Boetnlaand: Wereldgoal Kieftenbeld, Magnasco kampioen

3 december 2018

FC Groningen won zondagmiddag met grote cijfers van NAC Breda. De Trots van het Noorden scoorde – voor de tweede keer sinds december 2013 – liefst vijf treffers in eigen huis, waardoor er na negentig minuten een 5-2 eindstand op de borden stond. Naast prachtige goals was de ereronde van de ‘Helden van Weleer’ een hoogtepunt. Veel voormalig FC’ers hebben ook op de velden in Boetnlaand een heldenstatus.

Maikel Kieftenbeld was één van de ruim zestig ‘Helden van Weleer’, die naar het Hitachi Capital Mobility Stadion waren afgereisd voor het feest der herkenning. De voormalig middenvelder van de FC won in 2015 als aanvoerder van het team de beker en vertrok daarna voor een Engels avontuur naar Birmingham City. Kieftenbeld – ook in Engeland een zeer gewaardeerde kracht – maakte zaterdagmiddag een ‘werelddoelpunt’ voor zijn ploeg.
 
Viral
De middenvelder scoort niet vaak, maar als hij doel treft, is het geregeld een goal van grote schoonheid. Ook de treffer van afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Preston North End ging viral op social media, al was dat niet geheel aan Kieftenbeld te danken.
 
De middenvelder had de bal zo`n 45 meter van het doel en zocht met een pass door de lucht zijn ploeggenoot in de spits. De bal was aan de hoge kant, vloog over de aanvaller heen en stuiterde richting keeper. Deze schatte de situatie compleet verkeerd in, waardoor ‘het schot’ van Kieftenbeld door de armen en benen van de doelman in het doel belandde. Birmingham City won de wedstrijd uiteindelijk met 3-0.
 
Publiekslievelingen
Naast Kieftenbeld, waren onder anderen Martin Drent, Petter Andersson, Erik Nevland en Luciano da Silva aanwezig in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Stuk voor stuk publiekslievelingen uit het verleden. Een andere publiekslieveling, Simon Tibbling, kon niet aanwezig zijn en moest voetballen voor zijn Deense club Brøndby.
 
Tibbling verscheen in de thuiswedstrijd tegen Hobro aan de aftrap en maakte vlak voor rust de enige treffer van de wedstrijd. De Zweed controleerde een afvallende bal op zijn knie en volleerde van buiten het strafschopgebied laag in de linkerhoek van het doel. Zijn eerste treffer van het seizoen.
 
Opleiding
Uiteraard waren er in Groningen ook diverse ex-spelers afkomstig uit de opleiding van de FC van de partij. Bijvoorbeeld Marcel Pannekoek, Skhodran Metaj en Paul Matthijs stonden op het veld bij Helden van Weleer. Het grootste exponent uit de opleiding van FC Groningen, Arjen Robben, schitterde afgelopen week in de Champions League.
 
Robben won met Bayern München in eigen huis van Benfica met 5-1. Robben scoorde twee keer, waaronder een prachtige solo. Die goal werd uitgeroepen tot Champions League doelpunt van de week en daarmee liet Robben zien nog altijd van absoluut topniveau te zijn.
 
Kampioen
FC Groningen vierde één keer in het verleden een kampioenschap, namelijk in 1980 toen het de titel in de Eerste Divisie pakte. Uit dat team liepen Herman Dijkstra, Azing Griever, Anne Mulder en Walter Waalderbos zondag mee tijdens de ereronde.

Stefano Magnasco behaalde zondagavond in Chili het kampioenschap. Zijn ploeg Universidad Catolica won op de laatste speeldag van de competitie op bezoek bij Deportes Temuco met 2-1. De drie punten zorgden voor de titel in Chili. Magnasco zat tijdens de kampioenswedstrijd het gehele duel op de bank en kwam in totaal 14 van de 30 wedstrijden in actie voor de kampioensploeg.

181202EOA9789

Laatste nieuws