Buijs: ‘Gelijkwaardige wedstrijd als wij ons niveau halen’

10 augustus 2018

Trainer Danny Buijs van FC Groningen maakt aanstaande zondag, 12 augustus, in Arnhem zijn Eredivisiedebuut als hoofdcoach in het betaalde voetbal. Om 14.30 uur is de aftrap in het GelreDome waar de club wordt gesteund door 472 fans in het uitvak. “Ik verwacht een gelijkwaardige en leuke wedstrijd,” aldus de FC-trainer.

Vrijdag werd in het Hitachi Capital Mobility Stadion ‘besloten’ getraind en dat was met name voor het – zonder pottenkijkers – trainen van dode spelsituaties zoals corners (aanvallend en verdedigend) en vrije trappen. Over de opstelling was Buijs namelijk zeer openhartig: “Twee dagen voor de wedstrijd weten mijn spelers het. Die gaan naar huis, vertellen het hun vriendin, bellen met hun zaakwaarnemers en tegen de tijd dat het zes uur vanavond is, weten al heel veel mensen het.”

Selectie
Buijs wijzigde zijn basiselftal van afgelopen weekend op één plek. Tom van de Looi speelt in Arnhem op het middenveld in plaats van Ludovit Reis. “Het zijn twee verschillende types. Van de Looi is meer een controleur en Reis een balafpakker. Voor deze wedstrijd denken wij dat Van de Looi het beste past. Omdat het de eerste wedstrijd van het seizoen is, zullen alle 22 selectiespelers meereizen naar Arnhem. Michael Breij en Amir Absalem spelen zaterdag nog de eerste helft mee bij de onder-23 in een oefenwedstrijd, omdat ze terugkomen van een blessure.”

Basisopstelling
De door Danny Buijs beoogde opstelling voor het duel met Vitesse ziet er als volgt uit:
Sergio Padt, Deyovaisio Zeefuik, Mike te Wierik, Samir Memisevic, Django Warmerdam, Ajdin Hrustic, Jesper Drost, Tom van de Looi, Ritsu Doan, Tom van Weert en Mimoun Mahi.
Vanaf de bank starten: Kevin Begois, Jan Hoekstra, Jeffrey Chabot, Lars Kramer, Amir Absalem, Ruben Jenssen, Michael Breij, Ludovit Reis, Uriel Antuna, Mateo Cassierra en Ahmad Mendes Moreira.

Tegenstander
Buijs bekeek tegenstander Vitesse vorige week in de Europese thuiswedstrijd tegen Viitorul in het stadion. Manager technische zaken Ron Jans was donderdagavond in het GelreDome bij het duel met FC Basel. Buijs: “Bij hen staat de kern van vorig jaar vooral voorin en op het middenveld er nog. Achterin zijn er wat wijzigingen. Het is een goede ploeg die tot de top-6 mag worden gerekend, ook qua begroting. Ze hebben al wat officiële wedstrijden in de benen en richting zondag verwacht ik nog wel twee of drie wijzigingen ten opzichte van donderdagavond.”

Debuut
Voor Buijs is zondag 12 augustus een bijzondere dag. Afgelopen woensdag kreeg hij zijn UEFA Pro diploma uitgereikt en vier dagen later maakt hij zijn debuut als hoofdtrainer. De jongste in de huidige Eredivisie. “We zijn er helemaal klaar voor, maar als mens heb ik ook gewoon mijn twijfels, onzekerheden en spanningen in de aanloop naar deze wedstrijd. Geen enkele club heeft alles na zeven weken voorbereiding perfect voor elkaar. Ik heb er veel vertrouwen in, vooral op basis van de oefenwedstrijden tegen Bremen en Caen. Maar er zijn ook nog punten die beter moeten. Als wij ons eigen niveau halen, wordt het een gelijkwaardige wedstrijd waarin wij als altijd voor de winst gaan.”

Laatste nieuws