Buijs: ‘We moeten weer zoveel lef tonen’

20 mei 2019

Afgelopen zaterdag speelde FC Groningen in het eigen Hitachi Capital Mobility Stadion één van de betere thuiswedstrijden van het seizoen en stapte het met een 2-1 eindstand als winnaar van het veld tegen Vitesse. “We moeten zelf top spelen om de finale te halen,” aldus FC-trainer Danny Buijs over de return op dinsdag in Arnhem.

Buijs keek maandagmiddag bij de voorbeschouwing tevreden terug op heenwedstrijd tegen Vitesse. “Tussen de 15e en 70e minuut hebben we uitstekend gespeeld en een flink aantal kansen gecreëerd. Het was bovendien op de manier zoals we dat graag willen zien. We konden de tegenstander een groot deel van de wedstrijd voetballend de wil opleggen.”

Veldbezetting
De veldbezetting was bij FC Groningen anders dan de voorgaande duels, met Thomas Bruns naast Ludovit Reis op het middenveld en Django Warmerdam aan de linkerkant en Mimoun Mahi centraal in de aanval. “We zagen dat Vitesse er moeite mee had en daar zullen ze dinsdag op anticiperen. Het is steeds weer reageren op alle posities; moet een speler een paar meter uitzakken, naar de as of de zijlijn bewegen, diep gaan of ‘in de bal komen’. Een optie is dat Vitesse vol druk gaat zetten, maar dat brengt voor hen ook weer risico’s met zich mee en daarvan moeten wij dan weer gebruik zien te maken.”

Net als de afgelopen wedstrijden is Jeffrey Chabot voor de return tegen Vitesse niet inzetbaar. De Duitse centrale verdediger komt dit seizoen niet meer in actie voor FC Groningen, ook niet als de finale voor de play-offs wordt bereikt. “Dat is niet reëel meer als je er al een tijdje uit bent geweest zoals nu bij Chabot het geval is,” vertelde Buijs tijdens het perspraatje. “Je kunt dan niet binnen een week, want daar praten we nu over, weer helemaal wedstrijdfit zijn.”

Oplossing
Buijs liet weten dat de overige 24 leden van de eerste selectie aan de vooravond van de laatste training op Sportpark Corpus den Hoorn fit en inzetbaar waren. “De oplossing voor morgenavond (dinsdag – red.) ligt vooral weer bij onszelf. Tonen we weer lef en zijn we net zo goed aan de bal als afgelopen zaterdag? Het is een tweeluik en je ziet vaak dat de thuisclub in een wedstrijd iets meer kan brengen. Maar ik denk dat wij wel een tikkie hebben uitgedeeld aan Vitesse. De voorsprong is prettig, maar ook de manier waarop we hebben gespeeld. We hebben in het begin van dit kalenderjaar vaak de nul gehouden, maar deze overwinning kwam op een andere manier tot stand. Het was jammer van de tegengoal, want die kwam op dat moment toch uit de lucht vallen.”

Verantwoordelijkheid
Over mogelijke vermoeidheid bij zijn ploeg was Buijs heel duidelijk. “Er zullen heus links en rechts wat kwaaltjes zijn, maar je hoeft dat richting de tegenstander niet te tonen. We willen ons plaatsen voor Europees voetbal en gaan daar vol voor. Ben je daartoe fysiek niet in staat, dan moet je voor het team je verantwoordelijkheid nemen en aangeven dat je niet fit genoeg bent om er weer vol voor te gaan. Dan houden we je aan de kant. Er zijn ook dan heus nog wel elf fitte spelers over, die de finaleplek willen binnenslepen. Maar ik heb er nog niets van gemerkt. Tot nu toe heeft de voltallige groep volmondig ‘ja’ gezegd of ze erin geloven dat we de play-offs kunnen winnen. En daar gaan we voor.”

Laatste nieuws