Beloften winnen in doelpuntenfestijn; eindigen als tweede.

Maandag 28 april 2014 om 22:44

Jong FC Groningen heeft maandagavond in Euroborg met 5-4 gewonnen van Jong Heerenveen. De zege in de extra tijd was niet voldoende voor het kampioenschap in de Beloften Divisie A, dat werd gevierd door Jong Vitesse. De Arnhemmers wonnen bij Jong Dordrecht, haalden evenveel punten maar hebben een beter doelsaldo.

In Euroborg dat voor de gelegenheid was gevuld met een kleine drieduizend toeschouwers kwam FC Groningen op voorsprong door een treffer van Kevin Mennega, die een voorzet van Género Zeefuik binnenschoot in de zevende minuut: 1-0. Vervolgens waren er kansen voor Michael de Leeuw en Mennega om de score op te voeren, voordat Uche Nwofor een mogelijkheid kreeg namens de Friese gasten.
Na een schot van Krisztian Adorjan tegen de paal werd in de herkansing door Michael de Leeuw op doel geschoten. Drie minuten voor de pauze bracht Mennega zijn ploeg op 2-0 toen Michael de Leeuw een duel won van doelman Chiel Kramer na een voorzet van Giliano Wijnaldum. Een minuut voor de pauze maaide de ongelukkige De Leeuw nog eens volledig over een bal heen.
Meteen na de pauze kwam Heerenveen terug in de wedstrijd door een treffer van Samir Fazli: 2-1. Negen minuten later kopte Nwofor zijn ploeg naar de 2-2. Na ruim een kwartier raakte Angelo Cijntje geblesseerd en eindigde het seizoen bij de Beloften ongelukkig met voor hem met een ‘ei’ op de voet. In de 69ste minuut leverde de mooiste aanval van de wedstrijd een treffer op. Een snel opstomende Wijnaldum gaf een assist op captain Burak Saban die na een volle sprint exact op de juiste plek stond voor de 3-2.
In de 73ste minuut leek Zeefuik de wedstrijd te beslissen met een raak afstandsschot (4-2), maar vier minuten later bracht Michael Chacon de spanning terug in het duel: 4-3. Een minuut voor tijd kwam Heerenveen voor de tweede keer op gelijke hoogte toen verdediger Kenny Otigba de 4-4 binnen schoof. Het publiek ging in de slotfase nog eens vol achter de ploeg staan en zag hoe Género Zeefuik de 5-4 aantekende op aangeven van Michael de Leeuw.
Na een spectaculaire wedstrijd kwam er een einde aan het reguliere seizoen, waarin Zeefuik door zijn late treffer alleen topscorer werd met acht treffers. Mennega had zijn totaal eerder opgevoerd tot zeven. Vitesse won echter met 1-0 bij FC Dordrecht en daarmee zijn de Arnhemmers kampioen van de Beloften Divisie A. Zij zullen het in twee wedstrijden om het kampioenschap opnemen tegen Jong Feyenoord dat kampioen werd in de Divisie B.
Trainer Paul Raveneau keek tevreden terug op met name de eerste helft: “We hadden het duel goed voorbereid en je kon zien dat de eerste helft vol druk hadden op Heerenveen. De linies stonden dicht op elkaar en met twee goede goal kwamen we op 2-0. Voor de pauze lieten we ook nog kansen op een derde en vierde goal liggen.”
“Na de pauze vielen de treffers van Heerenveen snel en hing na de 2-2 ook de 2-3 in de lucht. De ploeg bleef echter rustig en pakte het eigen spel weer op. Op een fantastische wijze werd het 3-2 en 4-2 en daarna brak een fase aan met een hoog tempo en enorm groot speelveld. Heerenveen kwam terug tot 4-4. Het was prachtig voor het publiek en de ploeg, die keihard heeft gewerkt, dat het uiteindelijk nog 5-4 werd. De absolute wil om te winnen werd beloond in blessuretijd.”
Van der Lei; Cijntje (64’ Bijl), Veendorp, Janzen, Wijnaldum; Hiariej, De Leeuw, Adorjan; Saban (94’ Baas), Zeefuik, Mennega (81’ Jasper).
Rest bank: Potveer, Boutzamar, Oldenburger.
Toeschouwers: 2.949
Scores: 7’ Mennega 1-0, 42’ Mennega 2-0; 46’ Fazli 2-1, 55’ Nwofor 2-2, 69’ Saban 3-2, 73’ Zeefuik 4-2, 77’ Chacon 4-3, 89’ Otigba 4-4, 92’ Zeefuik 5-4.
Scheidsrechter: Mulder
Overige officials: Ozinga en Stuifzand