Bliksemstart tegen FC Twente niet voldoende voor drie punten.

Vrijdag 01 oktober 2021 om 22:02

FC Groningen heeft het duel met FC Twente vrijdagavond gelijkgespeeld. De Trots van het Noorden liet een krachtige eerste helft zien waarin het op voorsprong kwam middels Cyril Ngonge. De ploeg van voormalig FC’er Ron Jans wist in de tweede helft echter op gelijke hoogte te komen door een treffer van Manfred Ugalde, 1-1.

Met supporters

De eer om het duel met FC Twente te openen was ditmaal niet aan de scheidsrechter, maar aan supporter John Ploeg. Ter ere van het feit dat de stadions weer vol mogen, mocht de supporter het duel in gang zetten. Direct na het eerste fluitsignaal van de trouwe FC-volger, die al vijftig een seizoenkaart heeft, zocht FC Groningen het doel van FC Twente-keeper Lars Unnerstall actief op. Binnen twee minuten werd de doelman al aan het werk gezet. Een prachtige breedtepass van Tomas Suslov werd open aangenomen door Mo El Hankouri. De aanvoerder vond het hoofd van Michael de Leeuw, de spits kopte echter in de handen van Unnerstall.

Enkele minuten later stond opnieuw Suslov aan de basis van een goede kans voor de Trots van het Noorden. De Slowaak begon scherp aan de wedstrijd en veroverde halverwege de Twentse helft het balbezit en wist Jørgen Strand Larsen in te spelen. De bal kaatste via de spits terug bij Suslov, die op de rand van het strafschopgebied hard uithaalde tegen de vuisten van de doelverdediger.

Even later werd de FC beloond voor de sterke wedstrijdstart. Een niet goed weggewerkte FC-hoekschop kwam via Damil Dankerlui bij Suslov aan de rechterzijde. De international speelde knap zijn directe tegenstander voorbij om vervolgens een lage voorzet te kunnen spelen. De bal belandde via een been bij Cyril Ngonge. De Belg deed wat hij eerder ook al deed dit seizoen, scoren. Ditmaal middels een goed schot dat via de onderkant van de lat de 1-0 voorsprong opleverde, waarna Euroborg in vreugde uitbrak.

Halverwege de eerste helft dacht de FC haar voorsprong te verdubbelen, De Leeuw plukte een diep gespeelde bal goed uit de lucht. Zijn schot vond het net maar helaas werd het daaropvolgende gejuich verstoord. Er werd een overtreding geconstateerd waardoor het feest niet door ging.

Tien minuten voor rust leverde goed samenspel van de Trots van het Noorden een gevaarlijke doelpoging op. Paulos Abraham speelde de bal vanaf de linkerzijde op Strand Larsen in het strafschopgebied. De Noor nam de bal aan voor collega-spits De Leeuw, die zijn bal onderweg naar het net gestopt zag worden door keeper Unnerstall.

Leeuw

De eerste grote kans van de tweede helft leek een doelpunt op te leveren voor de FC. De Leeuw zag jammer genoeg opnieuw zijn treffer afgekeurd worden. Aangever Ngonge raakte de bal met zijn arm voordat hij de bal aan zijn spits leverde, afgekeurd.

De Tukkers kwamen tot enkele doelpogingen. Peter Leeuwenburgh stopte een van deze kansen, en daarmee de gelijkmaker, katachtig na zestig minuten spelen.

Met nog een kwartier resterende speeltijd wist de ploeg van voormalig FC’er Ron Jans toch langszij te komen. De bal landde tussen de laatste verdedigers en keeper in. Invaller Manfred Ugalde wist hiervan te profiteren en bracht zijn team op gelijke hoogte. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal voorkwam de lat een achterstand. De Twentse kopbal weerkaatste op het houtwerk en was in tweede instantie een prooi voor Leeuwenburgh.

Met de 19-jarige debutant Alex Mortensen, die De Leeuw verving, ging de FC in de blessuretijd nog op zoek naar de winst in Euroborg. Echter bleef de Trots van het Noorden deze avond steken op een punt.