Buiten Euroborg: ‘Debuut Van Dijk, doelpunten Van Dijk’.

Maandag 14 september 2015 om 14:12

FC Groningen won zondagmiddag afgetekend de Derby van het Noorden tegen sc Heerenveen met 3-1. ‘Buiten Euroborg’ maakten Virgil van Dijk en Giliano Wijnaldum hun competitiedebuut in Engeland en Duitsland. Diverse doelpunten van voormalig FC’ers leverden geen overwinning op.

Virgil van Dijk stapte vlak voor het verstrijken van de transferdeadline over van het Schotse Celtic naar het Engelse Southampton. Manager Ronald Koeman had voor Van Dijk direct een basisplaats ingeruimd voor de wedstrijd tegen West Bromwich Albion. Ook Dusan Tadic stond in de basisopstelling van Southampton.
Debuut
De wedstrijd in Birmingham eindigde zoals hij begon in 0-0. Beide voormalig FC’ers speelden de volledige negentig minuten en Koeman had na afloop lovende woorden voor debutant Van Dijk bij de clubmedia van Southampton FC. Van Dijk gaf bij hetzelfde medium aan tevreden te zijn met de ‘clean sheet’. Het was volgens de verdediger altijd al een droom om in de Premier League te spelen en hij was zeer blij met het maken van zijn debuut.
Een andere debutant dit weekend was Giliano Wijnaldum. De linksback staat tegenwoordig onder contract bij het Duitse VfL Bochum dat uitkomt in de tweede Bundesliga. Wijnaldum maakte enkele weken zijn debuut in het bekertoernooi en mocht vrijdag voor het eerst meedoen in de competitie.
Uit bij Sandhausen kwam de verdediger na ongeveer een uur spelen in het veld. Bochum speelde met 1-1 gelijk en dat betekende het eerste puntverlies van de competitie. Met zestien punten uit zes wedstrijden gaat de ploeg van trainer Gertjan Verbeek aan de leiding in de competitie.
Goals
Daley Blind brak de ban voor Manchester United in de topwedstrijd thuis tegen Liverpool. De verdediger, die in het seizoen 2009/2010 een half seizoen voor FC Groningen actief was, scoorde geweldig uit een ingestudeerde vrije trap. De bal werd teruggelegd waarna Blind het leer vlak na rust vol in de kruising poeierde. Het was de eerste goal van de middag en United won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1.
Sergio van Dijk scoorde dit weekend twee treffers voor het Thaise Suphanburi dat op bezoek ging bij Sisaket. Van Dijk maakte al in de eerste minuut het openingsdoelpunt en scoorde zijn tweede goal van de middag vlak na rust. Suphanburi won de wedstrijd met 5-2 en staat in de middenmoot van de Thaise Premier League.
Niet alle doelpunten van ex-Groningers waren dit weekend drie punten waard. Thomas Enevoldsen bracht zijn ploeg Aalborg na tien minuten spelen nog wel op voorsprong op bezoek bij FC Kopenhagen, maar moest toezien dat de thuisclub uiteindelijk met 4-2 won. Enevoldsen werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald.
Suk Hyun-Jun ging in Portugal met Vitoria op bezoek bij één van zijn oude clubs, Maritimo. Echt gelukkig was het weerzien niet voor de Zuid-Koreaan. Vitoria verloor met 5-2. Suk maakte tien minuten voor tijd het tweede doelpunt van zijn club.
Invaller
Tot slot Marco Bizot. De keeper van het Belgische Genk moet het dit jaar voornamelijk doen met een plaats op de bank, maar mocht zondag in de slotfase invallen vanwege een blessure bij collega doelman Laszlo Koteles. Bizot viel vijf minuten voor tijd in en speelde tevens de lange blessuretijd. Uit bij Anderlecht behaalden Bizot en zijn ploegmaten een punt doordat het 0-0 bleef in Brussel.