Dinsdag 24 november 2015 om 22:39

FC Groningen B1 is dit najaar de sterkste van de Eerste Divisie gebleken. De B1 mag nu vanaf januari in de Eerste Divisie Hoog strijden om promotie naar de hoogste afdeling.

Teams Locatie Groningen
AJAX A1 5-2 FC GRONINGEN A1
1-0 (20.), 2-0 (58.), 2-1 Ozan Kokcu (64.), 2-2 Ozan Kokcu (75.), 3-2 (82.), 4-2 (90.), 5-2 (90.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap (84.Tim Riksman), Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Marijn Ploem, Ozan Kokcu, Gerald Postma, Rutger Etten (72.Nagesh Amatsaleh), Yassine Zakir, Matthijs Hardijk (58.Daniel Bouman).
De ploeg van trainer Peter Hoekstra toonde veerkracht maar moest het in de slotfase alsnog afleggen tegen de koploper. In de eerste helft was het een en al Ajax wat de klok sloeg. Toch kon de thuisploeg slechts eenmaal scoren. Het enige wapenfeit van de FC was een schotje van Matthijs Hardijk. Na de hervatting ontspon zich een spectaculaire strijd. Yassine Zakir raakte de lat terwijl een kopstoot van Twan Nieboer van de lijn werd gehaald. Na bijna een uur spelen verdubbelden de Amsterdammers de voorsprong. Wie dacht dat het duel beslist was had het mis. Via een vrije trap van Ozan Kokcu kwam de FC terug in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd kwam groenwit langszij. Op aangeven van invaller Nagesh Amatsaleh tekende Kokcu voor zijn tweede doelpunt. In de slotfase nam Ajax de touwtjes weer in handen. Eerst redde Mohammed Abdoel Karim nog van de lijn maar uit een hoekschop kwam Ajax wederom aan de leiding. In de slotminuten werd de nederlaag toch nog aanzienlijk. Voor FC Groningen A1 breken spannende weken aan. Haalt de ploeg de top-8? Er staan nog wedstrijden tegen Feyenoord (thuis) en Willem II (uit) op het programma.
FC GRONINGEN B1 2-1 ALMERE CITY FC B1
0-1 (4.), 1-1 Martijn van Maastrigt (40.), 2-1 Martijn van Maastrigt (69.)
opstelling FCG B1 Mats Roorda, Daniel Camara Bos, Ken Raghoebar (67.Daniel van Kaam), Tapmahoe Sopacua, Luka Prljic, Tom van der Looi, Teun Cools, Ousmane Barry, Sam Crowther (67.Ludovit Reis), Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De B-junioren van FC Groningen maakten aan kop van de Eerste Divisie geen fout en veroverden, dankzij de verrassende winst van Hollandia bij FC Emmen, de najaarstitel. Toch kwam de wedstrijd op Corpus den Hoorn nooit echt op gang. Al na vier minuten werd een fout in de Groningse verdediging afgestraft. De doelman van Almere werd voor rust nauwelijks getest. Wel redde de goalie bekwaam op een prima schot van Jhurrey Margaritha. Op slag van rust werd het toch gelijk en opnieuw was een treffer te danken aan slecht uitverdedigen. Ditmaal profiteerde Sam Crowther die Martijn van Maastrigt in stelling bracht voor de 1-1. In de tweede veertig minuten zorgde enkel de thuisploeg nog voor dreiging. Tom van de Looi (naast), Ousmane Barry (kopbal) en Jhurrey Margaritha (over) wisten het net niet te vinden. In de 69ste minuut viel alsnog de winnende treffer. Vanaf de rand van het strafschopgebied knalde Van Maastrigt een vrije trap hard raak. In de slotfase toch nog een dappere poging van de gasten. Een schot van veertig meter zeilde net over de goal.
