string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Bekerfinale: de voorbeschouwing op Frisia D1 v FC Groningen D2.

Zaterdag 30 mei 2015 om 18:39

Aanstaande zaterdag worden op de velden van Olde Veste '54 in Steenwijk de bekerfinales in het jeugdvoetbal gespeeld. Daarin zien we ook de eerstejaars D-pupillen van FC Groningen terug.

In deze voorbeschouwing blikken we terug op het afgelopen seizoen. Wat deden de beide teams in de competitie tegen elkaar? Daarnaast blikken we met de trainers Bote Talsma (FC Groningen D2) en Stefan Knobbe (Frisia D1) vooruit op de eindstrijd. Daarnaast een terugblik op die dramatische finale uit 2012 toen de jonge Groningers naast de hoofdprijs grepen. Tenslotte alle uitslagen van beide teams in deze huidige bekercampagne.
Voor de tweede maal in de historie speelt FC Groningen D2 de bekerfinale. Ging het drie jaar geleden mis, dit jaar hoopt de ploeg van trainer Bote Talsma wel de beker omhoog te kunnen houden. Maar een eenvoudig karwei zal dat niet worden. Tegenstander Frisia D1 speelde een ijzersterke bekercampagne en eindigde in de competitie keurig in de middenmoot. ‘Up For The Cup’ zullen we maar zeggen. Zaterdag omstreeks half twee weten we of de jongste ploeg binnen onze jeugdopleiding in de voetsporen zal treden van de grote mannen die het in De Kuip voor mekaar kregen.
In de Tweede Divisie F troffen de beide teams elkaar al tweemaal. Het werden telkens wedstrijden met veel doelpunten. Op 11 oktober zegevierden de Groningers, na een voor rust opgelopen achterstand, in Leeuwarden met 5-2. Tijs Mulder was in die wedstrijd met drie doelpunten trefzeker. Trainer Bote Talsma was met name over de verdediging te spreken: “Tegen Frisia maakten we de ruimtes snel klein. Het samenwerken hierin verloopt ook steeds beter. Daar leverde iedereen een bijdrage aan. We houden dat stapje voor stapje langer vol. Complimenten wat dat betreft voor het hele team. Het resulteerde in dat we weinig kansen hebben weggegeven”
Op 28 februari kwam Frisia op bezoek in Groningen. Na zestig minuten voetbal viel een korfbaluitslag te noteren: 9-3. Ook nu had de FC het in de beginfase lastig want halverwege de eerste helft kwamen de gasten via een benutte strafschop op gelijke hoogte. Toch was het groenwit dat eigenlijk de gehele wedstrijd bovenliggend was. Zo werd de rust bereikt met een 4-1 voorsprong. In de slotfase werd het uiteindelijk nog een monsterscore. Luciano Valente maakte drie doelpunten. In de competitie eindigde FC Groningen D2 op een tweede plaats. De ploeg uit Leeuwarden werd zevende.
Frisia D1-trainer Stefan Knobbe:
“Ervoor zorgen dat de beker mee naar Leeuwarden gaat”
Met een zevende plaats heeft Frisia D1 het afgelopen seizoen prima gedaan. Over de ontwikkeling is trainer Stefan Knobbe dan ook tevreden. “Na de winterstop heeft de ploeg daarin stappen gemaakt, zowel als team maar zeker ook individueel. Dit is terug te zien in de resultaten en het spel. Na de winterstop werden de resultaten beter, daardoor zag je de jongens met zelfvertrouwen spelen.”
In het bekertoernooi kenden de mannen uit Leeuwarden weinig problemen met hun opponenten. “Ik moet zeggen dat we tot nu toe heer en meester waren. In de halvefinale hadden we de moeilijkste tegenstander. Niet vreemd want je haalt die natuurlijk niet zomaar.” In dat duel werd sv Bedum D1 met 2-0 verslagen. “De trainer van de tegenpartij zei ook dat we terecht gewonnen hadden en dik de bovenliggende partij waren.”
Tegen FC Groningen dolf de ploeg van trainer Knobbe tweemaal het onderspit. “Dat waren allebei leuke wedstrijden voor de neutrale toeschouwer. Er werden veel doelpunten gescoord en Groningen won tweemaal verdiend. De spelers van Groningen zijn in bepaalde situaties net wat slimmer en hebben ook net iets meer kwaliteit. Ze beschikken over een talentvolle groep waar veel voetbal in zit.”
Zaterdag is de derde confrontatie tussen beide teams. En daarin gaat het om die felbegeerde beker. “Ik verwacht dat de finale een leuke, spannende en sportieve wedstrijd gaat worden. Wij gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de beker mee naar Leeuwarden gaat.”
FC Groningen D2-trainer Bote Talsma:
“Extra motivatie dat ons eerste elftal de beker heeft gewonnen”
De eerstejaars D-pupillen van FC Groningen verloren aanvankelijk veel punten. Maar het kwam goed ondanks dat de groenwitte formatie geen kampioen werd. Dat zag ook trainer Talsma. “In vergelijking met het begin van het seizoen zie ik een sterke ontwikkeling. Dat is ook logisch. We hebben het hier over jonge kinderen, die allemaal van amateurclubs uit de regio kwamen en gewend waren 7 tegen 7 te spelen. Er is dan eerst ook tijd nodig om aan elkaar te wennen. Buiten het veld, maar ook binnen het veld. De eerste maanden verliepen moeizaam, maar vanaf oktober ging het steeds beter.”
