string(9) "claudebot"

Buijs ziet twee opties voor vervanging geschorste Zeefuik.

Vrijdag 25 januari 2019 om 11:51

FC Groningen speelt morgen –zaterdag 26 januari– om 19.45 uur in Eindhoven de uitwedstrijd tegen PSV. Trainer Danny Buijs zag vrijdagochtend op het wekelijkse perspraatje twee opties om de positie van de geschorste Deyovaisio Zeefuik als rechtsback in te vullen: aanvoerder Mike te Wierik of Amir Absalem. Voor de rest kan de winnende basiself van Heracles-thuis intact blijven.

De personele beschikbaarheid van de eerste selectie van FC Groningen is ietwat uitgedund. Ritsu Doan ontbreekt de hele maand januari door de deelname met Japan aan de Asian Cup. Zijn landgenoot Ko Itakura traint inmiddels met de groep, maar is nog niet speelgerechtigd. Naast Deyovaisio Zeefuik is ook verdediger Lars Kramer niet inzetbaar door een schorsing, die hij opliep in Jong FC Groningen. Daarnaast is aanvaller Jannik Pohl inmiddels aangesloten bij de groepstrainingen, maar nog niet inzetbaar in de wedstrijd van zaterdagavond tegen PSV. Ook doelman Jan Hoekstra is er door een blessure niet bij.

Uitbouwen
De drie debutanten zijn de wedstrijd van afgelopen zaterdagavond tegen Heracles Almelo wel goed doorgekomen. Trainer Danny Buijs hoopt dat Iliass Bel Hassani, Kaj Sierhuis en Thomas Bruns het aantal speelminuten van de afgelopen wedstrijd weer verder kunnen uitbouwen tegen PSV. “Ze moeten zich zo lang mogelijk maximaal geven,” aldus de trainer. “En geen negentig minuten op 70% gaan spelen. We hebben op de bank genoeg jongens met specifieke kwaliteiten om hen in de loop van de wedstrijd te kunnen vervangen.”

Eén van die spelers is Mo El Hankouri die dinsdag in een oefenwedstrijd bij PEC Zwolle tweemaal scoorde, één keer met links en één keer met rechts. “Je ziet dat hij iets bijzonders heeft en met zijn acties iets kan forceren. Hij is bovendien topfit. Paul Gladon is ook helemaal fit, maar bij hem ontbreekt het nog aan wedstrijdritme. De zesde nieuweling Ko Itakura heb ikzelf donderdag voor het eerst op het trainingsveld aan het werk gezien. Hij is een prima voetballer en ook buiten het veld leergierig en open.”

Wedstrijd
Zijn winnende basiself zal Buijs noodgedwongen op één plek moeten wijzigen door de schorsing van Zeefuik. “Er zijn twee opties. We kunnen Mike te Wierik als rechtsback neerzetten en Samir Memisevic terughalen naar de verdediging. Dan ontstaat er een plekje op het middenveld. We kunnen ook Amir Absalem als rechtsback inzetten. We hebben hem in december een compliment gegeven over hoe hij de draad weer oppakte na een mindere periode in de voorbereiding. Hij heeft aan het einde van 2018 goede oefenwedstrijden en duels in Jong Groningen gespeeld en heeft goed getraind.”

Tegenstander PSV speelde afgelopen weekend met 2-2 gelijk op bezoek bij FC Emmen. “We hebben in onze voorbereiding vooral thuiswedstrijden van PSV, zoals tegen Emmen en Vitesse gebruikt. Telkens geven ze de tegenstander het idee dat ze kunnen meevoetballen en slaan ze vervolgens bij de eerste de beste fout toe. Het is voor ons belangrijk om onze organisatie heel goed op orde te hebben en we zullen ‘realistisch’ spelen. Het is onwaarschijnlijk dat we PSV de hele wedstrijd zullen domineren. Voor een positief resultaat zullen we zelf een topdag moeten hebben en hebben daarnaast mogelijk nog een klein beetje geluk nodig.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus