Buijs: ‘Aan de bal meer brengen’

27 september 2019

FC Groningen speelt drie dagen na de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen PSV alweer een volgend duel, nu op bezoek bij Ajax. De aftrap in de Johan Cruijff ArenA is zaterdagavond om 19.45 uur. De selectie van trainer Danny Buijs is vermoedelijk weer iets ruimer dan afgelopen woensdagavond.

Voor het duel met de Amsterdammers sluiten mogelijk Gabriel Gudmundsson en Nicklas Strunck weer aan na blessures die hen enkele weken aan de kant hielden. Samir Memisevic is nog niet van de partij. De komende twee weken zal de Bosniër voluit meetrainen met de eerste selectie en als dat goed verloopt, zal hij wedstrijdritme moeten opdoen. Kaj Sierhuis is tegen zijn oude club Ajax ook nog niet inzetbaar, net als Michael Breij.

Efficiënt
FC Groningen gaf afgelopen woensdag weinig weg in het uitduel bij PSV, maar Buijs zag wel drie van de vier Brabantse schoten op de goal tot doelpunt promoveren. “Hoewel wij per wedstrijd maar weinig kansen en mogelijkheden weggeven, zijn de tegenstanders behoorlijk efficiënt. Over de gehele competitie zal zich dat ongetwijfeld weer normaliseren. Tot nu toe hadden we op basis van spelbeeld en kansenverhoudingen wel een paar punten meer moeten hebben.”

De tweede tegengoal in Eindhoven zag Buijs als een teamprestatie, maar dan in negatief opzicht. Meteen na afloop gaf hij al aan er ‘pissig’ over te zijn. “Dit zijn zaken die we misschien wel twintig keer hebben behandeld op de training, ook met beelden. En dan laten we in die situatie als ploeg achter elkaar steken vallen en kan uiteindelijk Sergio die bal van Dumfries ook niet keren.”

Gewaarschuwd
In verdedigend opzicht is FC Groningen zaterdagavond gewaarschuwd. Afgelopen woensdag stond Fortuna Sittard tegen Ajax bij rust nog op 0-0, maar liepen de Amsterdammers in de tweede helft uit naar 5-0. “De openingsgoal was een voorbeeld van hun kwaliteiten. Bij balbezit van Fortuna werd een breedtepass onderschept en via twee tussenstations kon Promes de bal in de tegenaanval zo binnentikken. We moeten in Amsterdam zelf aan de bal meer brengen dan afgelopen woensdag tegen PSV, maar ook niet overdrijven. Juist bij balbezit moeten we zelf ook zuinig zijn en de juiste keuzes maken. Je zult geen acht of negen kansen krijgen tegen Ajax; in die drie of vier momenten die je krijgt, zul je moeten toeslaan.”

Danny Buijs persconferentie

Laatste nieuws