Buijs: ‘Prachtig hoe wedstrijd leeft bij supporters’

12 april 2019

Trainer Danny Buijs heeft in de aanloop naar sc Heerenveen – FC Groningen een nagenoeg fitte selectie tot zijn beschikking. Alleen doelman Kevin Begois is door een blessure zondag nog niet inzetbaar. Voor de rest heeft de hoofdtrainer van FC Groningen een ruime keuze voor de Derby van het Noorden. Bij de Friese tegenstander staat een nieuwe trainer voor de groep na het ontslag van Jan Olde Riekerink.

Danny Buijs had vrijdag tijdens de voorlaatste training op het duel met sc Heerenveen dus vrijwel zijn voltallige selectie ter beschikking. “We hebben de jongens na de wedstrijd tegen Excelsior drie dagen vrij gegeven. En voor Ludovit Reis, Deyovaisio Zeefuik, Mo El Hankouri en Kaj Sierhuis gold dat ze ook woensdag nog een extra dagje rust konden pakken na de interlandperiode die ze hebben gehad en vervolgens drie wedstrijden in één week. Zo proberen we iedereen fit mee te nemen naar de slotfase van de reguliere competitie.”

Provinciestrijd
Buijs was zelf al eens één van de hoofdrolspelers in een derby met sc Heerenveen. Dat was bij de officiële openingswedstrijd van het huidige Hitachi Capital Mobility Stadion, op 13 januari 2006. Hoe kijkt hij nu als trainer naar de noordelijke klassieker in de Eredivisie en hoe reageren zijn spelers op het duel? “Veel van de jongens hebben deze wedstrijd voor de winterstop ook gespeeld,” weet de FC-trainer, “en een aantal spelers al vaker. Het is duidelijk dat deze wedstrijd iets extra’s betekent. De belangstelling vanuit de supporters is massaal om er zondag bij te kunnen zijn. En bij de thuiswedstrijd was er toen al die mooie sfeeractie met de trein van Friesland naar Groningen. Zaterdagochtend zullen er op Corpus bij de laatste training in aanloop naar de wedstrijd ook nog supporters zijn met extra steunbetuigingen aan de ploeg. Dat geeft altijd een speciale sfeer.”

Tegenstander
Bij sc Heerenveen werd afgelopen woensdag duidelijk dat trainer Jan Olde Riekerink het seizoen niet zal afmaken. Zijn voormalige assistent Johnny Jansen zal zondag en de rest van dit seizoen de honneurs waarnemen. Buijs voelde er weinig voor om in te gaan op wat dit mogelijk voor de derby kan betekenen en de omstandigheden bij de Friese buren. “Wij moeten ons bezig houden met de dingen waarop we zelf invloed hebben. Ons richten op onszelf. We dienen zelf weer goed voor de dag te komen en ons strijdplan goed in te vullen. Dan hebben we de grootste kans op een goed resultaat.”

Laatste nieuws