Buijs weer ruimer in de keuzes richting Heracles-uit

19 oktober 2018

Trainer Danny Buijs heeft richting zondagmiddag voor het uitduel met Heracles Almelo weer wat meer keuzes binnen de eerste selectie van FC Groningen. Mimoun Mahi lijkt klaar voor een basisplaats en ook Mateo Cassierra is weer fitter dan twee weken terug. Michael Breij is door een blessure nog niet inzetbaar en Jannik Pohl gaat naar verwachting zaterdagmiddag bij Jong FC Groningen minuten maken.

Na de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen ADO Den Haag heeft de groep zich twee weken kunnen voorbereiden op de volgende ontmoeting, uit bij Heracles. “Dat hebben we deze interlandperiode kunnen doen met een iets ruimere selectie,” aldus Danny Buijs. “In vergelijking met de periode in september waren Sergio Padt, Ajdin Hrustic en Jannik Pohl bij ons nu wel beschikbaar.”

Mateo Cassierra maakte de afgelopen twee wedstrijden zijn opwachting bij Jong FC Groningen en morgen (zaterdag) is het de beurt aan Jannik Pohl om in dat elftal ritme op te doen in de thuiswedstrijd van de ‘onder-23’ tegen Hoek. “We hebben goed door kunnen trainen. De spelers die terugkwamen van blessures zijn weer twee weken verder en fitter. Bovendien hebben Ritsu Doan, Deyovaisio Zeefuik, Tom van de Looi en Ludovit Reis allemaal ruime speeltijd gekregen bij vertegenwoordigende teams.”

Analyse
Op het wekelijkse perspraatje op Corpus den Hoorn nam Buijs met de aanwezige media nog eens een videoanalyse door over de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Dit aan de hand van beelden uit de analyse vooraf en ook uit de wedstrijd zelf. “Aandachtspunten sinds het begin van het seizoen in aanvallend opzicht zijn vooral doorvoetballen van de middenvelders en specifiek in deze wedstrijd beslissingen in de eindfase van het spel en zuiverheid van ‘de eindpass’.”

Buijs stipte ook aan uit hoe het basiselftal ge-evolueerd is in de afgelopen drie maanden. “Elke trainer is op zoek naar het ideaalplaatsje met controle over de wedstrijd, kansen creëren en resultaat. Daarbij zoek je het meest geschikte systeem en maak je op elke positie bepaalde keuzes. Ook hou je rekening met aanvullende kwaliteiten van spelers. Een aardige kern van de ploeg staat  vast als er geen blessures of schorsingen zijn. Maar per wedstrijd kun je nuances aanbrengen, soms aan de hand van de eigenschappen van de tegenstander. Als een ploeg met één spits speelt, ligt het niet voor de hand drie centrale verdediger op te stellen.”

Ruimtes
Over de tegenstander zei Buijs het volgende: “Zij nemen behoorlijk veel risico om aan het risico. Ze staan vierde en hebben een doelsaldo van 19-18. Tegen Vitesse speelden ze heel even 5-4-1, maar dat beviel niet doen. In verdedigend opzicht staan ze min of meer 4-4-2 met de aanvallende middenvelder naast de spits. Ze hebben twee à drie spelers met veel individuele kwaliteiten, maar geven ook veel ruimtes weg.”

Uitspraken over zijn eigen basisopstelling voor zondag deed Buijs nog niet concreet. “Wel heb ik aan het begin van het seizoen gezegd dat een fitte Mimoun Mahi altijd zal starten,” lichtte hij toch een tipje van de sluier op. “En normaal gesproken heeft ook Deyovaisio Zeefuik een plek in de basis.” Hoe één en ander zal resulteren in de basiself, zal zondagmiddag blijken. Maar liefst 459 FC Groningen-supporters zullen de wedstrijd in het Polman Stadion bijwonen. De aftrap is om 14.30 uur en de scheidsrechter van dienst luistert naar de naam Martin van den Kerkhof.

Laatste nieuws