Buijs: ‘Achter elkaar blijven staan’

20 september 2019

Trainer Danny Buijs staat morgenavond (zaterdag 21 september) met FC Groningen voor de derde keer dit seizoen aan de aftrap in een thuiswedstrijd tegen een ploeg uit Overijssel. Na de nederlagen tegen FC Twente en Heracles Almelo wil de Trots van het Noorden in het duel met PEC Zwolle het tij keren in het Hitachi Capital Mobility Stadion. “We zijn als team verder dan vorig jaar in deze fase,” aldus de FC-trainer.

De trainer kan in vergelijking met de verloren uitwedstrijd bij VVV-Venlo weer volledig beschikken over Ramon Pascal Lundqvist, die ook weer in aanmerking komt voor een basisplaats. “Samir Memisevic is nog niet inzetbaar,” aldus Buijs. “Hij heeft afgelopen week wel weer grotere delen van de trainingen met het eerste elftal meegedaan. Michael Breij zal wat langer uit de roulatie zijn. Hij kampt met de ziekte van Pfeiffer. Gabriel Gudmundsson is weer duidelijk op de weg terug en hem zien we hopelijk volgende week weer op het veld. Nicklas Strunck viel afgelopen maandag in het tweede elftal uit met een blessure. Hij heeft enkele hechtingen in de voet.”

Rendement
Terugblikkend op de uitwedstrijd van afgelopen zaterdag tegen VVV-Venlo vertelt Buijs: “We hebben best wel voldoende kansen gecreëerd en ook weinig weggegeven. Maar we zullen het rendement voor de goal moeten opvoeren. De eindfase is misschien wel het moeilijkste van voetbal, maar tegelijk ook het belangrijkste. We hebben het verdedigend redelijk onder controle door de goede organisatie en zullen in deze periode vooral hard blijven werken aan onze manier van voetballen.”

Buijs heeft – met zijn ervaring van afgelopen seizoen op zak – al gekscherend tegen de groep gezegd dat de ploeg afgelopen seizoen na tien wedstrijden nog op vier punten stond en datzelfde puntenaantal nu al na vijf wedstrijden binnen heeft. “Ik snap heel goed dat de emotie bij iedereen een rol speelt. Dat geldt voor mijzelf ook,” kijkt de trainer in de spiegel. “Maar als die eerste emotie wat is afgezakt, is het verstandig om naar de feiten te blijven kijken. Ik hoop dat ons publiek het kan blijven opbrengen achter de ploeg te blijven staan, vooral ook in de moeilijkere tijden. Door achter elkaar te gaan staan, kunnen we elkaar helpen op weg naar positieve resultaten.”

Inzet en energie
De zesde competitiewedstrijd van het seizoen is zaterdagavond een gelegenheid om weer te werken aan automatismen. “We zijn als team verder dan vorig jaar in deze fase. We zijn nu voetballend al tot meer in staat, terwijl we met de verdedigende statistieken nog steeds in de top van de Eredivisie staan. De opbouw en spel op het middenveld zijn goed verzorgd en nu gaat het om rendement in het aanvalsspel. We gaan nu niet elke week het hele team omgooien. Ook overschakelen naar een ander spelsysteem zullen we niet zomaar doen. We houden vast aan ons eigen spel. Aan inzet en energie is geen gebrek.”

Laatste nieuws