe Eredivisie-seizoen pas aankomende woensdag, maar in het buitenland werd het afgelopen weekend al volop gevoetbald. In de rubriek ‘Buiten Euroborg’ worden ook dit seizoen, iedere week, de verrichtingen gevolgd van de voormalige FC’ers over de gehele wereld. Deze eerste editie van het nieuwe seizoen staat in het teken van debutanten.

De voetbalwereld keek dit weekend reikhalzend uit naar de start van de Premier League in Engeland. Leandro Bacuna won met Aston Villa tegen nieuwkomer Bournemouth (1-0) en speelde de gehele wedstrijd, terwijl Dusan Tadic met een assist belangrijk was voor Southampton, dat een punt overhield aan de uitwedstrijd tegen Newcastle United (2-2). De Engelse Championship, het niveau onder de Premier League is dit seizoen echter minstens zo interessant voor verschillende FC-volgers vanwege onder andere de transfers van Maikel Kieftenbeld en Tjaronn Chery.
Debutanten
Kieftenbeld vertrok eind vorige maand naar Birmingham City en maakte tijdens de oefencampagne indruk op zijn nieuwe manager Gary Rowett. De nieuwe nummer 6 van de ploeg kreeg dan ook direct een basisplaats toebedeeld voor de eerste competitiewedstrijd thuis tegen Reading. De middenvelder werd na ruim een uur van het veld gehaald en pakte in de eerste helft een gele kaart. De eindstand van 2-1 in het voordeel van Birmingham was voor de wissel van Kieftenbeld al bereikt waardoor de start uitstekend is te noemen.
Tjaronn Chery kende met het Londense Queens Park Rangers een mindere start. De degradant uit de Premier League ging in de stadsderby tegen Charlton Athletic met 2-0 onderuit. Chery, dit seizoen spelend met rugnummer 8,  begon in de basisopstelling bij QPR en was met enkele schoten van afstand dichtbij zijn eerste doelpunt. De doelpunten vielen in de tweede helft echter aan de andere kant. Chery werd twintig minuten voor tijd, vlak voor het tweede doelpunt, naar de kant gehaald en had zich zijn debuut in Engeland vast anders voorgesteld.
Hoewel de tweede Bundesliga in Duitsland al twee weken onderweg is, maakte ook Giliano Wijnaldum afgelopen weekend zijn debuut. De back komt sinds dit seizoen uit voor VfL Bochum en zat tot op heden als niet-gebruikte wisselspeler op de bank bij de ploeg van de Nederlandse trainer Gertjan Verbeek. Wijnaldum mocht zondag in het bekertoernooi na rust invallen en won eenvoudig met 5-0 bij Salmrohr.
Scandinavië
William Ekong debuteerde een paar maanden terug als international van Nigeria en tekende kort geleden een contract bij het Belgische AA Gent. De Belgen verhuurden Ekong direct aan het Noorse Haugesund waar de verdediger zondag voor de tweede keer op rij in de basisopstelling stond. Ekong won met zijn nieuwe ploeg thuis met 3-1 van Aalesund. De competitie in Noorwegen is, in tegenstelling tot vele competities in Europa al 19 speelronden onderweg.
Jeroen Veldmate voetbalt tegenwoordig in Denemarken en speelde zijn eerste wedstrijd voor Viborg FF enkele weken geleden bij de start van de competitie. Het treffen tegen Hobro, in de vierde ronde van de Superliga, is echter voor Veldmate één om te onthouden. De verdediger maakte na een uur spelen via een kopbal zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe werkgever. Uiteindelijk moest Viborg genoegen nemen met een punt (1-1) en heeft het na vier wedstrijden vijf punten te pakken. Daarmee staat de ploeg op een zesde plaats in de competitie. Veldmate miste tot op heden nog geen minuut dit seizoen. (Foto: Lars Troels, Viborg FF.)  
Rentree
Geen debuut voor Jack Tuyp en Kees Kwakman, maar wel een mooie rentree. Beide voormalig FC-er’s keerden dit seizoen terug bij de club waar het voor hen allemaal begon, FC Volendam. Het Andere Oranje won in de eerste competitieronde in de Jupiler League verrassend bij het gedegradeerde NAC Breda met 4-1. Zowel Tuyp als Kwakman waren trefzeker bij hun rentree voor Volendam.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’