string(9) "claudebot"

B1-trainer Peter Moltmaker: “Excuses tellen zaterdag niet”.

Maandag 28 april 2014 om 15:58

De B-junioren van RVO FC Groningen/Cambuur spelen zaterdag een uiterst cruciale wedstrijd op sportpark Corpus den Hoorn. FC Groningen B1 komt in actie tegen Excelsior B1.

De Rotterdammers staan in de eredivisie op de laatste plaats en hebben een achterstand van drie punten op de FC. Rechtstreekse degradatie kan de ploeg van trainer Peter Moltmaker enkel afwenden wanneer het de wedstrijd op Corpus den Hoorn niet verliest. Wint Excelsior B1 dan volgt nog een verlengstuk want in dat geval spelen beide teams op neutraal terrein nog een beslissingswedstrijd. Een van beide teams zal sowieso rechtstreeks degraderen terwijl de andere nacompetitie moet spelen.
Ruim twee maanden geleden zat FC Groningen B1 in een goede fase waarin het de nodige punten pakte. “Vertrouwen in directe handhaving,” waren de woorden van trainer Moltmaker in de voorbeschouwing op de voetbalzaterdag van 22 februari. Helaas liep het anders. Uit de laatste zes wedstrijden pakte groenwit slechts twee punten. Geen directe handhaving dus. “Waar het aan ligt? Gewoon te weinig punten en waarschijnlijk een gebrek aan kwaliteit,” aldus Moltmaker.
“We hebben best een paar aardige wedstrijden gespeeld maar ook een paar die niet goed waren. Daarnaast scoren we moeilijk. Dat blijkt ook op de trainingen. We hebben geen jongens die gemakkelijk scoren. Onze topscorers hebben er vijf gemaakt en daaronder zitten ook strafschoppen. Dat is geen verwijt maar een constatering. Maar scoren is wel een van de onderdelen van het spel.”
Na de winterstop is FC Groningen ook anders gaan spelen. “We hebben het voetbal iets losgelaten en zijn wat opportunistischer gaan spelen. Maar we zijn best tot goed voetbal in staat. Alleen is het de kunst om de juiste beslissingen op de juiste momenten te maken, zowel aanvallend als verdedigend. Spelers moeten ook een wedstrijd leren lezen. En als je moeilijk tot scoren komt dan mag je achterin sowieso niets weggeven. Dan mogen we wel wat meedogenlozer worden.”
Toch kenden de Groningers met name aan het begin van het jaar een goede periode. “Maar ook die was grillig. Toch konden we dit vertalen in een paar punten. Willem II-uit was dominant terwijl we het uit bij FC Twente in de slotfase weggaven. Maar ook tegen de betere tegenstanders, zoals Feyenoord, deden we het in fases niet verkeerd. Maar je kunt zestig minuten lang goed spelen en het dan in twintig minuten alsnog weggeven. Vaak wordt het dan ook op details beslist.”
Winnen is in een jeugdopleiding niet het belangrijkste, maar wordt nu zeker wel gevraagd. “Het gaat om de ontwikkeling op de langere termijn. Daarom ben ik zeker ook geen voorstander van afbraakvoetbal en het enkel spelen op resultaat. Maar excuses tellen voor onze laatste wedstrijd niet. Dan gaat het wel om de punten en daarbij moeten de jongens ook leren om finales zoals deze te winnen.”
En dus staat de FC een zwaar karwei te wachten. Excelsior mag dan onderaan staan, een eitje wordt het allerminst. “Ze zijn zelden weggespeeld. Fysiek zijn ze wel aardig sterk en ze hanteren van achteruit veel de lange bal. Verder steken ze veel energie in de wedstrijden. In Rotterdam lieten we zien voetballend meer in onze mars te hebben. Maar ook daar brak het gebrek aan scorend vermogen ons op. Nu moet het dan maar gebeuren, ik heb er in vertrouwen in,” besluit Moltmaker.
WEDSTRIJDSCHEMA ZATERDAG 10 MEI 2014
Teams Locatie Groningen
Programma (thuis):
FC Groningen B1 v Excelsior B1 (12.00 uur)
Programma (uit):
Ajax A1 v FC Groningen A1 (14.30 uur)
De Graafschap C1 v FC Groningen C1 (12.30 uur, oefen)
Beilen C1 v FC Groningen C2 (13.30 uur, oefen)
Be Quick 1887 D1 v FC Groningen D2 (13.00 uur)
Jany van der Veen Toernooi (zondag)
FC Groningen D1 v Cercle Brugge o.13 (11.10 uur)
FC Groningen D1 v Ajax D1 (12.30 uur)
FC Groningen D1 v Sparta Rotterdam D1 (14.10 uur)
Aansluitend de kruisfinale- en finalewedstrijden
Teams Locatie Leeuwarden
Programma (thuis):
SC Cambuur C2 v FC Dordrecht C2 (14.00 uur)
De voetbalzaterdag is te volgen via Twitter!

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus