Buijs: “Vertrouwen in de start van het seizoen”

10 augustus 2018

Trainer Danny Buijs is bijna klaar met de voorbereiding op zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van FC Groningen. Hij kijkt met veel vertrouwen vooruit naar de uitwedstrijd tegen Vitesse van aanstaande zondag en is vooral tevreden over de teamspirit, de verdedigende organisatie en de bereidheid van zijn ploeg. “We zijn er klaar voor,” aldus Buijs.

Buijs leerde in de voorbereiding om te beginnen zijn medestafleden kennen. “Er waren her en der wel eens wat opstartprobleempjes, maar inmiddels hebben we elkaar leren kennen en weten we van elkaar hoe we werken. Er wordt vaak gesproken over het duo Danny en Hennie, maar ik denk dat daarmee de andere stafleden toch wel tekort worden gedaan. We doen het als team.”

Overtuiging
Vervolgens maakte Buijs een vergelijking met zijn tijd als speler bij FC Groningen in het succesjaar 2005/2006. “We zijn nu ruim tien jaar verder en er zijn veel vooroordelen over voetballers van tegenwoordig, die er niet voor zouden leven of alleen maar achter de spelcomputer zitten. Ik weet nu uit ervaring dat daar in ieder geval bij FC Groningen niets van klopt, van die vooroordelen. Als ik zie hoe al deze jongens ervoor leven en er extra dingen voor doen en laten, dan is deze groep een stuk professioneler dan in mijn periode als speler hier. Daarom is het ook mijn overtuiging dat het wat moois gaat worden dit seizoen.”

Ruimte
De hoofdtrainer is tevreden met het feit dat de selectie bij elkaar is gehouden en in zijn ogen zou er het liefst nog één defensieve versterking bij moeten komen. “Op een creatieve manier zouden we er nog een ‘back’ bij kunnen gebruiken. Maar daarvoor moet er wel nog de financiële ruimte worden gevonden. Als de groep compleet blijft, zoals die nu is dan weet ik zeker dat er volgende zomer een aantal spelers gaat vertrekken omdat ze zich in de kijker van andere clubs gaan spelen. Hoewel we in de voorbereiding nog te weinig hebben gecreëerd, zit het aanvallend wel goed. Werder Bremen en SM Caen zijn niet de minste ploegen om tegen te oefenen. In de Eredivisie gaat het zeker goed komen.”

Doelstelling
Buijs vindt dat FC Groningen aan zijn stand verplicht is in de top-9 te eindigen. “Op basis van onze selectie, de club, de achterban en de prestaties in de afgelopen tien jaar. Hoe hoog of laag je in het linkerrijtje komt te staan, hangt voor een deel ook af van de concurrentie.” Om die tegenstanders niet wijzer te maken dan ze mogelijk al zijn, zal FC Groningen dit seizoen maximaal één keer per week trainen zonder publiek. “We willen graag onze winstkansen vergroten in plaats van verkleinen. De varianten bij spelhervattingen en specifieke tactiek willen we niet aan de tegenstanders prijsgeven.”

“Bij een volksclub als FC Groningen hebben we er zeker geen moeite mee als iedereen kan meekijken, maar het is praktisch niet te organiseren om dan buitenstaanders te weren. Daarover zijn we trouwens al in overleg getreden met diverse supportersgeledingen en ook onze vaste bezoekers van de trainingen. We hopen dat iedereen er begrip voor heeft en hopen op die manier juist die paar punten meer te pakken, die het verschil kunnen maken op de eindranglijst.”

Vitesse
Buijs bekeek de komende opponent in de Eredivisie al eens tijdens hun Europese wedstrijd in het Gelredome. “Ze speelden 4-3-3 tegen die Roemeense tegenstander (Viitorul – red.) in de Europa League en er zijn nog veel spelers van vorig jaar. Ondanks de nieuwe Russische trainer (Slutsky – red.) hebben ze niet veel geheimen voor ons. Zonder arrogant te worden, vind ik onze selectie niet minder dan die van Vitesse. Ik heb gehoord dat er minimaal 300 fans meegaan naar Arnhem. Een mooi aantal, dus die hebben we alvast in ‘de pocket’.”

180807EOB1512Buijs

Laatste nieuws