Bart van Hintum: hard work pays off

27 oktober 2020 / vandaag

Bart van Hintum was zondagmiddag samen met Jørgen Strand Larsen de grote man aan de kant van FC Groningen. De 33-jarige routinier gaf twee asissts en maakte zelf zijn eerste goal in het shirt van de Trots van het Noorden. Van Hintum is bij vijf van de zeven goals dit seizoen betrokken. De verdediger gaf een jaar geleden – vlak na zijn komst naar Groningen – onderstaand interview over het keihard trainen en goed voor je sportlichaam zorgen. 

20200925TwenteGroningen074

De handdruk is stevig en het lichaam van de back is imponerend. Bart van Hintum is één van de oudste spelers binnen de eerste selectie, maar doet qua fitheid zeker niet onder voor zijn jongere ploeggenoten. “Ik ben topfit en dat komt mede doordat ik altijd voor mijn sport heb geleefd.”
 
De gym
“Ik heb mijn gehele loopbaan al extra voor mezelf getraind. Naast de trainingsprogramma’s van de club zit ik zo`n drie keer per week extra in de gym. Daar voel ik me goed bij en ik vind het ook leuk om te doen. De faciliteiten hier in Groningen zijn fantastisch, niet te vergelijken met de mogelijkheden tijdens de beginjaren van mijn profcarrière. Ik was van plan weer een stap naar het buitenland te maken, maar het is uiteindelijk Groningen geworden. De trainingsfaciliteiten hebben zeker meegespeeld in mijn keuze.”
 
Van Hintum heeft het profvoetbal in de vijftien jaar drastisch zien veranderen. Het respect voor oudere spelers was in zijn beginjaren gigantisch. “Ik kwam vanuit de jeugd bij het eerste van TOP Oss en had taken als; ballen oppompen, hesjes meenemen, trainingsspullen pakken. Als een oudere speler tijdens de looptraining aangaf vooraan te lopen, haalde je het niet in je hoofd om hem in te halen. Ik had als jong talent heel veel ontzag voor die jongens, dat is tegenwoordig anders. Ik weet niet of het vroeger beter was, maar verschil is er zeker.”
 
Tempo
Niet alleen de verhoudingen binnen de selectie, maar ook het spel zelf heeft een forse ontwikkeling doorgemaakt. Er wordt meer getraind, anders getraind en via data worden alle inspanningen bijgehouden. “Ik denk dat je de krachttraining nodig hebt om in het hedendaagse voetbal overeind te blijven. Het tempo in het spel is flink toegenomen en er wordt meer van spelers gevraagd.”
 
“Ik vind het mooi dat er naar data wordt gekeken, bijvoorbeeld gelopen meters en hartslagen, maar je moet er niet in doorslaan. In Turkije kreeg op gegeven moment de andere linksback een kans omdat hij meer liep op de trainingen. Maar waren dat functionele meters? Als je positioneel goed staat, hoef je immers minder te corrigeren.”

Hintum El Hankouri

Niek Ripson
De verdediger is nog niet zo lang in Groningen, maar hoopt in de twee jaar dat hij bij de FC onder contract staat, een voorbeeld te worden voor zijn ploeggenoten. Zo keek Van Hintum als jonge speler van TOP Oss zelf goed naar voormalig ploeggenoot Niek Ripson. “Niek was al wat ouder, zag er gespierd uit en nam ons mee het krachthonk in. Hij moedigde ons aan om mee te doen met extra trainingen en daar is het begonnen.”
 
“Ik hoop dat we straks in Groningen ook een mooi groepje hebben met jongens die extra voor zichzelf trainen. Dat stimuleert teamgenoten hetzelfde te doen. Het is belangrijk om tijdens krachttrainingen te variëren en soms is het juist goed om een keer niet te trainen. Rust kan ook een training zijn. Die ervaring heb ik opgedaan in de vijftien seizoenen dat ik betaald voetbal speel en ik wil ze graag delen met de jongere spelers. Jonge jongens zien dat ik op mijn leeftijd nog steeds topfit ben en dat je er veel profijt van kunt hebben wanneer je net even iets extra’s doet qua trainingsarbeid. Als je een gezonde leefstijl met gerichte krachttraining combineert, houd je het uiteindelijk langer vol op topniveau.”
 
Cristiano Ronaldo
Als je Van Hintum de keuze geeft tussen Messi of Cristiano Ronaldo, kiest de back voor de speler van Juventus. Niet omdat deze een groter talent is, maar wel vanwege de drive en arbeidsethos van de Portugees. “Hij is al zo lang van absoluut topniveau en blijft er telkens weer tijd en energie in investeren. Nog meer dan andere spelers die veel minder hebben bereikt, dat vind ik knap.”
 
Zijn werklust is te vergelijken met die van Ronaldo, maar de loopbaan en de kwaliteiten niet, beaamt ook Van Hintum direct. Toch transfereerde de back op zijn 32ste naar – zoals hij zelf zegt – ‘de grootste club uit zijn carrière’; FC Groningen. “Als je mijn rijtje clubs bekijkt, is Groningen zeker de grootste. Het is prachtig dat ik deze stap heb kunnen maken en wie weet had ik de stap niet kunnen zetten als ik er in het verleden minder fanatiek voor had geleefd. Het is niet zo dat ik me heb binnen gevoetbald, ik moet straks na het voetbal gewoon aan het werk, maar ik ben zeer trots op mijn carrière. Ik ben vanuit middenmoot Eerste Divisie opgeklommen, ben met Zwolle kampioen geworden van de Eerste Divisie en heb zowel de KNVB-beker als de Johan Cruijff Schaal gepakt.”

20200913FCGroningenPSV071
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws