Bittere teleurstelling bij B-junioren.

Donderdag 16 mei 2013 om 14:24

Geen hoofdprijs. Dat was de conclusie voor FC Groningen/Cambuur B1 na tachtig minuten bekervoetbal in Wezep. Ook voor de eerstejaars D-pupillen restte vandaag niets anders dan een tweede plaats.

AJAX B1 3-2 FC GRONINGEN/CAMBUUR B1
0-1 Kasper Oldenburger (17.pen.), 0-2 Willem Gootjes (32.), 1-2 (52.), 2-2 (57.), 3-2 (58.)
opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Daro Faraj, Keziah Veendorp, Roland Baas, Mohammed Abdoel Karim (64.Anton Hekman), Willem Gootjes, Jim de Leeuw, Niels Stenekes, Pier Veldman (51.Richairo Zivkovic), Gijs Jasper (72.Sadik Spijodic), Kasper Oldenburger.
Het scorebord op het prachtige hoofdveld van WHC in Wezep gaf een 0-2 stand aan bij rust. Ajax B1 0, FC Groningen/Cambuur B1 2. Maar er volgden nog eens veertig minuten voetbal van het allerhoogste niveau wat B-junioren in Nederland te bieden hebben. De eerste helft was dan wel voor de Groningers, na rust lieten de Amsterdammers zien waartoe ze in staat waren. De kampioen gaf gas, scoorde in luttele minuten drie treffers en konden uiteindelijk de beker omhoog houden. Hoewel het duel bijna nog op een verlenging uitdraaide. De paal stond echter in de weg en na het laatste fluitsignaal gingen de handen van Ajax B1 de lucht in, en lagen de spelers van de ploeg van trainer Peter Moltmaker verslagen op de grond.
De start was veelbelovend want in de zesde minuut creeerde groenwit de eerste grote kans van de wedstrijd. Kasper Oldenburger had de openingstreffer op zijn voet maar zag zijn inzet naast de paal gaan. Nadat een mogelijkheid voor de gasten in de kiem was gesmoord volgde na vijftien minuten een incident wat zou leiden tot een doelpunt. Jim de Leeuw werd door de doelman ten val gebracht in het strafschopgebied en de arbiter restte niets anders dan de bal op de stip te liggen. Voor Kasper Oldenburger was dat een koud kunstje.
Gevaarlijk voor het doel van Erwin Heidekamp was Ajax B1 sporadisch. Een schot zag onze goalie overgaan terwijl aan de andere kant Keziah Veendorp een kopbal gekeerd zag. Acht minuten voor rust kon heel Groningen wederom juichen. Jim de Leeuw zette op wilskracht door, gaf de bal op Daro Faraj die de vrijstaande Willem Gootjes bediende. Via de doelman knalde Gootjes de tweede Groningse treffer binnen. De ploeg uit Noord-Holland kreeg nog een uitstekende schotkans maar die zag Heidekamp ruim naast gaan.
In de tweede helft startte Ajax meteen een offensief. Heidekamp moest daarbij volledig gestrekt gaan om een inzet uit het doel te houden. De FC was gevaarlijk over rechts. Op aangeven van Daro Faraj mikte Niels Stenekes echter naast. Net toen de Amsterdamse storm leek te gaan liggen werd in kort tijdsbestek meedogenloos toegeslagen. Vanaf de 52ste minuut was het in nog geen zeven minuten tijd driemaal raak voor de huidige kampioen van Nederland. Dat bleek later de genadeklap voor de mannen van trainer Moltmaker te zijn.
De doelpunten vielen telkens op karakteristieke wijze. Op snelheid werd de ploeg afgetroefd, de ruimtes achterin werden groter en in het centrum werd niet meedogenloos genoeg ingegrepen. Het gevolg was dat er daarna te gehaast gespeeld werd en te vaak de lange bal gehanteerd werd. Ook de duels gingen veel meer dan voor rust verloren waardoor de opgave zwaar werd. Pas tien minuten voor tijd volgde nog eens een serieuze mogelijkheid. Jim de Leeuw schoot echter te zwak in. Even later volgde een vrije trap van Kasper Oldenburger die door Richairo Zivkovic niet met het hoofd verwerkt kon worden.
Ajax vergat in de slotfase het duel definitief op slot te gooien. In blessuretijd was de FC heel dicht bij de gelijkmaker. Een pass van Zivkovic bereikte Sadik Spijodic maar tot ieders afgrijzen spatte het schot uiteen op de paal. Nog was het niet gedaan maar Spijodic had nogmaals pech toen hij van binnen de zestien meter maar net naast mikte. Zo eindigde het seizoen met een domper hoewel gezegd moet worden dat tegenstander Ajax B1 een bijzonder sterke tweede helft speelde.
FC GRONINGEN/CAMBUUR D3 11-0 URK D1
1-0 Gerwin Heidema (6.), 2-0 Gerwin Heidema (8.), 3-0 Quinten Anakotta (15.), 4-0 Jonathan Edens (20.), 5-0 Joshua Sion (22.pen.), 6-0 Joshua Sion (39.), 7-0 Remco Balk (43.), 8-0 Joris Reiziger (46.), 9-0 Jonathan Edens (49.), 10-0 Giovanni Zwikstra (55.), 11-0 Jarno Deuring (60.)
opstelling FCG D3 Nick van Leeuwen, Giovanni Zwikstra, Leonel Miguel, Pim Betzema, Quinten Anakotta, Jarno Deuring, Gerwin Heidema, Joshua Sion, Magnus Klaber, Jonathan Edens, Remco Balk. Wissels: Joris Reiziger, Mark Ploeger, Harold Kwant, Leon Santema, Daan Reiziger.
De equipe van trainer Bote Talsma heeft het seizoen meer dan waardig afgesloten. Tegen Urk D1 werd voor het eerst de dubbele cijfers behaald en daarmee eveneens de grootste zege. De 11-0 overwinning was net niet genoeg om de grens van honderd gescoorde doelpunten te breken. De teller bleef steken op 99. SC Genemuiden D1 won vandaag de thuiswedstrijd van Be Quick 1887 D1 met 4-0 en kroonde zich tot kampioen van de Tweede Divisie F. FC Groningen/Cambuur D3 einidigde op de tweede plaats.
Op Corpus den Hoorn konden de gasten aanvankelijk nog wel meekomen maar na twee doelpunten van Gerwin Heidema in kort tijdsbestek was de wedstrijd vrij snel gespeeld. Bij rust waren al een handvol treffers gescoord terwijl de deklat ook nog eenmaal in de weg stond. Pas negen minuten na rust werd de score verder opgeschroefd. Die zesde treffer was wellicht ook de mooiste van de ochtend. Met veel balgevoel lepelde Joshua Sion de bal over de doelman van de opponent.
Diezelfde goalie verrichtte nog enkele fraaie reddingen en voorkwam dat de uitslag veel hoger uitviel. Ook hij kon een forse nederlaag voor zijn ploeg echter niet voorkomen. Naast Gerwin Heidema troffen ook Joshua Sion en Jonathan Edens vandaag tweemaal doel. Later op de dag besloten staf en spelers van de groenwitten het seizoen met een welverdiende barbecue