Buijs: ‘Hoekschoppen kunnen ons wapen zijn’

23 april 2019

Trainer Danny Buijs is in de aanloop naar PEC Zwolle-FC Groningen blij met een derde niet-wedstrijddag die zijn ploeg heeft sinds afgelopen zaterdag. Behalve de geschorste Ludovit Reis lijkt de selectie van FC Groningen volledig compleet in de aanloop naar het treffen in de 32ste speelronde. “Vergeleken met Heerenveen-uit moeten we beter voor de dag komen,” weet de FC-trainer.

Ludovit Reis kreeg afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Ajax zijn vijfde gele kaart van deze jaargang en moet daardoor automatisch één wedstrijd schorsing uitzitten. Anders had Reis mogelijk sowieso niet kunnen spelen, aangezien de middenvelder zich vandaag ziek meldde. Mimoun Mahi, Django Warmerdam en Michael Breij keerden de afgelopen dagen juist terug bij de selectie na ziekte.

Hersteldag
En zo heeft trainer Buijs in de eindfase van de competitie zijn selectie nagenoeg compleet. “Het was zaterdag wel een slijtageslag. In de rust waren er al wat spelers ‘aan het kraken’ en uiteindelijk vroeg Iliass Bel Hassani om een wissel. In vergelijking met de vorige midweekse wedstrijd hebben we nu één extra hersteldag en die kunnen we goed gebruiken. Gisteren (maandag – red.) en vandaag hebben we op kunstgras getraind en zoals het nu lijkt is iedereen – behalve Reis – inzetbaar.”

Verplaatsing
Door het uitstellen van de 33ste speelronde ziet het programma van de komende weken er iets anders uit. Buijs daarover: “We hebben komende zaterdag vrij in plaats van een training. En in plaats van een wedstrijd tegen Emmen op zondag, staat nu een training gepland. Voor de eerste week van mei zoeken we nu nog een oefentegenstander en het weekend van 4 en 5 mei was en is nog steeds vrij. Daarna bereiden we ons voor op de laatste twee competitiewedstrijden, tegen Fortuna (thuis) en Emmen (uit). Onze insteek is elke wedstrijd voor een maximaal resultaat te gaan. Of dat uiteindelijk voor play-offs voldoende is, weten we waarschijnlijk pas op woensdag 15 mei na afloop van de laatste competitiewedstrijd.”

Zwolle
Vooralsnog ligt de focus volop en volledig op PEC Zwolle-uit, een ploeg die sinds afgelopen weekend in niemandsland is beland. PEC staat momenteel op plek 13 met 35 punten en kan alleen theoretisch nog op de plekken 8 of 16 terecht komen. “Ze hebben een zeperd tegen tien man van Vitesse achter de rug,” weet Buijs. “Ze zullen zeker getergd aan de aftrap staan voor eigen publiek. Maar ik weet als speler nog wel dat je toch net even wat minder geconcentreerd en scherp bent als je nergens meer om speelt. Dat sluipt er onbewust toch in. Maar veel zal morgen afhangen van het wedstrijdverloop.”

Wapen
En op dat verloop hoopt Buijs met zijn eigen ploeg veel invloed uit te oefenen. “Het verschil tussen de eerste en tweede helft was in onze laatste uitwedstrijd, tegen Heerenveen, veel te groot. Om in onze kracht te komen, zullen we in de duels moeten komen. Als we daarin niet slagen, worden we vaak achteruit gedwongen. We hebben al diverse wedstrijden gezien dat we dan nog steeds niet veel weggeven, maar zelf ook niet veel meer creëren. En het creëren en maken van kansen, dat is wel de insteek van onze manier van voetballen. En bij onze hoekschoppen bijvoorbeeld hebben we veel kopsterke spelers in de ploeg. Dat is een wapen dat we nog beter kunnen gebruiken.”

Laatste nieuws