Net als Frisia boekte ook de FC overtuigende resultaten in de bekertoernooi. “De finale wordt onze zesde bekerwedstrijd. In december speelden we tegen FC Emmen. Dat was in een periode dat we steeds beter spel lieten zien. Na die overwinning zaten we bij de laatste acht deelnemers en komt een finale in zicht. In de halvefinale tegen Flevo Boys heb ik echt van de ploeg genoten. Tegen de kampioen van onze divisie wonnen we thuis met maar liefst 7-2.”
Productief waren de duels tegen de tegenstander van zaterdag. FC Groningen scoorde in die 120 minuten liefst veertien treffers. “In beide wedstrijden waren we tot midden tweede helft gelijkwaardig aan elkaar. Echter in de slotfases scoorden we enkele doelpunten waardoor het verschil groot leek. Van onderschatting is echter geen sprake. Het is, zoals dat altijd zo mooi wordt gezegd, een wedstrijd op zich. Drie jaar geleden speelden we ook een bekerfinale met D2. Toen wonnen we in de competitie twee keer relatief makkelijk van vv Emmen, maar verloren we na het nemen van penalty’s.”
Zaterdag moet het dan wel gebeuren. “Ik heb er een goed gevoel bij en kijk uit naar de finale in Steenwijk. Dan spreek ik natuurlijk ook voor het team. Dat ons eerste elftal de KNVB beker heeft gewonnen is een extra motivatie. Een perfect voorbeeld. De jongens laten ook in deze fase elke dag de drive zien om beter te worden en dat zorgt voor veel vertrouwen. Als je eenmaal zover bent gekomen, wil je de beker natuurlijk ook winnen.”
De finale van 2012: hoe de ‘winst’ door de vingers glipte…
Emmeloord. 2 juni. 10.00 uur. Als FC Groningen D2 en Emmen D1 aan de aftrap staan voor de finale van het bekertoernooi twijfelt eigenlijk niemand over de afloop. In de competitie had de FC immers tot tweemaal toe een grote zege geboekt op de Drenten. Op Corpus werd het 5-1 terwijl in Emmen met 3-0 werd gewonnen. Via Jearl Margaritha wordt al na drie minuten de leiding genomen. Twee minuten later staat het echter alweer gelijk. Dat blijkt het startsein van een zenuwachtig gebeuren in een wedstrijd waarin toch alles mogelijk blijkt te zijn.
Worden in de eerste helft nauwelijks kansen gecreeerd, na rust is dat wel het geval. “Middels steekpasses werd de verdediging van Emmen meerdere malen in de luren gelegd maar voorin was de afwerking onnauwkeurig,” meldt het wedstrijdverslag van 2 juni 2012. En zo is het maar net. Orkun Kokcu treft tweemaal doel en de slotfase wordt ingegaan met een 3-2 voorsprong. De Groningers vergeten vervolgens het duel op slot te gooien. Dan volgt het onheil! “Drie minuten in blessuretijd kregen de Groningers een domper van jewelste te verwerken toen de aanvaller van Emmen beheerst de gelijkmaker wist te scoren.”
Na zestig minuten en een beetje staat een 3-3 eindstand op het scorebord. Emmen D1 gaat als morele winnaar de strafschoppenserie in. Het wordt een memorabele reeks. De eerste achttien strafschoppen worden allemaal benut. Dat moet haast wel een unicum zijn. Bij de tiende Groningse inzet gaat het mis. Max van Bruxvoort schiet over waarna de opponent het afmaakt. “Natuurlijk is het sneu dat we op het allerlaatst de gelijkmaker moesten incasseren en dat we na strafschoppen verloren. Maar ook dat is weer een groot leermoment,” sprak trainer Talsma na afloop.
En de belangrijkste les? In 1988 speelde FC Groningen in Venlo een legendarische bekerwedstrijd tegen VVV. Na een 3-0 achterstand won de Trots van het Noorden na verlenging met 3-4 om uiteindelijk de finale te bereiken. Voorafgaand aan de samenvatting op Studio Sport sprak de NOS-presentator de wijze woorden: “De bekerwedstrijden zijn anders.” Resultaten uit het verleden tellen niet. Toen niet en nu niet.
DE WEG NAAR DE FINALE
Poulefase:
Frisia D1 7-0 Be Quick Dokkum D1
Leovardia D1 0-7 Frisia D1
Frisia D1 5-0 Akkrum D1
Eerste ronde:
WVV D1 0-3 FC Groningen D2
Olympia ’28 D1 1-7 Frisia D1
Tweede ronde:
FC Groningen D2 8-2 Annen D1
Dronrijp/Foarut D1 1-5 Frisia D1
Derde ronde:
FC Emmen D2 1-4 FC Groningen D2
Vierde ronde:
Jong Harkema D1 1-4 FC Groningen D2
GVAV Rapiditas D2 1-10 Frisia D1
Halvefinales:
FC Groningen D2 7-2 Flevo Boys D1
Frisia D1 2-0 SV Bedum D1
Finale:
Frisia D1 v FC Groningen D2 (Steenwijk, 12.00 uur)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard