Dinsdag 29 september 2015 om 21:23

Tweemaal winst en driemaal verlies. Dat was de balans voor de jeugdteams van FC Groningen op deze voetbalzaterdag.

Teams Locatie Groningen
PEC ZWOLLE A1 4-2 FC GRONINGEN A1
1-0 (7.), 2-0 (25.pen.), 3-0 (44.), 3-1 Rutger Etten (45.), 3-2 Twan Nieboer (85.), 4-2 (90.)

opstelling FCG A1 Erwin Heidekamp, Nagesh Amatsaleh (53.Yassine Zakir), Twan Nieboer, Mohammed Abdoel Karim, Dennis van Duinen (46.Niels Ridderstap), Marijn Ploem, Matthijs Hardijk (60.Mehmet Gencer), Gerald Postma, Stan Haanstra, Ozan Kokcu, Rutger Etten.
De A-junioren van FC Groningen kenden in Zwolle een slechte start. Al na zeven minuten verschalkte Nagesh Amatsaleh met een terugspeelbal zijn eigen doelman. Dertien minuten later legde de arbiter de bal op de stip. De thuisploeg maakte geen fout en verdubbelde de voorsprong. Echt grote kansen kreeg de FC niet. Stan Haanstra zag zijn inzetten voorlangs en over gaan. Met een afstandsschot nam PEC verder afstand maar op slag van rust scoorde Rutger Etten met een stiftbal toch nog tegen. In de tweede helft zag Haanstra de doelman in de weg staan en schoot invaller Yassine Zakir naast. Vlak voor tijd bracht Twan Nieboer de spanning terug door een hoekschop van Ozan Kokcu raak te koppen. De groenwitte formatie zette alles op alles maar in blessuretijd velde PEC Zwolle het definitieve vonnis.
FC GRONINGEN B1 3-2 EXCELSIOR B1
0-1 (1.), 1-1 Sam Crowther (59.), 2-1 Wilko van der Kooi (68.), 3-1 Sam Crowther (75.), 3-2 (80.)
opstelling FCG B1 Mats Roorda, Ousmane Barry, Ken Raghoebar, Tapmahoe Sopacua, Oege Sietse van Lingen, Tom van de Looi, Daniel van Kaam (74.Darlin van der Werff), Ludovit Reis (62.Teun Cools), Sam Crowther, Martijn van Maastrigt, Jhurrey Margaritha (61.Wilko van der Kooi).
De ploeg van trainer Sander van Gessel heeft de ongeslagen koppositie in de Eerste Divisie vast weten te houden. Gemakkelijk ging het echter allerminst. De Groningse defensie was nog niet wakker en zag de Rotterdammers al na ongeveer dertig seconden scoren. Veel kansen waren er voor rust ook niet voor de Groningers. Sam Crowther kreeg een goede mogelijkheid terwijl een vrije trap van Martijn van Maastrigt in het zijnet belandde. In de tweede helft werd de thuisploeg steeds sterker en aanvankelijk kreeg Jhurrey Margaritha een tweetal mogelijkheden. In de 59ste minuut werd Sam Crowther vrij voor de doelman gespeeld en de aanvaller maakte geen fout. Negen minuten later zette Wilko van der Kooi, op aangeven van Oege Sietse van Lingen en een overstap van Crowther, de Groningers op voorsprong. Vlak voor tijd besliste Crowther met zijn tweede doelpunt de wedstrijd. Excelsior deed nog wel wat terug maar het kon de vijfde zege van de FC in deze competitie niet beletten.
GO AHEAD EAGLES C1 0-5 FC GRONINGEN C1
0-1 Giovanni Zwikstra (15.), 0-2 Joel van Kaam (38.), 0-3 Remco Balk (55.), 0-4 Kian Slor (67.), 0-5 Kian Slor (70.)
opstelling FCG C1 Max Wolfs, Tijs Mulder, Pim Betzema, Leonel Miguel, Thomas Poll, Max Hamelink (59.Daan Scholtens), Joel van Kaam (59.Romano Postema), Joris Reiziger (59.Tom van der Werff), Giovanni Zwikstra, Joshua Sion (61.Jesper de Backer), Remco Balk (59.Kian Slor).
Voor het tweede weekeinde op rij wisten de C-junioren van FC Groningen een grote uitslag neer te zetten. “In de eerste helft was het percentage balbezit in verhouding,” zag trainer Bote Talsma. “In de beginfase hadden we moeite om op te bouwen onder de druk van Go Ahead Eagles. Toch creëerden we veruit de meeste kansen. Met name later in de eerste helft ontstonden de kansen door goede momenten uit de opbouw.” Dankzij een treffer van Giovanni Zwikstra werd de rust met een nipte voorsprong ingegaan. In de tweede helft speelde de thuisploeg met meer opportunisme. Talsma: “Wij maakten goed gebruik van de ruimte achter hun verdediging. Door vaak vooruit te spelen, loopacties in de diepte en een betere bezetting voor het doel dan in de eerste helft scoorden we enkele mooie doelpunten.” Dankzij onder meer twee goals van Kian Slor werd met een ruime zege huiswaarts gekeerd.
