Op sportpark Corpus den Hoorn verloren zowel FC Groningen B1 als FC Groningen D1 van PEC Zwolle. Ook de A-junioren gingen onderuit. Wel winst vandaag voor de teams van C1 en D2.

Teams Locatie Groningen
SPARTA R’DAM A1 4-0 FC GRONINGEN A1
1-0 (1.), 2-0 (12.), 3-0 (39.), 4-0 (72.pen.)
opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Tim Riksman, Mohammed Abdoel Karim, Niels Ridderstap, Yassine Zakir, Daniel Bouman, Rutger Etten (67.Stan Haanstra), Matthijs Hardijk (58.Joey Salden), Ozan Kokcu, Twan Nieboer, Marijn Ploem (58.Youri ter Arkel).
De A-junioren van FC Groningen leden in de Eerste Divisie Hoog de vierde nederlaag op rij. De start in Rotterdam kon voor de thuisploeg niet beter want al na 45 seconden lag de bal in het netje. Nadat Daniel Bouman en Rutger Etten net naast schoten was het in de twaalfde minuut wederom raak voor Sparta. Vervolgens zat het ook niet mee voor de ploeg van trainer Peter Hoekstra. Yassine Zakir zag zijn inzet, na een prima actie van Matthijs Hardijk, op de paal gaan. Uit een vrije trap kopten de Spartanen vlak voor rust vervolgens hun derde treffer binnen. Na de hervatting waren er mogelijkheden voor Rutger Etten, Ozan Kokcu en Yassine Zakir maar voor groenwit bleef de teller op nul staan. Na een overtreding van Youri ter Arkel in de zestien bepaalde Sparta vanaf de stip de eindstand op 4-0. FC Groningen was in dit duel niet eens zoveel minder maar had het vizier aanvallend niet op scherp staan.
FC GRONINGEN B1 2-3 PEC ZWOLLE B1
0-1 (17.), 1-1 Jhurrey Margaritha (29.), 1-2 (33.), 2-2 Sam Crowther (37.), 2-3 (58.)
opstelling FG B1 Mats Roorda, Ousmane Barry, Ken Raghoebar, Luka Prljic, Oege Sietse van Lingen, Tom van de Looi, Daniel van Kaam, Kolbeinn Finnsson (66.Mees Gootjes), Sam Crowther, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha.
De mannen van trainer Sander van Gessel stapten tegen PEC Zwolle B1 met een nederlaag van het veld. In de eerste helft werd een doelpunt van Sam Crowther afgekeurd wegens buitenspel waarna de Zwollenaren de leiding namen. Op een assist van Martijn van Maastrigt haalde Jhurrey Margaritha vervolgens hard en zuiver uit voor de gelijkmaker. Nadat doelman Mats Roorda met een prima actie een achterstand voorkwam was het toch PEC dat wederom op voorsprong kwam. Drie minuten voor rust kopte Sam Crowther een voorzet van Margaritha raak. In de tweede helft lieten de Groningers aanvallend te weinig zien. In een van beide kanten rommelige fase kwamen de gasten op 2-3. De beste kans daarna was ook voor de tegenstander. Een schotpoging spatte echter uiteen op de paal.
HOOFDDORP C1 0-5 FC GRONINGEN C1
0-1 Giovanni Zwikstra (25.), 0-2 Giovanni Zwikstra (26.), 0-3 Leonel Miguel (32.), 0-4 Jesper de Backer (45.), 0-5 Giovanni Zwikstra (58.)
opstelling FCG C1 Daan Reiziger, Julian Fluks (61.Tijs Mulder), Leonel Miguel (65.Daan Scholtens), Nout de Groot, Thomas Poll (58.Quinten Anakotta), Max Hamelink, Remco Balk (58.Joshua Sion), Joris Reiziger, Giovanni Zwikstra (58.Romano Postma), Jesper de Backer, Kian Slor.
FC Groningen C1 is de competitie na de winterstop gestart met een ruime overwinning. “In de eerste helft hadden we veel balbezit,” zei trainer Bote Talsma. “Na een kwartier creëerden we enkele kansen en vervolgens scoorden we kort achter elkaar driemaal.” Giovanni Zwikstra was in een tijdsbestek van zestig seconden tweemaal trefzeker. Leonel Miguel bepaalde de ruststand op 0-3. Talsma: “Voordat wij scoorden creëerde Hoofddorp één hele grote kans. Met enkele counters bleven ze dreigend. Dat kwam doordat wij soms onzorgvuldig in de opbouw waren en de restverdediging niet voor elkaar hadden.” Na rust maakte de FC een handvol doelpunten vol. Trainer Bote Talsma was gematigd tevreden. “Het spel van onze kant was wisselend. Soms hadden we goede aanvallen maar soms ook veel te gemakkelijk balverlies. Op dat facet kunnen we nog flinke winst boeken. Overigens was het genieten hoe we de doelpunten scoorden. Dat waren namelijk echte teamdoelpunten.”
FC GRONINGEN D1 0-1 PEC ZWOLLE D1
0-1 (52.)
opstelling FCG D1 Owen van der Vlag, Milan Drayer, Emircan Gulge, Sietze de Klerk, Jesse Glasbergen, Redzer Veenkamp, Maurilio de Lannoy, Stijn Hensema, Luciano Valente, Jorg Schreuders, Bjorn Meijer. Wissels: Rida Ajouaou, Olivier van der Tuin, Rob Vegt, Liam Tyler, Bastiaan Renkema, Romano Huizinga.
Tegen een prima verdedigend PEC Zwolle leden de tweedejaars D-pupillen van trainer Arjen Jorritsma een nipt verlies. De thuisploeg had de meest aanvallende intenties en was voor rust tweemaal dichtbij een treffer. Zo schoot Maurilio de Lannoy voorlangs en zag Jorg Schreuders een inzet in de zestien gekeerd door de doelman. Ook een vrije trap van Bjorn Meijer leverde geen doelpunt op. In het tweede half uur legde Olivier van der Tuin de bal panklaar op Bjorn Meijer die zijn actie echter te ver doorvoerde. In het slotkwartier kwamen de gasten meer opzetten. Acht minuten voor tijd had een Zwolse speler vrij spel in het strafschopgebied. Op het geplaatste schot in de hoek was doelman Owen van der Vlag kansloos. In de slotminuten kreeg groenwit nog enkele corners maar een gelijkmaker zat er niet in.
GVAV RAPIDITAS D1 0-1 FC GRONINGEN D2
0-1 Menno Mulder (14.)
opstelling FCG D2 Roy Mos, Fofin Turay, Maxim Mariani, Jay Kuiper, Wouter Prins, Menno Mulder, Nilay van der Ploeg, David Brouwer, Thom van Bergen, David van der Werff, Aaron van den Berg. Wissels: Milan Schaaphok, Jayden Plassaer, Gilanni Bos, Swen Venema, Revelino Slagveer, Xander de Wilde, Jorte Geertsma.
Op sportpark Kardinge gingen de jonge Groningers met drie punten aan de haal. “Dit was een echte stadsderby,” zei trainer Byron Bakker. “Er was veel strijd en beide teams gingen vol voor de winst.” Menno Mulder scoorde uit een afgeslagen corner het enige en dus winnende doelpunt van de wedstrijd. Voor rust werden nog twee goede kansen gecreëerd die echter gepareerd werden door de goalie van GVAV. De thuisploeg kreeg daarentegen geen kansen. Aan het einde van de eerste helft werd de opponent wel wat sterker. “Op de momenten dat wij de bal veroverden passten we vaak klein of was het veld niet groot genoeg. Gedurende de wedstrijd kwamen we hierdoor steeds vaker in duel,” aldus Bakker. Na de hervatting was het alle hens aan dek bij de groenwitte formatie en moest er meer verdedigd worden. Bakker: “Verdedigend werkten we uitstekend samen en omdat GVAV aandrong ontstond er een mooi duel. Wij waren aan de bal net niet nauwkeurig genoeg om het GVAV nog lastig te maken.” Tot tweemaal toe was GVAV dichtbij de gelijkmaker. Eenmaal werd de bal van de lijn gehaald terwijl een andere kans, een één-tegen-één situatie, gered werd door doelman Sven Venema.
Teams Locatie Leeuwarden
HOOGEZAND C1 1-2 SC CAMBUUR C1
0-1 Bart Kooistra (3.), 0-2 Jorn Jongsma (61.), 1-2 (70.)
opstelling SCC C1 Tristan Boersma, Martijn Ferwerda, Milan de Koe (66.Willem de Boer), Sil Bos, Thimo de Jong (60.Youri Sletering), Jens van der Heide, Kevin de Vries, Jhondly van der Meer (66.Quinten Lamsma), Deno Alejo, Bart Kooistra (60.Jorn Jongsma), Feike Zijlstra.
SC CAMBUUR D1 4-0 AFC D1
1-0 Steyn Potma (30.), 2-0 Bjarn Zorgdrager (40.), 3-0 Steyn Potma (43.), 4-0 Floris Smand (51.)
opstelling SCC D1 Tom Roorda, Jort van der Meulen, Floris Smand, Bas Verbree, Dylano van Dijk, Tobias Hoogstra, Stef Tjalma, Milan Smit, Steyn Potma, Martijn de Rooij, Gregory Daraji. Wissels: David Huistra, Xanthi Dijkstra, Niels ten Veen, Max Faber, Matthias Nartey, Milo Postma, Dinand Lourens, Daan Visser, Bjarn Zorgdrager.