string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Bacuna: ‘Er is veel concurrentie, iedereen wil spelen’.

Zondag 14 augustus 2011 om 19:33

FC Groningen pakte na de 4-2 overwinning op ADO Den Haag de eerste punten van het seizoen. Vooral de eerste helft speelde de Trots van het Noorden bij vlagen erg goed voetbal. Spits Tim Matavz maakte een hattrick en bracht kort na de pauze Leandro Bacuna in stelling om de vierde te maken voor de thuisploeg.

Dusan Tadic en Tim Matavz lieten in de eerste helft zien dat ze elkaar nog steeds uitstekend aanvoelen. Twee keer stond Tadic aan de basis van een doelpunt van de Sloveense aanvaller. De eerste keer scoorde Matavz met rechts, de tweede met links. Met het hoofd maakte de spits zijn hattrick compleet.
Drie goals genoeg
“Ik denk dat we de wedstrijd in de eerste helft hebben gewonnen,” aldus Matavz. “Dusan gaf twee goede ballen en ik heb vandaag drie keer kunnen scoren. Goed voor een spits, maar uiteindelijk is de winst belangrijker.” Matavz kon in de eerste helft nog een doelpunt maken, maar zag een prachtige actie in het strafschopgebied stranden. “Het lukte net niet, maar ach drie goals is wel genoeg,” zegt hij met een knipoog.
Nadat de FC kort na rust op 4-0 kwam, zorgde een tegengoal voor wat angst in de ploeg. “Bij 4-0 moet het normaal gesproken klaar zijn,” vindt Matavz. “Het is dom dat we de score niet verder uitbreiden. Eerlijk gezegd, heb ik geen idee waar het aan ligt, maar misschien is het iets mentaals. Vorige week tegen Roda JC was het in de tweede helft niet goed, daardoor werd het wellicht wat voorzichtig. Toch wilden we er vandaag alles voor geven en hebben we goed gespeeld.”
Sterker
Vorige week was Leandro Bacuna de enige doelpuntmaker aan Groningse zijde. Deze week pikte de jongeling weer een goaltje mee. Bacuna oogt zeer fris en sterk. “Dat klopt ook wel,” zegt de speler die afkomstig is uit de eigen jeugdopleiding. “Ik heb ervoor gekozen om niet op vakantie te gaan en veel voor mezelf te trainen om fit te blijven.”
“Ik was het vorige seizoen goed geëindigd en wilde deze lijn doortrekken. Ik merk in het veld dat ik sterker ben geworden.” Bacuna voelt zich lekker aan de rechterbuitenkant. “We hebben een voetballende ploeg die aanvallend wil spelen. Zo kan ik tegenstanders vaak opzoeken. We hebben veel nieuwe spelers, maar in de voorbereiding hebben we elkaar goed leren kennen. Er is veel concurrentie en iedereen wil spelen.”
Middenveld
Uiteraard gaat veel aandacht uit naar de doelpuntenmakers. Dat voetbal een teamsport is, bewees Maikel Kieftenbeld die als verdedigende middenvelder veel ballen onderschepte. “Ik krijg veel vragen over mijn positie, maar het is duidelijk dat ik me lekker voel op het middenveld. Daar heb ik ook nooit een geheim van gemaakt. Ik ben vorige jaar door omstandigheden op de positie van rechtsback gekomen en heb me daar goed ontwikkeld. Alles was nieuw en spannend, maar het was een goed leerjaar voor me. Daar pluk ik nu de vruchten van.”
Kieftenbeld was niet ontevreden over het spel van zijn ploeg, maar erkende dat het verschil tussen eerste en tweede helft groot was. “We proberen wel door te gaan, maar het spel kost ook veel kracht. De intentie is om aanvallend voetbal te spelen. We moeten zorgen dat we dat langer in de wedstrijd kunnen volhouden. Ik denk dat we een mooie ploeg hebben. Er zitten nu jongens op de bank die zeker niet misstaan in het basiselftal.”

Gerelateerd nieuws.

12 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard