string(9) "claudebot"

B2-trainer Sander van Gessel: “We zijn tot meer in staat”.

Dinsdag 11 november 2014 om 21:03

Een echte 'Cup Day' voor de jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur. Zeven teams zijn nog actief in de diverse bekertoernooien en strijden zaterdag voor een plaats in de volgende ronde.

De onder-16 ploeg van FC Groningen kan zich plaatsen bij de laatste acht teams in de Jeugdcup voor B-junioren. Dan moet op sportpark Corpus den Hoorn wel afgerekend worden met De Graafschap B1. FC Groningen B2 kende dit seizoen niet alleen in het bekertoernooi maar ook in de competitie een prima start. De eerste twee puntenwedstrijden tegen Brabant United en Roda JC werden met ruime cijfers gewonnen.
“Ik heb wel een verklaring voor wat betreft de uitstekende start die we dit seizoen hebben gehad,” zegt trainer Sander van Gessel. “Brabant United en Roda JC zijn twee ploegen die onder ons staan en zijn kwalitatief ook minder dan de andere teams in onze divisie. Bij vlagen hebben we in die twee wedstrijden aardig goed gespeeld. Daarnaast creëerden we veel kansen die we ook nog eens benutten.”
Daarna trad qua resultaat het verval in. Uit de daaropvolgende zes wedstrijden werd slechts één punt behaald. “AZ is momenteel koploper in onze divisie en die wedstrijd verloren we met 0-3. We waren in dat duel zeker niet de betere ploeg maar we hadden best kansen op een goed resultaat. Ook in de wedstrijden daarna zijn we eigenlijk nooit weggespeeld en hebben we in fases goed gespeeld. Wel is toen gebleken dat we kwetsbaar zijn.”
“Je moet jezelf belonen en rendement halen uit de kansen die je krijgt. Daarnaast moeten we zowel in de verdedigende als in de aanvallende acties meedogenlozer worden. En het is nu eenmaal zo dat het uitblijven van resultaten iets doet met het vertrouwen. Dat geldt voor het team maar ook voor het individu. We hebben een aantal wedstrijden gespeeld die we echt naar ons toe hadden moeten trekken,” vertelt Van Gessel.
Wie de wedstrijd tegen Feyenoord heeft gezien kan alleen maar beamen wat Sander van Gessel zegt. De Groningers kwamen na rust snel langszij, kregen een aantal opgelegde kansen maar vergaten die te verzilveren. Van Gessel: “Feyenoord voetbalde gemakkelijker maar wij kregen in de tweede helft de betere kansen. Uiteindelijk kan het benutten van kansen ook een kwaliteit zijn. Ik vind wel dat we meer in staat zijn dan wat we tot nog toe hebben laten zien. Dan heb ik het niet alleen over resultaat maar ook over de manier van spelen en de uitvoering.”
Dat FC Groningen B2 tot veel in staat is blijkt wel uit de vorige bekerwedstrijd. NEC/FC Oss B1, de ongeslagen koploper uit de Eerste Divisie, werd op Corpus op een 4-0 nederlaag getrakteerd. “In die wedstrijd verdedigden we gedisciplineerd en kregen we weinig kansen tegen. Aanvallend gezien koppelden we een goede uitvoering aan een hoog rendement. Duels als tegen NEC/FC Oss hoop je natuurlijk vaker te bewerkstelligen,” zegt Van Gessel.
De trainer vindt dat zijn ploeg gegroeid is in het verdedigende werk. “Daar hebben we ook veel aandacht besteedt. Dan heb ik het over organisatie en de manier van druk zetten. De wedstrijd tegen NEC/FC Oss is daar een goed voorbeeld van. Je kunt de bal beter veroveren bij het doel van de tegenstander dan op eigen helft. Als je dat goed doet verspil je ook veel minder energie. Ik denk dat we daarin echt stappen hebben gemaakt.”
Over het aanvalsspel wil Van Gessel het volgende kwijt: “We hebben veel aanvalsmogelijkheden als we in balbezit zijn. Toch halen we daar nog onvoldoende uit. Omdat we voorin jongens met snelheid hebben kiezen we misschien nog wel te vaak voor de lange bal. Aan de andere kant is dat wel iets waar we veel rendement uit kunnen halen. Het is zaak dat de jongens op den duur betere keuzes gaan maken.”
De groep heeft het hele seizoen al te kampen met blessureleed. “Ik wil dit zeker niet als excuus gaan gebruiken want als jongens afhaken dan staan anderen juist weer op. Maar als je bepaalde vastigheden wilt creëren is het prettig om met een wat grotere groep te trainen en wedstrijden te spelen. Gelukkig krijgen we jongens uit de B1 en de C1 en we hopen de groep snel weer wat completer te hebben.”
De Graafschap B1 speelt in de Eerste Divisie en dus in dezelfde competitie als FC Groningen B1. De Gelderse ploeg bivakkeert in de onderste regionen. Saillant detail is dat FC Groningen B2 na dit weekeinde voor de beker heeft gespeeld tegen Alphense Boys B1, NEC/FC Oss B1 en De Graafschap B1. Uitgerekend deze drie ploegen zijn voor de winterstop de resterende tegenstanders van FC Groningen B1 in de competitie. Dat mogen we best als bizar beschouwen.
“Ik weet niet zoveel over De Graafschap. De informatie die ik over hun heb is vrij gering. We kijken meer naar onszelf en weten dat we tot veel in staat zijn,” zegt Van Gessel die tenslotte ingaat over het resterende eerste deel van de competitie. “Het moet meezitten willen we nog in de top-6 eindigen. We moeten de overige drie wedstrijden winnen. Dat wordt lastig maar is zeker niet onmogelijk. Voor de jongens is dit in elk geval een mooi podium om zich te meten en te ontwikkelen.”
Teams Locatie Groningen
FC Groningen B2 v De Graafschap B1 (14.30 uur)
Knock-outwedstrijd; achtstefinales.
FC Groningen C1 v Brabant United C1 (12.30 uur)
Derde en laatste poulewedstrijd; punt volstaat om poulewinnaar te worden. Bij verlies afhankelijk van uitslag andere wedstrijd.
FC Groningen C2 v ONS Sneek C1 (14.30 uur)
Knock-outwedstrijd; tweede ronde.
FC Groningen D1 v Vitesse D1 (10.30 uur)
Derde en laatste poulewedstrijd; punt volstaat om poulewinnaar te worden. Bij verlies uitgeschakeld.
FC Groningen D2 v Annen D1 (9.15 uur)
Knock-outwedstrijd; tweede ronde.
Teams Locatie Leeuwarden
FC Lewenborg C1 v SC Cambuur C2 (13.00 uur)
Knock-outwedstrijd; tweede ronde.
ATC ’65 D1 v SC Cambuur D1 (12.30 uur)
Derde en laatste poulewedstrijd; punt volstaat om poulewinnaar te worden. Bij verlies afhankelijk van uitslag andere wedstrijd.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’