string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Boek De Europese Droom officieel gepresenteerd.

Vrijdag 22 november 2013 om 22:06

Vrijdagmiddag is in het perscentrum van Euroborg het boek De Europese Droom officieel gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door de auteurs uitgereikt aan Martin Koeman. Vanaf zaterdag 30 november ligt het boek in de Fan Corner en is het te koop in de boekwinkel.

Het boek is door supporters voor supporters geschreven. De auteurs Nico Swart, Bas Dölle en Bas Kammenga verzamelden ‘memorabilia’ over alle 28 Europese duels. Daarnaast is van vrijwel elk duel een uniek ooggetuigenverslag opgetekend van één van de bezoekers. Er wordt beschreven hoe de Europese koorts in Groningen ontstond en hoe reizen werden gemaakt naar grote stadions in Europa, maar ook obscure afgelegen locaties.
Niet alleen de beroemde confrontaties met Atlético Madrid en Inter Milaan komen aan bod, maar zelfs de twaalf Intertoto-wedstrijden die GVAV speelde in 1967 en 1969 en de twaalf Intertoto-ontmoetingen van FC Groningen van 1995 tot 1997. Het boek beslaat ruim 200 pagina’s en ik rijk geïllustreerd en uitgegeven door Profiel in Bedum. Het bevat bovendien een DVD met alle Europese hoogtepunten van FC Groningen. Aanschafprijs is 24,95 euro en daarmee ook een ideaal cadeau voor de aanstaande feestdagen.
Jeugdopleiding
Op de presentatie van vrijdagmiddag, die werd bezocht door het vrijwel voltallige Groningse voetbaljournaille gaven de auteurs een korte toelichting op de totstandkoming van het boek en werd nogmaals genoemd dat de auteursvergoeding ten goede komt aan de jeugdopleiding van FC Groningen. Want alle jongens in de jeugd van de FC hebben diezelfde Europese droom om ooit in Euroborg te mogen spelen tegen een Europese opponent.
Martin Koeman was in 1967 lid van de eerste selectie van GVAV dat Europees speelde in het Intertoto-toernooi. In 1983 zag hij zijn zoon Erwin debuteren in de UEFA Cup. In 1988 was hij technisch manager bij FC Groningen bij de tweede keer dat de club Atlético Madrid uitschakelde en in 2006 en 2007 zou hij onder anderen Arnold Kruiswijk en Stef Nijland zien spelen in Euroborg. Exponenten van de jeugdopleiding op Corpus den Hoorn waarvan Koeman geestelijk vader is. Het clubicoon sprak zijn waardering uit voor het boek en verhaalde nog eens over zijn herinneringen aan al die duels.
Koopavond
Directeur Hans Nijland van FC Groningen, die het voorwoord schreef, verhaalde over een wedstrijd in het Intertoto-toernooi van 1997 waarin de FC bij een gelijkspel tegen Montpellier de volgende ronde had kunnen bereiken. Een vroege rode kaart en een kansloze 3-0 nederlaag later was de club wel een anekdote rijker. Nijland had trainer Wim Rijsbergen namelijk bij hoge uitzondering gevraagd Romano Sion in de basis op te stellen, omdat deze speler een transfer zou moeten maken. Rijsbergen had op de terugweg in de bus geroepen dat het niet het gewenste resultaat had gehad met de legendarische woorden ‘het was helemaal geen koopavond in Montpellier’.
Bovenstaand verhaal staat niet in het boek, maar vanwege de medewerking van tientallen anderen is De Europese Droom wel een boek geworden dat talloze mooie herinneringen bevat aan dertig jaar Europees voetbal bij FC Groningen. De eerste oplage van het boek bestaat uit 1.500 exemplaren. De schrijvers spreken de hoop uit dat er een tweede druk verschijnt en sluiten niet uit dat er in de toekomst een vervolg zal komen op het boek. Meer informatie is te vinden op de onderstaande website.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’