Buijs: ‘Voor het eerst iets te winnen’

14 mei 2019

Trainer Danny Buijs van FC Groningen heeft precies in de allerlaatste speelronde van het seizoen voor het eerst het bereiken van een play-offpositie voor Europees voetbal volledig in eigen hand. Buijs is benieuwd hoe zijn ploeg op deze positieve prikkel reageert in de uitwedstrijd tegen FC Emmen op woensdagavond. “Als wij ons niveau halen dan is de kans groot dat wij de winst pakken en dus de play-offs bereiken,” aldus Buijs.

In de aanloop naar de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen heeft de trainer nagenoeg alle 25 spelers van de eerste selectie tot zijn beschikking. Er zijn een paar twijfelgevallen. Jeffrey Chabot viel zondag in de warming-up uit met fysieke klachten, Sergio Padt kwam tijdens het duel met Fortuna Sittard raar op zijn schouder terecht, Mike te Wierik kreeg in diezelfde wedstrijd ‘een tikkie’ en Deyovaisio Zeefuik was ook niet okselfris. “Dat laatste was de reden dat Ko Itakura vrijwel de gehele wedstrijd warm liep,” lichtte Buijs toe. “Deyovaisio had in de eerste minuut kunnen uitvallen of in de 88ste minuut. Je verliest kostbare tijd als een speler dan nog aan een warming-up van tien minuten moet beginnen.”

Tegenstander
De FC-trainer heeft lovende woorden over de vorige en komende tegenstander, respectievelijk Fortuna Sittard en FC Emmen. “Van deze ploegen die zijn gepromoveerd, is het knap dat zij zich zonder het spelen van ‘nacompetitie’ handhaven. Alle waardering daarvoor. Het respect zullen we woensdagavond voor en na de wedstrijd tonen, maar tijdens de wedstrijd staan de drie punten op het spel. Wij hebben het hele jaar nog niet meegemaakt dat we in de competitie iets kunnen verzilveren. Hebben geknokt om bij de onderste plekken weg te geraken en hebben nu voor het eerst iets te winnen.”

Als FC Groningen de plek op de ranglijst minimaal in handen houdt, volgt zaterdag de eerste thuiswedstrijd in de play-offs. Buijs: “Onze kracht is dat wij sinds de winterstop het minste aantal tegengoals hebben geïncasseerd van alle clubs (12 en AZ heeft er momenteel 13 – red.). En daarnaast de energie die de ploeg heeft getoond. Het is allemaal niet even sprankelend, zoals we hadden gehoopt, en dat gaat in de komende twee weken ook niet meer veranderen. We zijn nu acht maanden onderweg en die verbeterpunten zijn een opdracht en uitdaging voor het volgende seizoen.”

Op eigen kracht
Buijs houdt zijn ploeg voor dat FC Emmen niets cadeau zal doen. “We hebben het nu in eigen hand en zullen het zelf moeten pakken om in die play-offs te komen. Ik hou me er totaal nog niet mee bezig wie in dat geval de tegenstander wordt. Wij moeten eerst zelf winnen, dan pas is alles zeker. FC Emmen zal misschien her en der nog wat spelers met kleine pijntjes hebben en de vraag is welk risico ze daarmee willen nemen. Voor hen is het seizoen nu al succesvol. Dat hebben ze heel knap gedaan. Er heerst volgens mij zeker geen haat en nijd tussen de clubs, eerder sportieve rivaliteit. Na twee nederlagen in dit seizoen tegen hen, wordt het voor ons nu wel tijd om een resultaat te pakken en ons op eigen kracht naar de play-offs te spelen.”

Laatste nieuws