BE QUICK 1887 C1 0-1 FC GRONINGEN C1
0-1 Joel van Kaam (32.)
opstelling FCG C1 Daan Reiziger, Julian Fluks, Pim Betzema, Leonel Miguel, Thomas Poll (59.Quinten Anakotta), Max Hamelink, Joel van Kaam (47.Kian Slor), Joris Reiziger, Giovanni Zwikstra, Joshua Sion (65.Nout de Groot), Remco Balk.
De C-junioren van FC Groningen behaalden in stadion De Esserberg een benauwde zege op de stadgenoot. “In de eerste fase ging het heen en weer,” aldus trainer Bote Talsma. “In het tweede deel van de eerste helft hadden we veel balbezit en kregen we ook kansen.” De Groningers raakten paal en lat en misten in een een tegen een situatie met de doelman. Vanuit de rebound scoorde Joel van Kaam vlak voor rust de winnende treffer. Dat was in een fase waarin de FC afstand van de tegenstander had moeten nemen. Aangezien dat niet gebeurde bleef het een wedstrijd. Talsma: “De tweede helft startte Be Quick met een grote kans uit een counter. In het middelste deel kwamen we vaak bij hun in de zestien. Uiteindelijk werd het vechten om de 0-1 over de streep te trekken. In blessuretijd hielpen zij een enorme kans om zeep. Daar kwamen we goed weg.”
FC GRONINGEN D1 1-1 FC EMMEN D1
1-0 Olivier van der Tuin (36.), 1-1 (47.)
opstelling FCG D1 Liam Tyler, Milan Drayer, Emircan Gulge, Redzer Veenkamp, Jesse Glasbergen, Sietze de Klerk, Bjorn Meijer, Rida Ajouaou, Olivier van der Tuin, Luciano Valente, Maurilio de Lannoy. Wissels: Jorg Schreuders, Revelino Slagveer, Stijn Hensema, Aaron van den Berg, David van der Werff, Rob Vegt.
Het is FC Groningen D1 niet gelukt de eerste thuiszege van het seizoen te boeken. In het eerste half uur speelde de wedstrijd zich grotendeels af op de helft van de Drentse tegenstander. Echt hele grote kansen kon de ploeg van trainer Arjen Jorritsma echter niet creeeren. Al na twee minuten zag Maurilio de Lannoy een poging net gekeerd door de doelman. Inzetten van Luciano Valente en Bjorn Meijer leverden ook niets op. Na rust bracht Olivier van der Tuin de thuisploeg aan de leiding. De aanvaller profiteerde goed van een foutieve terugspeelbal van Emmen. Halverwege de tweede helft kregen de gasten uit een hoekschop de eerste goede kans maar de kopbal ging net over. Luttele seconden later viel wel de gelijkmaker. Zowel Olivier van der Tuin als Rida Ajouaou kregen in het vervolg nog een schotmogelijkheid terwijl aan de andere kant doelman Liam Tyler een uiterste redding moest verrichtten om een nederlaag te voorkomen.
Teams Locatie Leeuwarden
ONS SNEEK C1 1-6 SC CAMBUUR C1
1-0 (4.), 1-1 Quinten Lamsma (20.), 1-2 Milan de Koe (37.), 1-3 Milan de Koe (51.), 1-4 Jhondly van der Meer (66.), 1-5 Jens van der Heide (68.), 1-6 Deno Alejo (70.)
opstelling SCC C1 Tristan Boersma, Martijn Ferwerda (36.Jhondly van der Meer), Milan de Koe, Feike Zijlstra, Thimo de Jong, Jens van der Heide, Sil Bos, Quinten Lamsma, Deno Alejo, Jorn Jongsma (36.Willem de Boer), Youri Sletering.
SC CAMBUUR D1 1-2 FC TWENTE D1
0-1 (3.), 0-2 (23.), 1-2 Bas Verbree (35.)
opstelling SCC D1 David Huistra, Jort van der Meulen, Floris Smand, Max Faber, Stef Tjalma, Tobias Hoogstra, Niels ten Veen, Bas Verbree, Bjarn Zorgdrager, Steyn Potma, Milan Smit. Wissels: Tom Roorda, Gregory Daraji, Matthias Nartey.