‘Bijzondere dag rond laatste Eredivisie-thuisduel’

30 april 2019

In de 719de nieuwsbrief namens directie en management blikt algemeen directeur Hans Nijland terug op het uitgespeelde uitduel met PEC Zwolle, kijkt hij vooruit naar de slotfase van de competitie en benoemt hij de maatschappelijke activiteiten in deze meivakantie.

“Wat een kater! We speelden vorige week woensdag op het oog een gewonnen wedstrijd tegen PEC Zwolle, totdat de bliksem insloeg. Gisteravond (maandag – red.) moesten we in Zwolle het restant van een dik half uur uitspelen. We hadden een 1-2 voorsprong, maar nog geen driekwartier later stonden we er als getroffen door de bliksem bij. De wijze waarop we de voorsprong weggaven, was onthutsend.”
 
“Het was vooral waardeloos voor onze supporters, die in groten getale waren afgereisd naar Zwolle voor 35 minuten voetbal en van begin tot einde op een geweldige manier achter de ploeg stonden. We hebben onszelf tevens een slechte dienst bewezen met het oog op de ranglijst. De achtste plaats in de Eredivisie en het zicht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal lonkten, maar we hebben het volledig uit handen laten vallen.”
 
Bijzondere dag
“Met nog twee competitieronden op het programma hebben we het niet meer in eigen hand om als achtste te eindigen. Dit neemt niet weg dat er nog steeds perspectief is. Er zijn nog zes punten te verdienen. In veel opzichten wordt zondag 12 mei een bijzondere dag. Het is de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen voor eigen publiek. De tegenstander in het Hitachi Capital Mobility Stadion is Fortuna Sittard en de aftrap is op alle velden die middag om 14.30 uur.”
 
“Voorafgaand aan het laatste reguliere thuisduel huldigen wij FC Groningen onder-17, dat vorige week een historische prestatie neerzette door directe titelconcurrent Ajax in een onderlinge kampioenswedstrijd met 5-2 te verslaan. Hierdoor werd de ploeg van trainer/coach Paul Matthijs kampioen van de landelijke Eredivisie. Niet eerder is een jeugdteam van FC Groningen hierin geslaagd. Een topprestatie!”
 
Afscheid
“Zoals te doen gebruikelijk hebben we na afloop van de laatste reguliere competitiewedstrijd voor eigen publiek op het veld een aantal ceremoniële handelingen. We huldigen de Speler van het Jaar – een strijd tussen Ritsu Doan en Ludovit Reis – en nemen afscheid van vertrekkende mensen. Dat is in ieder geval staflid Hennie Spijkerman en de spelers van wie nu al zeker is dat ze na dit seizoen FC Groningen zullen verlaten: Mimoun Mahi en Kevin Begois.”
 
“Voor mij persoonlijk wordt het ook een bijzondere dag. Het is niet alleen mijn verjaardag, maar na 23 jaar ook de laatste keer dat ik als algemeen directeur van FC Groningen bij een Eredivisieduel in eigen stadion eindverantwoordelijk ben voor de club. Het zal een dag vol met emotie zijn en ik zie toch wel een beetje op tegen het moment waarop ook van mij na afloop van de wedstrijd op het veld officieel afscheid zal worden genomen.”
 
Droomcadeau
“Ik laat het over me heen komen, maar het allerbelangrijkste die middag is het resultaat tegen Fortuna Sittard. Alles en iedereen met een groen-wit hart – en ik in het bijzonder – wil het seizoen op een waardige wijze afsluiten en deelname aan de play-offs, met een Europees ticket als uiteindelijke beloning, zou een droomcadeau zijn. Die kans is er nog steeds en dat had niemand in de winterstop durven denken.”
 
Activiteiten
“Maar dit alles duurt nog even. Met de KNVB-bekerfinale van komend weekeinde op de rol, ligt de Eredivisie deze periode stil. Aangezien het tevens meivakantie is, hebben we traditiegetrouw de nodige activiteiten op de agenda staan. Zo loopt deze week onze campagne ‘FC Groningen on Tour’ in Stad en Ommeland. Tijdens voetbaldagen in Assen, Ten Boer, Vlagtwedde, Eelde en Haren trainen de deelnemende kinderen als een prof en krijgen ze uiteindelijk een officieel FC Groningen-certificaat en twee toegangskaarten voor de hierboven gememoreerde laatste competitiewedstrijd in het Hitachi Capital Mobility Stadion tegen Fortuna Sittard.”
 
“Morgenmiddag (woensdag – red.) wordt op Sportpark Corpus den Hoorn vanaf 13.30 uur de finale gehouden van de FC Groningen Buurt Battle, een project van Stichting FC Groningen in de Maatschappij. Dertien wijkteams spelen – geholpen door spelers en de staf van de eerste selectie – om de hoofdprijs; een wedstrijdbezoek aan FC Groningen – Fortuna Sittard. Daarnaast wordt ook weer de felbegeerde Rabobank Fair Play Cup uitgereikt. Vrijdagmiddag is de selectie bij sponsorrelatie Bauhaus, waar een fandag wordt gehouden.”
 
Junior Club Dag
“Wij willen onze jongste supporters ook alvast wijzen op de FC Groningen Junior Club Dag, volgende week woensdag 8 mei. Net als voorgaande jaren wordt deze dag gehouden in MartiniPlaza. Er worden tijdens deze dag opnieuw tal van activiteiten georganiseerd en natuurlijk is ook de eerste selectie van FC Groningen aanwezig. Wil jij een leuke middag beleven, meld je dan aan voor de Junior Club Dag en neem je vrienden of vriendinnen mee! Aanmelden kan via www.fcgroningen.nl/junior-club/activiteiten.”
 
“We besluiten deze nieuwsbrief met de mededeling dat wij de optie in het contract van Iliass Bel Hassani niet lichten. Dit betekent nog niet dat wij afscheid van hem nemen, maar we willen hierover pas een definitief besluit nemen na afloop van dit seizoen.”
 
“Tot volgende week!”

Laatste nieuws