Buijs: ‘Tegen Emmen op mentaliteit en karakter’

20 december 2019

FC Groningen speelt aanstaande zondag de laatste wedstrijd van het kalenderjaar 2019. De Trots van het Noorden trapt in het eigen Hitachi Capital Mobility Stadion om 14.30 uur af tegen FC Emmen. Voor FC Groningen is de inzet aanhaken bij de clubs in het linkerrijtje van de ranglijst. “Om met een goed gevoel de winterstop in te gaan, moeten we deze wedstrijd winnen,” aldus FC-trainer Danny Buijs.

Buijs was donderdag rondom de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht (0-1) vanwege een schorsing niet bij de ploeg en bekeek het duel vanuit de nok van het stadion. “Op die plek had ik een beter overzicht van de afstanden en de ruimtes op het veld,” blikte de hoofdtrainer terug tijdens het traditionele perspraatje op vrijdag. “Zo lag in de eerste helft de ruimte vooral bij Mo El Hankouri. Vanaf de zevende of achtste minuut lag de controle over de wedstrijd ook bij ons. We hadden veel balbezit, maar in de eindfase van de aanvallen was het onvoldoende. Er was wel dreiging, maar de keuzes voor de goal waren vaak niet goed.”

Constant
Buijs benadrukt dat de onderlinge afstemming bij de aanvallend ingestelde spelers tijd nodig heeft. “We spelen het sommige momenten (nog) niet goed uit. En daarbij zet ik ‘nog’ tussen haakjes. We moeten de aanvallende spelers tijd geven voor verdere ontwikkeling. Dat is de situatie waarmee we te maken hebben als je jonge talentvolle spelers haalt. Het gaat met pieken en dalen en het is de uitdaging om een heel jaar lang op een constant niveau te presteren. Soms verwachten we met elkaar misschien wel iets teveel, maar het is nog altijd beter de lat iets te hoog te leggen dan te laag.”

De wedstrijd tegen FC Utrecht werd niet persé een slijtageslag, maar liet toch her en der wat fysieke ongemakken na. “Gabriel Gudmundsson en Charlison Benschop zijn nog steeds twijfelgevallen,” aldus Buijs. “Verder viel Ajdin Hrustic geblesseerd uit en we moeten rekening houden met de belasting van Ramon Pascal Lundqvist. Daar staat tegenover dat we met jongens als Ahmed El Messaoudi, Sam Schreck en Daniël van Kaam voldoende volledig fitte alternatieven hebben op het middenveld.”

Mentaliteit
Om het kalenderjaar met een goed gevoel te kunnen afsluiten, zijn drie punten tegen FC Emmen heel welkom. Buijs: “Het is een belangrijke wedstrijd, ook al omdat we nu precies middenin de ranglijst staat. Om aansluiting te houden naar boven, moeten we winnen. Emmen heeft een leuk voetballende ploeg en hun selectie is de afgelopen weken weer wat completer geworden nadat spelers terugkeerden van blessures. Wij gaan zelf gewoon door op de ingeslagen weg en moeten weer een goed niveau halen. Deze wedstrijd willen we er – samen met de supporters – op mentaliteit en karakter uit slepen!”

Laatste nieuws