FC GRONINGEN D1 0-2 FC VOLENDAM D1
0-1 (36.), 0-2 (59.)
opstelling FCG D1 Owen van der Vlag, Milan Drayer, Emircan Gulge, Stijn Hensema, Rob Vegt, Revelino Slagveer, Bjorn Meijer, Sietze de Klerk, Jorg Schreuders, Luciano Valente, Maurilio de Lannoy. Wissels: Rida Ajouaou, Jamai Bont, Redzer Veenkamp, Bastiaan Renkema.
De D-pupillen van FC Groningen wachten nog altijd op de eerste punten. In het eerste half uur gebeurde voor beide doelen weinig tot niets. Een kopbal (over) van Sietze de Klerk en een schot (zijnet) van Maurilio de Lannoy waren de enige wapenfeiten van de thuisploeg. Aan de andere kant moest doelman Owen van der Vlag tweemaal redding brengen. Na rust waren de gasten bovenliggend. Na zes minuten werd een vrije trap in het doel gekopt. FC Groningen probeerde het wel en was tot tweemaal toe dichtbij de gelijkmaker. Eerst belandde een vrije trap van Sietze de Klerk net naast de goal, even later werd een vrije trap van De Klerk op de paal gekopt door Revelino Slagveer. In de slotminuut besliste de ploeg uit Noord-Holland de wedstrijd.
LAC FRISIA 1883 D1 3-2 FC GRONINGEN D2
1-0 (20.), 1-1 Gilanni Bos (23.), 2-1 (30.), 3-1 (35.), 3-2 Gilanni Bos (56.)
opstelling FCG D2 Liam Tyler, Fofin Turay, Xander de Wilde, Jay Kuiper, Wouter Prins, Milan Schaaphok, Thom van Bergen, Maxim Mariani, Gilanni Bos, David van der Werff, Jayden Plassaer. Wissels: Romano Huizinga, Aaron van den Berg, Jorte Geertsma, Menno Mulder.
Het jongste jeugdteam leed een nipt verlies in Leeuwarden. “In de eerste helft zette Frisia ons vast waardoor wij niet de mogelijkheid kregen om op te bouwen,” vertelde trainer Byron Bakker. “Toch werd dit een aantal keren geprobeerd wat resulteerde in balverlies en een kans voor Frisia.” De tegenstander scoorde tweemaal. Tussendoor zorgde Gillani Bos middels een mooi uitgespeeld doelpunt voor de gelijkmaker. Na rust waren de rollen omgedraaid en lag het initiatief bij FC Groningen. Vanuit het niets kwam Frisia echter op 3-1. De FC kwam laat in de wedstrijd nog wel terug maar een gelijkmakende treffer kon niet meer worden afgedwongen. ”Vandaag was de intentie in het samen verdedigen en aanvallen in grote delen van de wedstrijd prima maar waren we met name aan de bal te slordig om het Frisia echt lastig te maken. Als we de bal verliezen zijn we op dit moment nog niet bij machte om voldoende druk op de bal te houden. Komende week gaan we daar weer mee aan de slag,” aldus Bakker.
Teams Locatie Leeuwarden
BE QUICK DOKKUM C1 0-8 SC CAMBUUR C1
0-1 Jens van der Heide (1.), 0-2 Feike Zijlstra (20.), 0-3 Jorn Jongsma (36.), 0-4 Kevin de Vries (38.), 0-5 e.d. (47.), 0-6 Jorn Jongsma (58.), 0-7 Quinten Lamsma (59.), 0-8 Sil Bos (64.)
opstelling SCC C1 Levi de Ron, Martijn Ferwerda (36.Maurice Lap), Milan de Koe, Thimo de Jong, Kevin de Vries, Jens van der Heide (36.Willem de Boer), Quinten Lamsma, Sil Bos, Youri Sletering (36.Jorn Jongsma), Deno Alejo, Feike Zijlstra.
SC CAMBUUR D1 3-8 PEC ZWOLLE D1
0-1 (13.), 1-1 Steyn Potma (14.), 1-2 (17.), 1-3 (29.), 1-4 (34.), 1-5 (43.), 2-5 Bas Verbree (48.), 2-6 (49.), 2-7 (52.), 3-7 Xanthi Dijkstra (54.), 3-8 (56.)
opstelling SCC D1 David Huistra, Milo Postma, Floris Smand, Bas Verbree, Dylano van Dijk, Tobias Hoogstra, Niels ten Veen, Stef Tjalma, Gregory Daraji, Steyn Potma, Milan Smit. Wissels: Tom Roorda, Bjarn Zorgdrager, Jort van der Meulen, Max Feber, Daan Visser, Xanthi Dijkstra, Martijn de Rooij, Matthias Nartey.