string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

‘Botteghin de meeste balcontacten; De Leeuw kopsterk’.

Woensdag 07 januari 2015 om 15:05

FC Groningen is deze week op trainingskamp in het Spaanse Oliva ter voorbereiding op de tweede helft van het voetbalseizoen. De Trots van het Noorden staat halverwege de jaargang 2014/2015 op een achtste plaats in de Eredivisie, met 24 punten uit 17 wedstrijden. Een uitstekend moment voor een terugblik op basis van verschillende cijfers en statistieken.

De statistieken zijn verzorgd door Opta Sports, dat sinds vorig seizoen dataleverancier is van de Eredivisie. Enkele interessante statistieken komen naar voren uit de data van Opta, dat een overzicht maakte van zowel de eerste seizoenshelft van de Eredivisie, als specifiek van FC Groningen.
Reddingen
FC Groningen kreeg van alle ploegen de meeste schoten tegen 284, maar daarvan gingen er slechts 95 tussen de doelpalen. Met 70 saves heeft doelman Sergio Padt de meeste reddingen verricht van alle keepers uit de competitie. Aan de andere kant van het veld schoot de Trots van het Noorden 163 keer op het doel van de tegenstander. Met een schotprecisie van 52.8 procent is alleen FC Twente (55 procent) nauwkeuriger in het schieten op het doel.
Tjaronn Cherry had ‘de schietschoenen’ het vaakst aan. De creatieve spelmaker loste 32 schoten, die daadwerkelijk op het doel waren, en dat is het hoogste aantal van alle Eredivisie-spelers. Chery schoot 24 keer naast of over en acht pogingen werden geblokt door een tegenstander. In totaal schoot Chery dus 64 keer richting doel, wat hem landelijk gezien op een derde plaats brengt.
Persoonlijke duels
FC-verdediger Eric Botteghin is de speler met de meeste balcontacten van dit seizoen tot nu toe. De Braziliaan had in de eerste seizoenshelft liefst 1.390 balcontacten, meer dan wie dan ook in de Eredivisie. De stopper verzorgde van alle Groningers de meeste passes (1.039) en heeft met 177 persoonlijke duels ook het hoogste aantal duels van het team achter zijn naam staan.
Botteghin wordt met 171 duels gevolgd door Yoëll van Nieff, Michael de Leeuw staat op 152 persoonlijke duels, terwijl Tom Hiariej tot 143 duels komt. In totaal werden er 1.695 duels uitgevochten en FC Groningen won 46.1 procent van dit aantal. Dat is het laagste percentage uit de Eredivisie. Wel won de FC als team 188 kopduels in het eigen strafschopgebied en dat is dan weer het hoogste aantal van de Eredivisie.
Kopsterk
Michael de Leeuw was de eerste seizoenshelft in de competitie zes keer trefzeker met het hoofd. Samen met PSV-spits Luuk de Jong voert hij de lijst van meeste kopdoelpunten aan. Opvallend is dat alleen PSV (10), Feyenoord (8) en FC Groningen (7) als team vaker met het hoofd scoorden tijdens de eerste zeventien wedstrijden dan De Leeuw met zijn zes treffers persoonlijk. FC Groningen benutte 25,9 procent van de doelpogingen met het hoofd. Dit is het hoogste percentage van alle clubs uit de Eredivisie. 
Nieuweling Albert Rusnák kwam de eerste seizoenshelft uit voor SC Cambuur. De Slowaak had in Leeuwarden 747 balcontacten op de helft van de tegenstander en verzorgde daaruit 468 passes. Daarmee staat hij op een zesde plaats in de Eredivisie van spelers met de meeste passes op de helft van de tegenstander. De middenvelder staat landelijk gezien zelfs derde als wordt gekeken naar het aantal overtredingen, die op hem zijn gemaakt. Rusnák werd dit seizoen al 39 keer onreglementair afgestopt.
Ongeslagen
Met de vermelding dat Martijn van der Laan in de zeven wedstrijden, die hij dit seizoen heeft meegedaan (3 winst, 4 gelijk), nog altijd ongeslagen is en dat Johan Kappelhof met 86.7 procent van alle FC’ers het nauwkeurigst is in de passing sluiten we dit statistische halfjaar-overzicht.
De data van Opta zijn onder meer te zien bij FOX Sports en Opta is via @OptaJohan te volgen op Twitter.

Gerelateerd nieuws.

22 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard