B-junioren sterk in Jeugdcup.

Dinsdag 11 maart 2014 om 10:11

FC Groningen B1 bereikte de halvefinales van de Jeugdcup na een ruime zege op Willem II/RKC B1. In de Nike Eredivisie boekte FC Groningen A1 na drie opeenvolgende nederlagen weer eens een overwinning. De beide teams van SC Cambuur verloren daarentegen voor het eerst in 2014 een competitiewedstrijd.

Teams Locatie Groningen
FC GRONINGEN A1 2-1 VITESSE A1
1-0 Glenn Bijl (71.), 2-0 Roland Baas (90.), 2-1 (90.)

opstelling FCG A1 Wieger Sietsma, Desevio Payne (87.Tolgahan Cicek), Keziah Veendorp, Roland Baas, Glenn Bijl, Niels Stenekes, Gijs Jasper, Willem Gootjes, Jafar Arias, Liban Abdulahi, Kasper Oldenburger.
De A-junioren van trainer Peter Hoekstra sloten het treffen met Vitesse A1 winnend af. In de openingsfase was de thuisploeg het meest dreigend. Jafar Arias had tot tweemaal toe een goede kans om de groenwitten aan de leiding te schieten. Een inzet van Desevio Payne werd maar net van de doellijn weggehaald. Pas na een half uur viel het eerste wapenfeit van de Arnhemmers te noteren. Doelman Wieger Sietsma voorkwam middels een puike parade een achterstand.
Een mooie aanval tussen Jafar Arias en Glenn Bijl leverde ook geen doelpunt op. Drie minuten voor rust was Vitesse dichtbij maar dit schot ging maar net naast. In de 51ste minuut was er een schietkans voor Gijs Jasper. Diezelfde Jasper besloot naast met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Een schotje van Niels Stenekes ging via een grabbelende goalie rakelings naast terwijl de Gelderse ploeg ook nog een keer kansrijk was.
Het venijn zat in de laatste twintig minuten. Glenn Bijl kreeg de bal en joeg de bal van dichtbij laag in het doel. De FC kreeg kansen op meer. Een kopbal van Roland Baas werd met een reflex van de goalie uit het doel gehouden. Zeven minuten voor tijd volgde een hoofdrol voor doelman Sietsma die een strafschop keerde. In de slotminuut was iedereen, ook de doelman, van Vitesse mee naar voren. Groningen veroverde de bal en Roland Baas schoot van dertig meter de bal in een leeg doel. Een prima zege derhalve voor het vlaggenschip.
FC GRONINGEN B1 3-0 WILLEM II/RKC B1
1-0 Mohammed Abdoel Karim (26.), 2-0 Stan Haanstra (54.), 3-0 Stan Haanstra (80.pen.)

opstelling FCG B1 Erwin Heidekamp, Niels Ridderstap, Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen, Gerald Postma, Ozan Kokcu (70.Peter van Son), Tyson dos Santos, Stan Haanstra, Juninho Bacuna (67.Dave Bosgraaf), Dennis Molema.
De B-junioren van FC Groningen plaatsten zich overtuigend voor de halvefinales van de Jeugdcup. In de openingsfase creeerden beide teams weinig kansen. De eerste was na een kwartier spelen voor de gasten maar doelman Erwin Heidekamp redde. Juninho Bacuna was daarna gevaarlijk met een vrije trap maar de doelman kon ternauwernood redding brengen. In de 26ste minuut tikte Mohammed Abdoel Karim een vrije trap van Bacuna van dichtbij binnen.
Twan Nieboer kreeg vlak voor rust nog een goede kans maar hij kopte net over. Na rust bleef de ploeg van trainer Peter Moltmaker domineren en het bleef voorin voor veel dreiging zorgen. Bacuna miste vrij voor de doelman en ook Haanstra had het vizier niet op scherp. Tyson dos Santos kopte op een vrije trap van Bacuna rakelings naast. Op aangeven van Dennis Molema verdubbelde Haanstra de voorsprong.
De Brabantse tegenstander kreeg daarna enkele mogelijkheden om terug te komen in de wedstrijd maar Heidekamp voorkwam tot tweemaal toe een tegentreffer. Via Dennis Molema, Stan Haanstra en Tyson dos Santos waren er diverse mogelijkheden voor de Groningers. De derde goal viel uiteindelijk bij het scheiden van de markt. Dennis Molema’s inzet werd met de hand beroerd waarna Haanstra vanaf elfmeter de eindstand op 3-0 bepaalde. In de halvefinales heeft FC Groningen B1 een uitwedstrijd tegen Vitesse B1 geloot. UPDATE: Deze wedstrijd wordt zaterdagmiddag 22 maart om 12.00 uur op Papendal gespeeld. De winnaar van deze tweestrijd speelt in de finale thuis tegen de winnaar van Utrecht-PSV.
FC GRONINGEN C1 1-1 FC UTRECHT C1
1-0 Martijn van Maastrigt (16.), 1-1 (43.)

