Buiten Euroborg: Bacuna naar Wembley, hattricks Berg en Nijland.

Maandag 09 maart 2015 om 11:19

FC Groningen won zondagmiddag in Euroborg met 2-0 van FC Dordrecht. ‘Buiten Euroborg’ schitterden verschillende voormalig FC’ers, soms in slechts enkele minuten speeltijd. De nodige ex-Groningers hadden afgelopen weekend een hoofdrol bij hun huidige club.

Leandro Bacuna behaalde met Aston Villa in Engeland de halve finale van de roemruchte FA-Cup. De ‘Villians’ wonnen voor de tweede keer in één week de derby tegen West Bromwich Albion. Bacuna kwam midweeks in de Premier Leaguewedstrijd als invaller in het veld en stond dit weekend in de kwartfinale van de FA Cup in de basis.
Cupvoetbal
Bacuna speelde als rechtsback en was betrokken bij de rode kaart die werd getrokken voor een speler van WBA. Bacuna zette en tackle in aan de zijlijn en werd vol door zijn tegenstander op de knie geraakt. Na een korte blessurebehandeling kon de Stadjer het duel wel uitvoetballen, maar moest de tegenstander verder met tien man.
De ploeg van Bacuna won uiteindelijk met 2-0 wat een waar volksfeest opleverde op het veld van Villa Park. Aston Villa hoort maandagavond tegen wie het uitkomt in de halve finales. Zowel de halve finales op 18 of 19 april als de finale op 30 mei worden op het Londense Wembley gespeeld.
Ook Virgil van Dijk speelde dit weekend in het bekertoernooi. Zijn ploeg Celtic kwam in de kwartfinales Schotse Cup uit tegen Dundee United. Het bleek een kort optreden voor de verdediger want Van Dijk werd na elf minuten van het veld gestuurd met een rode kaart nadat hij betrokken was geraakt bij een opstootje. Dundee en Celtic speelden uiteindelijk met 1-1 gelijk waardoor er binnenkort een replay op het programma staat.
Hattricks
Marcus Berg hervatte in Griekenland op bewonderenswaardige wijze de competitie, nadat deze vorige week werd stilgelegd vanwege ongeregeldheden rondom supporters. Panathinaikos speelde thuis de topper tegen PAOK en won een doelpuntrijke wedstrijd met 4-3. Berg was bij alle vier de doelpunten betrokken. De Zweed gaf één assist en maakte de overige drie goals voor zijn ploeg. Panathinaikos staat tweede in de Griekse Super League met 58 punten, evenveel als koploper Olympiakos maar met een minder doelsaldo dan de rivaal uit Athene.
Berg was niet de enige oud-FC’er die maar liefst drie keer scoorde in de afgelopen speelronde. Stef Nijland maakte in het shirt van PEC Zwolle zijn eerste hattrick in de Eredivisie. De zoon van de algemeen directeur van FC Groningen kwam in de wedstrijd tegen SC Cambuur ruim twintig minuten voor tijd als invaller in het veld. Zijn eerste treffer maakte Nijland via een strafschop, zijn tweede was een bekeken schuiver binnen het strafschopgebied en Nijland bezegelde zijn hattrick vlak voor tijd met een gigantische poeier. De ploeg van voormalig FC-trainer Ron Jans won met 6-1 van Cambuur.
Invaller
Een andere invaller die zijn stempel in korte tijd op de wedstrijd drukte, was Nicklas Pedersen. De Deen revalideerde dit seizoen lange tijd van een zware knieblessure en kwam zaterdag als invaller in het veld bij AA Gent. De aanvaller mocht in de 89ste minuut invallen in de wedstrijd tegen Lierse en maakte in blessuretijd uit een corner de winnende goal voor zijn ploeg. Gent won door de treffer van Pedersen met 2-1 en staat derde in de Belgische Pro League.