Buijs: ‘Niet op basis van één officiële wedstrijd afrekenen’

16 augustus 2018

Trainer Danny Buijs maakt zich met FC Groningen op voor de eerste officiële thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. Vrijdagavond 17 augustus wordt er in Groningen om 20.00 uur voor eigen publiek afgetrapt tegen Willem II. Ondanks de forse 5-1 nederlaag bij Vitesse ziet Buijs geen noodzaak zijn basiself aan te passen. “Ze mogen laten zien dat het een incident was,” aldus de FC-trainer.

“We starten met dezelfde elf als tegen Vitesse,” was Buijs stellig na de afsluitende training van donderdagochtend. “We hebben als staf maandag alles uitvoering nabesproken en kwamen al snel tot deze conclusie. Je kunt één speler eruit halen of misschien wel vijf en je kunt het hele systeem omgooien. Maar als je dat na elke slechte wedstrijd doet, dan heb je geen enkele houvast meer en is het einde zoek.”

Opmerkelijk
Precies een week geleden was de overtuiging nog dat het juist verdedigend wel ‘snor’ zat bij FC Groningen. “We hebben aan vastigheden gewerkt in de verdediging. En tegen Werder Bremen en Caen stond het ook goed. Iedereen maakte zich vooral druk of we wel genoeg kansen zouden creëren tegen Vitesse. En dan is het wel heel opmerkelijk dat je juist in die eerste wedstrijd een tegenovergesteld beeld te zien krijgt,” analyseerde Buijs.

Het was volgens de hoofdtrainer direct na afloop van het verliesduel in Arnhem een collectieve onvoldoende en die conclusie staat vier dagen later ook nog overeind. “Dezelfde elf mogen laten zien dat het een incident was. En aanvallend hebben we eigenlijk positief verrast, hoewel het rendement te laag was. Vijf goede mogelijkheden uit bij Vitesse creëren, dat is niet verkeerd.”

Harde les
Volgens Buijs moet zijn ploeg die ervaring meenemen in de rest van het seizoen en er zijn voordeel mee doen. “Na de 3-1 gingen veel spelers – júist in hun enthousiasme om er nog wat van te maken – de verkeerde dingen doen; over compenseren. Hierdoor gingen we uit de organisatie lopen, werden taken vergeten en kom je overal een stap te laat en lijkt het alsof ze er in de slotfase met de pet naar gooien. Maar dan heb je juist even behoefte aan controle en kun je daarna vertrouwen op een individuele actie van bijvoorbeeld Ritsu Doan of Mimoun Mahi. Bij 3-2 ben je weer terug in de wedstrijd en via Mimoun hadden we die kans ook. Daarna ging het hard en was het twintig minuten voor tijd al beslist. Een harde les.”

Rug rechten
Voor Buijs persoonlijk was het een pijnlijk debuut in de Eredivisie als hoofdtrainer. “Op voorhand weet je dat je zo’n wedstrijd kunt verlies. Maar als het dan op deze manier gaat, hou je daar gewoon een heel slecht gevoel aan over. Als eerste heb ik me afgevraagd wat ik zelf fout heb gedaan of anders had kunnen doen. En de dag erna hebben we het met de technische staf en spelers besproken. We moeten de rug rechten, achter elkaar blijven staan, hard blijven werken en dit zal ook zeker niet de laatste nederlaag van het seizoen zijn.”

Adrie Koster, de trainer van Willem II, liet Danny Buijs op 8 maart 2002 in het betaalde voetbal debuteren bij Excelsior. “Dat is iets wat je wel onthoudt. We promoveerden dat seizoen naar de Eredivisie en vlogen er na een jaar trouwens ook weer uit. “
Over de wedstrijdselectie voor het duel met Willem II zei Buijs: “Bij ons zal Tim Handwerker op de bank beginnen. Mateo Cassierra is nog niet van de partij.”

Eigen spel
Het zou FC Groningen en ook Buijs vanzelfsprekend niet verkeerd uitkomen als vrijdagavond in het eigen Hitachi Mobility Stadion tegen Willem II drie punten werden gepakt. “We verwachten niet dat zij vol op de aanval gaan spelen en ons flink onder druk gaan zetten. Zij hebben ook een nederlaag recht te zetten. Of bij Willem II de aanwinsten Özbiliz en Avdijic spelen, gaan we wel zien. We hebben vooral invloed op ons eigen spel. Het moet beter dan afgelopen zondag en daar zullen we alles aan doen.”

Laatste nieuws