opstelling FCG C1 Joep van de Haar, Armani Mardjoeki, Tom van de Looi, Daniel Camara Bos, Luke Prljic, Mark Westra, Marc Vegter (36.Jairzinho Leirissa), Daniel Teune (48.Shabani Nduwumuremyi), Daniel van Kaam, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
FC Groningen C1 pakte op het veld van vv Actief in Eelde een punt maar daalde desondanks naar de voorlaatste plaats op de ranglijst. Op een pass van Daniel Teune maakte Martijn van Maastrigt voor rust de enige Groningse treffer. Volgens trainer Hugo Alves Velame was dat te weinig: “Vooral als je kijkt naar wat we gecreeerd hebben in de eerste helft. Zo kregen Marc Vegter en Daniel van Kaam honderd procent kansen.”
Na rust maakten de gasten uit de Domstad gelijk. “De jongens waren constant bezig met strijd en het fysiek van Utrecht. Maar zij hadden zeker ook een goed voetballende ploeg en speelden wat gemakkelijker. Op het laatst konden we ons spel niet meer maken en hanteerden we te vaak de lange bal. Ik moet de jongens wel complimenten geven over de strijd die ze samen hebben geleverd. Uiteindelijk kan ik wel concluderen dat het gelijkspel een terecht resultaat was,” beschouwde Hugo Alves Velame na.
FC GRONINGEN C2 1-2 FC DEN BOSCH C2
0-1 (7.), 1-1 Mark Jagt (62.), 1-2 (63.)

opstelling FCG C2 Mats Roorda, Steyn Strijker, Tapmahoe Sopacua (43.Ken Raghoebar), Mark Versteegen, Rick Boyer, Mees Gootjes, Mark Jagt, Mark te Velde, Lion Kalentjev (43.Boy Spijkerman), Orkun Kokcu, Jearl Margaritha.
De onder-14 ploeg leed voor de derde maal binnen een week een nederlaag in de voorjaarscompetitie. Ditmaal was FC Den Bosch C2 op Corpus den Hoorn te sterk. De gasten uit Brabant namen in de eerste helft een voorsprong. Pas in de tweede helft kon ook de thuisploeg juichen. Mark Jagt tekende acht minuten voor tijd voor de gelijkmaker maar Den Bosch streek alsnog de zege op.
Trainer Gerard Wiekens vond de nederlaag onnodig. “Ons samenspel was beter en we hadden ook het meeste balbezit. In de eerste helft kregen we een paar goede kansen maar in de afwerking waren we niet scherp genoeg. Het is frustrerend om zo’n wedstrijd te verliezen. Zij komen een paar keer voor onze goal en scoren. Ik vind dat we deze nederlaag onszelf kunnen verwijten.”
SC GENEMUIDEN D1 0-2 FC GRONINGEN D1
0-1 Jarno Deuring (42.), 0-2 Mark Ploeger (57.)

opstelling FCG D1 Nick van Leeuwen, Tariq Lancelot, Leonel Miguel, Pim Betzema, Harold Kwant, Quinten Anakotta, Gerwin Heidema, Joris Reiziger, Remco Balk, Jonathan Edens, Joshua Sion. Wissels: Jarno Deuring, Mark Ploeger, Leon Santema, Daan Reiziger.
De volledige wedstrijd is hier te bekijken (met dank aan Jan Pol)
De tweedejaars D-pupillen stapten in Genemuiden met drie punten van het veld. Gemakkelijk ging het echter niet. Pas na rust werd er namelijk gescoord. Giovanni Zwikstra, die geblesseerd langs de kant stond, deed voor ons verslag van deze wedstrijd. Een primeur voor onze wedstrijdverslaggeving! “In de eerste tien minuten kregen we vier goede kansen. Remco Balk kwam tweemaal in een een-tegen-een situatie met de doelman te staan. Daarna speelden we te slordig.”
Na rust werd wel tweemaal doel getroffen waardoor de punten alsnog meegingen richting Groningen. “In de tweede helft ging het stukken beter. Er was meer rust in ons spel en we konden meer naar voren voetballen,” analyseerde Zwikstra. Jarno Deuring opende de score na voorbereidend werk van Mark Ploeger en Remco Balk. Ploeger scoorde daarna zelf de tweede treffer. “Het was wel een matige wedstrijd van onze kant,” besloot Giovanni Zwikstra.
Klik hier voor de foto’s van Dolf Koster
Klik hier voor de foto’s van Benny Breman

VV HEERENVEEN D1 0-4 FC GRONINGEN D2
0-1 Romano Postema (31.), 0-2 Kian Slor (43.), 0-3 Romano Postema (57.), 0-4 Romano Postema (60.)

opstelling FCG D2 Stein Barkhuis, Tijs Mulder, Marco Hut, Nout de Groot, Jimi van Halen, Job van Dijk, Jesper de Backer, Marshelon Pourier, Daan Scholtens, Kian Slor. Wissels: Corvin Braun, Romano Postema, Tom van der Werff, Jort Stuiver, Max Wolfs.
Ook in de veertiende competitiewedstrijd van het seizoen bleef FC Groningen D2 ongeslagen. De Groningers hadden voortdurend een overwicht maar het duurde tot de tweede helft voordat er gescoord werd. Trainer Bote Talsma over de eerste dertig minuten: “Ondanks dat we op een moeilijk bespeelbaar veld speelden, waren we precies in aannames en passes. We wisten een aantal kansen te creeeren en daarnaast raakten we de lat en tweemaal de paal. Maar een uitbraak van hun leverde de grootste kans op.”
Na de hervatting was het snel raak. Op een steekbal plaatste Romano Postema de bal in de hoek. Dat bleek het startsein van een viertal doelpunten. Een aantal kwamen voort uit goed uitgespeelde aanvallen waarin de spelers elkaar de bal gunden. “We wisten met name via de zijkanten veel een-tegen-een situaties te creeeren. We zetten ook veel druk op de bal waardoor we de tegenstander nauwelijks de kans gaven om vooruit te spelen. Dat was wel bepalend in deze wedstrijd. Verder ben ik blij hoe de spelers tot het einde toe hebben doorgezet,” zei Talsma na afloop.
Teams Locatie Leeuwarden
DE GRAAFSCHAP C2 1-0 SC CAMBUUR C2
1-0 (1.)

opstelling SCC C2 Jesse Molenaar, Koen Blom (55.Jens de Jager), Matthijs Verheul, Gabriel Fernando, Sidney de Jong, Nick Kleen (50.Max Huiskamp), Werner Bouma, Wilko van der Kooi (45.Hidde Drost), Tom Doldersum (45.Ate Ruisch), Max de Jong, Luc Tjalma.
SC Cambuur C2 leed in de voorjaarscompetitie de eerste nederlaag. De start was dramatisch want al na dertig seconden was het de thuisploeg die op voorsprong kwam. Een breedtebal werd onderschept en de verdediging greep daarna niet adequaat in. Trainer Rodney van der Hoek vond deze wedstrijd een kopie van de heenmatch. “Wij namen vanaf het begin het initiatief en kregen ook de betere kansen. Maar wij scoren moeilijk.” Werner Bouma was tot tweemaal toe dichtbij. Een inzet van hem werd van de lijn gehaald.
In de tweede 35 minuten raakte De Graafschap nog wel de kruising maar waren het de gasten uit Leeuwarden die het betere van het spel hadden. “In de openingsfase na rust speelden we op hun helft. Via Werner en Nick kregen we kansen. Maar voorin moeten we wat meedogenlozer worden. We zijn allemaal wat te lief. Achterin vind ik dat het prima op orde is.”
De ongeslagen status is de onder-14 ploeg van Cambuur nu kwijt. “Misschien werkt deze nederlaag ook wel verlossend voor de jongens. Volgende week krijgen we nog een uitwedstrijd en daarna spelen we driemaal achter elkaar thuis. Maar het is zuur om een wedstrijd als deze al na dertig seconden te verliezen. We kregen de kansen maar het is ook een kwaliteit om die te maken,” concludeerde trainer Van der Hoek.
FC TWENTE/TWELLO D1 4-0 SC CAMBUUR D1
1-0 (15.), 2-0 (41.), 3-0 (51.), 4-0 (60.)

opstelling SCC D1 Levi de Ron, Robert Polee, Martijn Ferwerda, Sil Bos, Feike Zijlstra, Rik de Boer, Job Zwager, Pieter Abe de Jong, Bart Kooistra, Jhondly van der Meer, Kian Visser. Wissels: Marco Kreeft, Kevin de Vries, Chiel Kuiper, Youri Sletering, Milan de Koe.
“FC Twente was heer en meester en wij hebben niet de mogelijkheden benut die er waren om in ons spel te komen,” was de conclusie van trainer Elwin van Keulen na het verloren duel in Twello. “We wisten vooraf dat de beide teams van FC Twente een klasse apart zijn in deze competitie. Thuis wonnen we wel van ze en speelden we zeer gedisciplineerd. Toen zat het echter ook mee en waren de omstandigheden goed.”
Nu was dat anders. Het veld was niet best en de wind speelde nogal parten. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op voorsprong. Toch kreeg ook Cambuur de mogelijkheden. Van Keulen: “Ik vond het redelijk gelijkopgaand en beide teams kregen kansen. Bart Kooistra miste in een een-tegen-een situatie en Jhondly van der Meer schoot de bal op de kruising.”In de tweede helft bouwde FC Twente de voorsprong gestaag uit.
Volgens de oefenmeester toonden de spelers te weinig lef en durf en waren ze teveel onder de indruk van de tegenstander. “We kwamen niet meer onder hun druk vandaan. De keuzes werden bij ons gemaakt uit angst. Een lange bal zonder gedachte, aannames in stilstand en angst de bal te verliezen. Je kunt ook zien dat na de goede resultaten het verwachtingspatroon is veranderd. Maar dit hoort bij het proces,” aldus Elwin van Keulen.