Berg verliest met Zweden van Oranje.

Woensdag 19 november 2008 om 11:36

Zweden heeft vanavond in de Amsterdam ArenA met 3-1 verloren van het Nederlands elftal. Spits Marcus Berg speelde negentig minuten mee, Andreas Granqvist speelde de laatste tien minuten van het oefenduel.

Nederland – Zweden kende gisteravond in de Amsterdam ArenA een hoog FC Groningen-gehalte. De Trots van het Noorden was met Marcus Berg, Andreas Granqvist en Petter Andersson hofleverancier van de Zweedse selectie. Bovendien maakte ook ex-Groninger Rasmus Lindgren op het middenveld zijn debuut in een A-interland. De huidige captain van Ajax had eerder vanwege blessures een aantal interlands af moeten zeggen. Bij het Nederlands elftal maakte daarnaast keeperstrainer Ruud Hesp onderdeel uit van de technische staf.

In de basis
Bij Zweden begon Marcus Berg in de basis. Hij speelde recentelijk al in twee oefeninterlands. In augustus was de 22-jarige topspits invaller tegen Frankrijk. Eerder, in februari van dit jaar, speelde hij negentig minuten tegen Turkije (0-0). Bij FC Groningen is Berg dit seizoen opnieuw de clubtopscorer. Hij trof deze competitie al acht keer doel. Opmerkelijk bij deze cijfers is, dat de Zweedse aanvaller in alle zes de thuisduels één keer scoorde. Een bijzondere reeks.

Sterk
Tegen Oranje was Berg voor rust sterk in een aantal kaatsen, maar werd hij niet of nauwelijks betrokken in combinaties of gezocht met de lange bal van achteruit. De Zweden waren in de eerste helft in aanvallend opzicht tamelijk machteloos en Berg kwam in dat bedrijf dan ook niet in scoringspositie. Hij vormde voorin een koppel met aanvoerder Henrik Larsson, die na rust werd afgelost door Markus Rosenberg.

Meer inbreng
In de tweede helft, die begon met een 1-0 tussenstand in het voordeel van Oranje, had Zweden aanvallend meer inbreng. Dat moest ook wel om nog wat van de wedstrijd te maken, want meteen na rust stond het al 2-0 voor het Nederlands elftal. Direct daarop volgde echter de 2-1. Berg kreeg tien minuten na rust een half kansje, toen een diepe bal achter de Oranje-defensie viel. Keeper Michel Vorm stond echter dicht op de situatie, waardoor Berg net niet kon profiteren. Ook na rust speelde Berg niet onverdienstelijk, al bleef hij dus zonder een honderd procent doelkans.

Op de bank
De Zweedse ploeg kende sowieso een hoog (ex) Eredivisie-gehalte. Zo hielden Daniel Majstorivic (ex-Twente) en Petter Hansson (ex-Heerenveen) Andreas Granqvist op de bank. De bedoeling was dat hij bij de start van de tweede helft zou gaan spelen, maar een blessure aan Zweedse zijde voorkwam dat plan. Tien minuten voor tijd kwam de centrale verdediger alsnog in het veld. Hij moest in de slotseconden toezien hoe Dirk Kuijt bij een voorzet van de flank voor hem opdook en de 3-1 binnenkopte.

Granqvist kwam tot vanavond tot drie interlands. In mei 2008 tegen Slovenië, als invaller, in september 2007 tegen Montenegro en in januari 2006 tegen Jordanië. Het betrof in alle gevallen oefeninterlands. In Euroborg heeft de 23-jarige Granqvist zich ontpopt als één van de leiders van FC Groningen. Als centrale verdediger trof hij al twee keer doel, waarbij zijn ‘slalom’ tegen FC Utrecht imponerend was.

Warmlopen
De derde Groninger in de Zweedse selectie, Petter Andersson, zat – op wat warmloop-oefeningen na – negentig minuten op de bank en blijft hierdoor staan op twee A-interlands. Dat was in januari 2005 tegen Zuid-Korea en Mexico. In beide oefenduels was de 23-jarige aanvaller twee keer invaller. Andersson dankte zijn uitverkiezing met name vanwege zijn razendsnelle ontwikkeling bij FC Groningen. Hij veroverde in Euroborg vrijwel direct een basisplaats en scoorde al vijf keer in negen competitie-optredens.