string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

AZ naar zakelijke zege in Euroborg.

Vrijdag 28 november 2008 om 23:59

FC Groningen heeft vrijdagavond in Euroborg voor het eerst punten verspeeld in eigen huis. Koploper AZ was met 2-0 te sterk in de uitverkochte thuishaven van de FC. Mendes da Silva scoorde ruim een kwartier voor tijd de openingstreffer. Ari bepaalde vlak voor tijd de eindstand.

Bij FC Groningen ontbraken de geschorste Marcus Berg en daarnaast twee geblesseerde spelers, te weten Evgeniy Levchenko en Jeroen Veldmate. Coach Louis van Gaal had een lijst van afwezigen die een stukje langer was. Naast topscorer Mounir El Hamdaoui konden ook Jaliens, Luirink, Lens, Koenders, Kolehmainen en Dembélé niet in actie komen door kwetsuren.

AZ bracht zoals door Jans verwacht Brett Holman in voor de geblesseerde El Hamdaoui. Ron Jans verraste zijn collega-coach door niet in een 4-4-2-formatie te starten, maar in een 4-3-3 met de teruggekeerde Koen van de Laak naast Powel en Andersson in de aanvalslinie. Verder had de Groninger trainer gekozen voor aanvoerder Paul Matthijs als controleur in plaats van de niet geheel okselfrisse Oluwafemi Ajilore. Sepp De Roover keerde terug bij de selectie na een paar weken ‘op rust’.

De wedstrijd ontpopte zich niet echt als een topper. AZ bleek al gauw een maatje te groot en opvallend was ook het slordige of wellicht iets door de tegenstander geïmponeerde begin van FC Groningen. De eerste kans was voor de bezoeker. Handenbindertje Ari schoot via de handen van zijn landgenoot Luciano op de paal, die voor de wedstrijd zoals gebruikelijk door de doelman ritueel omarmd was om hem gunstig te zinnen.

Na een kwartier herpakte de FC zich en was er een kopkans voor de Zweed Andersson. De beste kans van Groningen kwam ook voort uit een actie van Andersson, die de bal afleverde bij Holla en vervolgens zag hoe Berry Powel over de bal maaide. Laatstgenoemde ging ook als eerste op de bon bij arbiter Van Hulten, die zijn debuut in Euroborg maakte.

In de 27ste minuut liet FC Groningen zich nadrukkelijk in de kaart kijken. Een gekraakt schot van Gibril Sankoh, die de middellijn was overgestoken, mondde uit in een razendsnelle tegenstoot van de kaasstedelingen. Stijn Schaars kon uiteindelijk aan de linkerkant van het zestienmetergebied voorzetten en zag hoe Mendes da Silva met de kop 0-1 binnen dook.

De rest van de eerste helft was Groningen op zoek naar de gelijkmaker en daarbij ontbeerde het in de minuut extra tijd ook nog wat geluk bij een vrije bal die hoog in de zestien werd gepompt. In de score kwam echter geen wijziging meer. De stand in gele kaarten kwam nog wel gelijk toen Demy de Zeeuw een vrij onbehouwen overtreding maakte op Andreas Granqvist.

Na de pauze schakelde FC Groningen om naar 4-4-2. Koen van de Laak werd met geel bestraft voor een overtreding op Ari. De gevaarlijkste momenten waren vooral de vrije trappen van Danny Holla die hij hoog voor de pot slingerde. Het kopoverwicht werd echter geen enkele keer optimaal door Groningen benut. Na een kwartier was het tijd voor een dubbele wissel. Ajilore en Gonzalo Garcia losten Matthijs en Powel af.

Goran Lovre kreeg in die fase een aardige schotkans, maar schoot via de hand van doelman Sergio Romero en de Alkmaarder lat over. In een onhandig samenspel met zijn assistent Van der Pas gaf scheidsrechter Van Hulten echter een doeltrap. Even later hielden alles wat Groningen was de adem in. Een uitgebroken Mendes had de bal breed kunnen leggen of van ruim 25 meter zelf over doelman Luciano kunnen liften, maar besloot zelf te schieten. Fredrik Stenman stond zijn mannetje en voorkwam met een blok een voortijdige beslissing.

Na de wissel Van der Velden voor Mendes, een gele kaart voor Hector Moreno voor een ongeoorloofd blok op Koen van de Laak en de invalbeurt van Martijn Meerdink voor Danny Holla kreeg FC Groningen nog een aardige kans. Helaas haalde rechtsback Ondrej Svejdik de trekker niet geheel overtuigend over, waardoor zijn schot acht minuten voor tijd een makkelijke prooi was voor Romero.

Vijf minuten later was het beslist. In een fase dat Andreas Granqvist als breekijzer mee voorin te vinden was, verzilverde AZ een uitbraak. Op aangeven van Demy de Zeeuw was het Ari die de 0-2 in de linkerbenedenhoek schoof. In de slotminuut mocht Kees Luijckx nog zijn opwachting maken voor Brett Holman.

AZ is op die manier ook na dertien speelronden koploper en voor FC Groningen is het zaterdag afwachten of PSV, Twente en Willem II over de FC heen komen door hun uitwedstrijden te winnen. Op zaterdag 6 december gaat Groningen op bezoek in Eindhoven voor de ontmoeting met PSV in het Philips Stadion.

Opstelling FC Groningen
Luciano; Svejdik, Sankoh, Granqvist, Stenman; Matthijs (C) (61’ Ajilore), Lovre, Holla (80’ Meerdink); Van de Laak (c), Powel (61’ Garcia), Andersson.
Rest bank: Van Loo, De Roover, Hiariej, Metaj.

Opstelling AZ
Romero, Swerts, Moisander, Moreno, Pocognoli, Mendes (73’ Van der Velden), De Zeeuw, Schaars, Martens, Holman (90’ Luijckx), Ari.
Rest bank: Didulica, Poulsen, Vejinovic, Pellè.

Toeschouwers: 22.016 (uitverkocht)
Scores: 27’ Mendes (Schaars) 0-1; 87’ Ari (De Zeeuw)

Scheidsrechter: Van Hulten
Grensrechters: Meints en Van der Pas
Vierde official: Van der Scheer
Gele kaarten: 24’ Powel (overtreding op De Zeeuw), 35’ De Zeeuw (overtreding op Granqvist), 52’ Van de Laak (overtreding op Ari), 79’ Moreno (overtreding op Van de Laak)

Gerelateerd nieuws.

22 uur geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard