Buijs: ‘Je kunt ze niet allemaal belonen’

15 februari 2019

Trainer Danny Buijs zal in de aanloop naar het thuisduel met Feyenoord naar alle waarschijnlijkheid een aantal spelers moeten teleurstellen. Immers; hij mag zondagmiddag slechts elf basisplaatsen verdelen en in vergelijking met vorig weekend keert Mimoun Mahi terug bij de selectie en mogelijk ook Deyovaisio Zeefuik. De kans dat Django Warmerdam speelt tegen Feyenoord is klein. Lars Kramer keert terug van een schorsing.

Danny Buijs had afgelopen weekend niet de beschikking over de zieke topscorer Mimoun Mahi, die ook nog eens in de belangstelling stond van het Zwitserse FC Zürich. Donderdag werd duidelijk dat Mahi het seizoen zal afmaken in Groningen. “Hij is een verschrikkelijk belangrijke speler voor dit FC Groningen. In de eerste fase van de competitie hebben we Mimoun door een blessure moeten missen en toen hij terug was, heeft hij een nadrukkelijke bijdrage gehad in de prestaties. Hij geeft diepgang aan onze ploeg. Ik ben dan ook blij dat hij het seizoen afmaakt bij ons. Hij heeft nu duidelijkheid over zijn toekomst en dat geeft ook een bepaalde rust.”

Types
De selectie van Danny Buijs is voor het treffen met Feyenoord nagenoeg fit. De inzetbaarheid van Django Warmerdam en Deyovaisio Zeefuik vormt nog een vraagteken. Mimoun Mahi is weer beter en ook Jannik Pohl is na een dag ziekte weer aangesloten bij de groep. Lars Kramer keert terug van een schorsing. Buijs bracht in de afgelopen wedstrijd Mo El Hankouri als invaller van de aan zijn bovenbeen geblesseerde Warmerdam en de van Feyenoord afkomstige vleugelaanvaller is voor zondag een optie tegen zijn oude club. “Het zijn twee hele verschillende types. Warmerdam is meer een zwervende speler, terwijl El Hankouri meer aan de buitenkant speelt en acties maakt in de diepte.”

Nu ook Zeefuik mogelijk weer inzetbaar is, zal Buijs spelers moeten teleurstellen. “Als iemand wekenlang slecht speelt, niet goed traint of zich niet goed gedraagt, vind ik het niet zo moeilijk om tegen hem te zeggen: ‘Kom jij maar eens even een poosje naast me zitten’. Maar als iemand zijn stinkende best doet en doet wat er wordt gevraagd in wedstrijden en op trainingen en dan toch niet aan de aftrap staat, is dat wel vervelend om te moeten vertellen. Maar ik ben daarvoor aangesteld. Met de spelers die een basisplaats verliezen, ga ik een dag of twee van tevoren in gesprek. Ik vond het als speler zelf ook fijn om tekst en uitleg te krijgen, al was ik het er zelden mee eens. Het is trouwens wel iets typisch Nederlands. Van spelers hoor ik dat in diverse buitenlanden – en zelf heb ik dat als speler ook ervaren – de opstelling gewoon op het bord wordt geschreven en daar moet je het dan mee doen.”

Verschil
Tegenstander Feyenoord staat derde op de ranglijst van de Eredivisie, maar heeft in uitduels een negatieve balans, weet ook Buijs. “Feyenoord-thuis en Feyenoord-uit is nog een wereld van verschil. Ik hoop natuurlijk dat dit na het komende weekend nog steeds zo is. In de uitwedstrijd tegen Feyenoord hebben we 70 minuten goed gespeeld, maar stonden we uiteindelijk met lege handen. We zullen vooral zelf goed moeten voetballen om kans te maken tegen Feyenoord. We moeten het wat dat betreft beter doen dan in de tweede helft tegen Vitesse, al teken ik uiteraard voor dezelfde afloop.”

Laatste nieuws