string(9) "claudebot"

B1-trainer Marcel van Buuren: “Een goed leermoment voor het team”.

Dinsdag 18 november 2014 om 19:44

Het zijn nu al de 'finaleweken' voor veel jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur. Zo probeert het ene team in de top-4 te eindigen, en wil een ander team zeker niet de top-8 missen. En dat moet allemaal voor het einde van dit jaar gebeuren. Ook dit weekeinde dus weer interessante wedstrijden.

Ook voor de B-junioren van FC Groningen zijn de weken van de waarheid aangebroken. Wil FC Groningen B1 aanspraak maken op promotie naar de eredivisie dan moet het in het eerste deel van de competitie in de top-4 eindigen. Dat kan nog steeds maar de ploeg kan zich nauwelijks meer een misstap permitteren. De groenwitte formatie treft achtereenvolgens nog Alphense Boys B1, De Graafschap B1 en NEC/FC Oss B1. Winnen is het devies, niet meer en niet minder.
De start dit seizoen was behoorlijk want een overwinning in het openingsweekeinde tegen Excelsior B1 werd gevolgd door een spectaculaire puntendeling in Zwolle tegen PEC B1. In de laatste acht minuten bogen de Groningers een 4-1 achterstand om in een 4-4 gelijkspel. Volgens trainer Marcel van Buuren bleven de punten daarna uit. “Het begin was heel behoorlijk, ook qua voetbal. Maar daarna verloren we een paar keer onnodig. We misten teveel kansen en dat kan ons nu in een fase waarin we moeten winnen opbreken.”
De resultaten gedurende de eerste maanden van dit seizoen bleven wisselvallig. “Doordat je niet wint komt er een andere druk op de ploeg te staan,” zegt Van Buuren. “Je loopt nu steeds achter de feiten aan terwijl we zo graag bij de eerste vier willen eindigen. Er sluipt ook een soort verkramping in het spel. Een goed voorbeeld in de thuiswedstrijd tegen Quick Boys. Bij rust stonden we met 1-0 voor terwijl het toen al 4-0 had moeten staan. Je zag toen de onzekerheid in de ploeg. Pas toen het 2-0 werd kwam het lef en de durf om te voetballen terug.”
FC Groningen leed in de Eerste Divisie reeds vier nederlagen. Opvallend is dat al die duels met slechts één doelpunt verschil werden verloren. Van Buuren: “Op een bepaald moment hadden we in onze divisie de meeste doelpunten gemaakt maar kregen we ook de meeste treffers tegen. Het is duidelijk dat we teveel doelpunten weggeven. Dat zag je tegen NAC ook. We hadden in de eerste helft met 2-0 voor moeten staan. Maar dat gebeurde niet en dan sluipt er angst in de ploeg. Zij gaven meer druk en namen meer risico en uiteindelijk gaf je de goals onnodig weg.”
“Doordat je wedstrijden onnodig weggeeft wordt de druk op het team ook groter. Maar ook dat hoort bij professioneel voetbal. Ik ben heel benieuwd hoe het team hiermee omgaat. Als je straks wel tegen de grote jongens mag spelen komt er ook veel druk bij kijken.” De wedstrijd tegen Alphense Boys B1 is een echte ‘zes punten wedstrijd’. De onder-16 ploeg van FC Groningen won dit seizoen voor de beker al wel bij die ploeg. “Van Sander van Gessel heb ik wel wat informatie gekregen maar elk duel is anders. Het gaat er nu om dat de jongens laten zien wat ze individueel en als team waard zijn,” aldus Van Buuren.
Over het leerproces is de trainer deels tevreden. “Met name in het voetballend opbouwen van achteruit hebben we grote stappen gemaakt,” concludeert Van Buuren. “Dat heeft zich ook geuit tijdens het toernooi in Noorwegen. Dat toernooi hebben we gewonnen en dat moet de ploeg nu vertrouwen geven. We zijn ook volwassener gaan voetballen. Met volwassener wil ik zeggen het herkennen van die situaties wanneer je op balbezit moet spelen en wanneer je aan moet vallen. Dat vind ik positief om te zien.”
Defensief gezien kan het wel beter vindt Van Buuren. “We hebben veel getraind op het verdedigende aspect en daarin ontwikkelen we ons ook zeker in. Maar voetbal is een sport van fouten en dan moet je soms ook een beetje het geluk hebben dat een fout geen tegendoelpunt oplevert. Als we als team hartstikke scherp gaan verdedigen dan wordt het wel beter. We spelen nu drie finales en moeten onder druk dus deze wedstrijden winnen. Ik had liever meer punten gehad maar het is niet anders. Als leermoment is dit voor het team wel goed.”
Teams Locatie Groningen
Programma (thuis):
FC Groningen A1 v Feyenoord A1 (14.30 uur)
FC Groningen B2 v Sparta Rotterdam B2 (13.15 uur)
FC Groningen C1 v FC Volendam C1 (11.30 uur)
FC Groningen C2 v FC Twente C2 (12.00 uur, oefen, Hoogeveen)
Programma (uit):
Alphense Boys B1 v FC Groningen B1 (15.15 uur)
FC Emmen D1 v FC Groningen D1 (10.00 uur)
Olde Veste ’54 D1 v FC Groningen D2 (10.30 uur)
Teams Locatie Leeuwarden
Programma (thuis):
SC Cambuur D1 v FC Twente D1 (12.00 uur)

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Strijd op het Shuffleboard

1 dag geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus