Buijs: ‘Kijk enorm uit naar het toetje’

17 mei 2019

Trainer Danny Buijs van FC Groningen staat met zijn ploeg aan de vooravond van de play-offs om een plek in de voorronden van de Europa League. De nummer 8 van de ranglijst neemt het op tegen de nummer 5 van Nederland; Vitesse. “Op basis van de eindstand in de Eredivisie zie ik hen als favoriet, maar dat wil niet zeggen dat wij niet van ze kunnen winnen,” aldus Buijs. Zaterdag om 20.45 uur is de aftrap in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Drie dagen later is de return in Arnhem.

Met minimaal twee en mogelijk nog vier wedstrijden voor de boeg heeft de Trots van het Noorden zich na een jaar afwezigheid weer geplaatst voor de play-offs. “Als je ziet waar we vandaan komen, uit een diep dal, dan is het geweldig dat we kunnen deelnemen aan het toetje,” geeft de FC-trainer daags voor de heenwedstrijd aan. “Het geeft toch weer een bepaalde nieuwe energie. We zijn de nummer 4 van de tweede competitiehelft en hebben de minst gepasseerde defensie van 2019.”

Diepte
Het getoonde spel aan de bal is nog niet altijd naar wens, weet Buijs. “Als je structureel in de subtop wil spelen, dan red je het niet alleen met goed verdedigen. Supporters en sponsors verwachten aan de bal meer ‘entertainment’. Maar dat gaan we de komende twee weken niet opeens voor elkaar krijgen. De intenties bij onze ploeg zijn goed en we zijn vooral op zoek naar meer diepte in het spel ‘zonder bal’. In de eerste 25 minuten in Emmen waren we de betere ploeg, maar in de ‘eindfase’ van ons spel wisten we daarin te weinig echte doelkansen te creëren.”

Tegenstander
Jeffrey Chabot is aan de kant van FC Groningen niet inzetbaar. De rest van de eerste selectie is beschikbaar, hoewel er links en rechts volgens de FC-trainer wel wat ‘kleine pijntjes’ zijn na de twee duels binnen vier dagen. Buijs ziet Vitesse als favoriet om de play-offs te winnen. “Zij zijn niet voor niets vijfde geworden, hebben een voetballende ploeg en individueel sterke spelers. Maar de favoriet sneuvelt ook nog wel eens. Vergeleken met de thuiswedstrijd in de competitie (2-1 – red.) zijn ze geswitcht van 4-3-3 naar 4-4-2.”

Maar uiteraard ligt de sleutel om de finale te bereiken vooral bij de ploeg van Buijs zelf. “We hebben al vaker deze competitie aangetoond tegenstanders van dit kaliber te kunnen verslaan. We moeten ons niveau halen en de kwetsbaarheden van de tegenstander bloot leggen. Gek genoeg hoef je niet eens een wedstrijd te winnen. Tweemaal een gelijkspel kan ook al voldoende zijn. We zullen dit tweeluik op de juiste manier moeten benaderen en geloof in onszelf hebben. We kijken enorm uit naar het toetje.” 

Laatste nieuws