Buijs: ‘Gunstig resultaat halen in Alkmaar’

29 maart 2019 / vandaag

Trainer Danny Buijs is met zijn selectie in voorbereiding op een week met drie duels in acht dagen. Komende week zijn De Graafschap en Excelsior te gast in het Hitachi Capital Mobility Stadion, maar zaterdagavond wordt er allereerst een bezoek gebracht aan het AFAS Stadion in Alkmaar.

In de afgelopen periode waren diverse spelers wegens interlandverplichtingen afwezig. “We hebben een groep van zeven spelers gisteren (donderdag – red.) een extra dag vrij gegeven,” aldus Buijs. “Juist omdat we de komende week een enorm druk programma hebben. Vandaag (vrijdag – red.) hebben we voor het eerst weer met de complete groep kunnen trainen.”

Compleet
Buijs kan voorafgaand aan de serie wedstrijden beschikken over een nagenoeg fitte en bijna complete selectie. Django Warmerdam heeft de afgelopen twee weken voluit kunnen trainen, maar heeft nog geen wedstrijdritme kunnen opdoen. Jannik Pohl ontbrak donderdag door ziekte en dat gold op vrijdag bij de afsluitende training op Sportpark Corpus den Hoorn voor Ajdin Hrustic.

Verder heeft Buijs dus flink wat te kiezen: “Het is nu de kunst om zaterdag het elftal op te stellen dat de grootste kans heeft om te winnen van AZ. In ons achterhoofd kunnen we bij de te maken keuzes ook al met een schuin oog kijken naar de wedstrijd van dinsdag tegen De Graafschap, waarin weer andere accenten gelegd zullen worden. Profs kunnen drie wedstrijden in een week spelen, dat is geen probleem, maar de vraag is of het elke speler dan lukt om drie keer negentig minuten alles te geven en honderd procent fris te zijn. Dat nemen we allemaal mee in onze afwegingen en overwegingen. We zitten in een fase dat iedere speler het verdient om beloond te worden, maar dat kan niet altijd. Uiteindelijk mag je per wedstrijd elf namen op papier schrijven en drie invallers laten spelen.”

Tegenstander
AZ en FC Groningen zijn de ploegen die sinds de winterstop de meeste punten hebben behaald. “Het klopt dat beide ploegen veel wedstrijden gewonnen hebben in 2019,” aldus de FC-trainer. “Dat zegt iets over de vorm waarin beide ploegen verkeren, maar uiteindelijk telt alleen de positie na 34 wedstrijden. Dat bepaalt het hele seizoen. Het wordt zaterdagavond een hele uitdaging om tegen deze goede tegenstander een resultaat te halen. Bij PSV en Feyenoord waren we in een uitwedstrijd dicht bij een resultaat. Ook hebben we de afgelopen uitduels punten gepakt, al was het veldspel nog niet altijd even goed.”

De ploeg van Buijs wordt zaterdagavond in het AFAS Stadion gesteund door meer dan zeshonderd FC-supporters. “Een geweldig aantal. Het is echt prachtig om de wisselwerking te zien tussen de spelers en de supporters. De bereidheid van de spelers om hard te werken zorgt ervoor dat er waardering is bij de fans en als het niveau van de wedstrijd een keer tegenvalt, is er toch acceptatie. De energie is uitstekend, verdedigend is het op orde en in balbezit kunnen we echt nog een stapje beter. Als we ons niveau halen, kunnen we een gunstig resultaat behalen in Alkmaar.”

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws